U13: Zhrnutie jesennej časti
MŠK Žilina
7.MŠK Žilina1371548:2922

Veľkú školu prežíva naša U13 pod vedením trénerskej dvojice Martin Repaský, Emil Le Giang v II.lige starších žiakov. Ich zverenci v každom kole nastupujú s o dva roky staršími súpermi, ktorým konkurujú naši mladíci naozaj poctivo a po jeseni sa nachádzajú v presnom strede tabuľky.

Najlepší strelec - Dominik Satina (9 gólov)

"Boli to pre chlapcov extrémne ťažké zápasy, s herným prejavom som bol spokojný. Vo väčšine zápasov sme dominovali, žiaľ, v niektorých zápasoch sa prejavil fyzický fond súperov a výsledky neboli najlepšie. Pre chlapcov a rovnako aj pre mňa je to obrovská skúsenosť," načal jesenný sumár hlavný kormidelník Martin Repaský. Mladé talenty čakalo pred sezónou viacero zmien. "Hrajú už na veľké ihrisko. 11 proti 11, s loptou veľkosti číslo 5, každý zápas im dáva veľmi veľa." V čom vidí pozitíva dvojročného rozdielu na trávniku lodivod U13? "Hráči majú náročné zápasy, nevyhrávajú ich ľahko a vysoko, musia hrať do konca stretnutia. Každý duel je potrebné naplno oddrieť, súperi sú nielen starší, ale aj vyšší a rýchlejší. Naopak, na každý gól sa natrápime, o to viac sa však chlapci snažia." Neberú mladíkom chuť do futbalu práve "nezaslúžene" prehry? "Určite to nie je pre nich demotivujúce, vnímame to ako výzvu. Každý z chlapcov je po prehratom zápase smutný, ale niekedy tie prehry posúvajú ďaleko viac ako víťazstvá."

Možno už v mladom veku určiť lídrov tímu, hráčov, ktorí by to mohli dotiahnuť až do A-tímu? "Snažím sa, aby všetci dostávali rovnakú šancu. Sú chlapci, ktorí majú väčší potenciál, ale chcem, aby fungovali ako tím. Neuvažujem nad tým, či môžu byť raz profesionálni futbalisti. Dbáme najmä na školu, škola je základ. Chalani v tomto veku futbal milujú, hrajú s radosťou a zápalom. Nelepíme im oči, že sa budú živiť iba futbalom. Oni o tom snívajú a kvôli tomu ho aj hrajú." Práve tréner Repaský má svojich zverencov pod palcom nielen na trávniku a v šatni. "Učím v škole, ktorú chalani navštevujú. Som s nimi v každodennom kontakte. Nesnažím sa im však riadiť život, majú svojich rodičov, ktorí ich poznajú najlepšie." Každý v ich veku mal isté "muchy". "Sú to čisto chlapčenská športová trieda, niekedy sú príliš aktívni," priznal na svoju kabínu kormidelník lavičky, ktorý pôsobí v MŠK siedmy rok. Za ten čas sa mládež viac prispôsobila technológiám, ktorým dáva prednosť pred pohybom, alebo? "Postupne sa znova vracajú deti k športom, rodičia pochopili, že ich ratolesti nemôžu iba sedieť za PC, televízorom. Preto sme začali s prípravkami, predprípravkami, kde už dokonca v škôlkach hľadáme pohybovo nadané deti." Sú žilinské talenty konkurencieschopné, či už tým slovenským, alebo aj zahraničným? "Myslím si, že áno. Ostatné mužstvá takisto nespia. Výborný tím má Slovan, Trenčín aj Prešov." Je už aj v tejto vekovej kategórii kladený dôraz na hráčske posty? "Chceme, aby si hráči prešli všetkými postami, vyskúšali si ich a rozhodli sa, kde im bude najlepšie. Preto točíme hráčov na rôznych pozíciách a prízvukujeme najmä univerzálnosť."

V ankete mládežnícky hráč mesiaca november triumfoval "špílmacher" z mužstva trénera Repaského Martin Oravec. "Je to veľmi inteligentný chlapec. Som rád, že tento tréning poňal správne. Bola to pre neho veľká motivácia, dalo mu to obrovskú chuť. Ostatní videli, že cesta, ktorou sa môžu dostať do A-tímu, nie je zložitá. Stačí byť disciplinovaný, snažiť sa v lavici aj na trávniku. Rovnako máme ďalších chalanov, ktorí by si to zaslúžili. Verím, že sa tam dostanú, aby okúsili atmosféru "Áčka" na vlastnej koži."


Rovnako sme sa porozprávali aj so samotnými talentmi priamo na trávniku. Najskôr sa hanbili, ale potom si zobral slovo Samo Halúska a začal. "Vstup do sezóny sme nemali najlepší. Potom sme si zvykli na veľké ihrisko a zvládli sme niektoré zápasy víťazne, iné sme prehrali." Boli cítiť, že protivníci boli starší? "O dosť. My sme sa snažili byť technickejší, ale oni však predsa len boli fyzicky zdatnejší. Chlapci zborovo zakričali, ktorý súper im robil najmenšie starosti. "Rajec," ktorý figuruje po polovici súťaže na poslednom mieste v tabuľke. Horšie pre nich bolo zhodnúť sa v tom najnepríjemnejšom. "Juventus Závodie a aj Liptovský Mikuláš, pretože sú jedni z najtechnickejších," dohodli sa spoločne chalani. Ihneď sa dojednali aj na najlepšom žiakovi z mužstva. "Adam Bechný," ktorý vzápätí dodal. "Zvládam to celkom dobre, prvoradá je pre mňa škola." Opýtali sme sa aj na trénersku dvojicu. Jedno meno sa skloňovalo častejšie ako druhé, a tak sme to radšej nechali anonymné. Najbližšie a aj tie vzdialenejšie ciele majú chalani pevne stanovené. "Vyhrať ligu a hrať za A-tím." Spýtali sme sa aj na ich obľúbencov z kabíny mužov. "Škriniar, Pečovský, Vavro," zaznelo z ich úst. Počas zimy sa mládežníci najviac tešia na halové turnaje, ale aj na iné spestrenie. "Hokej, voziť sa na korčuliach je ľahšie," okomentovali hokejovú prípravu. Zapamätali si aj najvydarenejšie stretnutie na jeseň. "S Belou, v ktorom sme vyhrali 6:1." Súdržne pochválili aj Maťa Oravca. "Nie je namyslený potom, čo prišiel z mužského tréningu. Len povedal, že ich tréningy sú lepšie," s úsmevom dodali spoluhráči, ktorí ihneď po rozhovore zobrali lopty a začali trénovať.


Facebook