U13 & U12 & U11 | Po sezóne: Rôzne cesty k úspešnému napredovaniu

Mládežnícky futbal pod Dubňom na pár týždňov stíchol, a to je ideálny čas na bilancovanie uplynulého ročníka. Mladší žiaci do 13 rokov si pod trénerom Vladimírom Stenchlákom vyskúšali sezónu bez súťaže, no s množstvom kvalitných medzinárodných stretnutí. Kategórie U12 (tréner Viktor Miko) a U11 (tréner Stanislav Lagovský) si na domácej scéne zmerali sily s o rok staršími súpermi, no obstáli viac ako skvele. 

Ako hodnotia uplynulý ročník samotní tréneri? Dozviete sa v článku nižšie, kde nájdete aj sezónne štatistiky.


U13 | správna cesta medzinárodných duelov

Pán tréner, ako ste spokojný so sezónou po hernej stránke?

"Táto sezóna bola pre nás špecifická, nakoľko sme nehrali žiadnu ligovú súťaž. Zápasový program sme si teda mohli prispôsobiť, tak aby bol pre hráčov čo najlepší. Myslím si, že v tejto sezóne sme ukázali, že práca na tréningu je dôležitá a veci z tréningu sme dokázali preniesť aj do zápasov. Po hernej stránke ukázali chlapci veľký posun. Samozrejme, sezóna je dlhá a vždy prídu výkyvy výkonnosti, ale celkovo dokázali počas sezóny na ihrisku dominovať a hrať naozaj pekný futbal."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, sú pre nás pekné umiestnenia odzrkadlením dobrej práce?

"Stále sme kategória mladších žiakov a výsledky nie sú prvoradé, ale som rád, že so stúpajúcou výkonnosťou prišli aj dobre výsledky, ktoré si chlapci zaslúžili. Záver sezóny bol pre nás krásny, chlapci najskôr dokázali ovládnuť Majstrovstvá Slovenska základných škôl, ale najmä na úplný záver výborne obsadený turnaj Valachy Cup. Chlapci sa tam prezentovali naozaj výborným futbalom a turnaj bol takou čerešničkou na torte za všetku tú výbornú prácu počas celého roka."

Počas ročníka sme sa stretli s kvalitnou domácou i zahraničnou konkurenciou. Čo tieto zápasy ukázali? Na akých veciach ešte treba pracovať?

"Počas sezóny sme zvolili cestu medzinárodných zápasov, na ktoré je inak čas len v letnom alebo zimnom období. Myslím si, že sme zvolili správnu cestu a odohrali sme množstvo ťažkých duelov s výbornými súpermi (napr. Sparta Praha, Austria Viedeň, Slavia Praha, Legia Varšava, Sturm Graz a ďalší). Určite sme radi, že sme sa dokázali vyrovnať, ale aj prevýšiť súperov v týchto stretnutiach. Hráči videli, že v takýchto súbojoch treba pracovať na ihrisku oveľa rýchlejšie, presnejšie a najmä, že šance už neprichádzajú tak často a musíme byť v nich aj efektívni."

"Pre mňa to boli výborné štyri roky s týmto ročníkom. Samozrejme, chcem všetkým poďakovať za spoluprácu a všetkým prajem, nech sa im ďalej darí a nech sa im splnia ich futbalové sny. Majú pred sebou ešte veľa práce, ale ukázali, že chcú na sebe pracovať, a to je dôležité. Taktiež chcem poďakovať môjmu kolegovi Máriovi Ferjancovi, kondičným trénerom a trénerom brankárov za celú sezónu, ale najmä klubu, ktorý nám vytvoril výborné podmienky počas celej sezóny."


U12 | zlepšovať seba, spoluhráča a tím

Pán tréner, ako ste spokojný so sezónou po hernej stránke?

"Počas celej sezóny sme sa takmer vo všetkých zápasoch dokázali presadiť po hernej stránke. V zápasoch na Slovensku, ale aj v zahraničí sme sa prezentovali útočnou hrou, hernou odvahou, množstvom technických prvkov, častou hrou 1 na 1 až 1 na 3 v útočnej aj obrannej fáze, schopnosťou spolupráce medzi hráčmi v obrane či v útoku, aktívnym napádaním už na súperovej polovici, častým zakončením, samostatným a často kreatívnym riešením herných situácií. Dokázali sme sa presadiť za pomoci silných stránok jednotlivcov a stretnutia nám ukázali, kde máme priestor na zlepšenie ako jednotlivci a tím."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, sú pre nás pekné umiestnenia odzrkadlením dobrej práce?

"Hráči majú veľkú chuť súťažiť, konfrontovať sa so súperom a prijímať výzvy, čo nás veľmi teší. Víťazstvo v zápase považujeme za vedľajší, resp. sekundárny produkt tréningovej práce a rozvoja hráča. Úspech nie je výsledkom okamihov, ale dlhodobej, uvedomelej a systematickej práce. Víťazom je ten, kto sa neprestáva učiť, zlepšovať a kto si rozširuje potenciál herných zručností. U hráčov vytvárame v súťažiach prostredie, v ktorom má hráč snahu zlepšovať tri oblasti: seba, spoluhráča a hru tímu."

Počas ročníka sme sa stretli s kvalitnou domácou i zahraničnou konkurenciou. Čo tieto zápasy ukázali? 

"Hráči dostali veľa príležitostí v zápasoch na Slovensku, ale ja na medzinárodnej úrovni, čo nás veľmi teší. Nakoľko je dôležité konfrontovať sa s rôznymi kultúrami, štýlmi, úrovňami výkonnosti a vidieť hráčov hrať aj mimo komfortnej zóny. Zápasy nám ukázali aktuálnu individuálnu kvalitu jednotlivcov po hernej - technickej, taktickej, pohybovej, ale aj psychickej stránke (práca po chybe, pri nepriaznivom stave, po zlyhaní či sklamaní a podobne). Ponúkli nám množstvo informácií o každom hráčovi, ktoré sme počas sezóny využili pri individuálnych pohovoroch (po jesennej a jarnej časti sezóny) s hráčmi aj za prítomnosti rodiča. Každý hráč má svoju kartu hráča, kde zaznamenávame vlastné hodnotenia hráča (samého seba) v štyroch oblastiach (charakter, pohybové schopnosti, technické schopnosti a technicko-taktické schopnosti) a postrehy trénerov k hráčovi."

Na akých veciach ešte treba pracovať?

"Je potrebné, aby všetci hráči zvládli prechod na veľké ihrisko, dosiahli vysokú úroveň hernej odvahy a boli komunikatívni najmä v obrannej fáze, kde máme rezervy. Je dôležité v zakončení zachovať pokoj, prehľad a nájsť správne riešenie. Naďalej pracujeme na aktivite - pohybe bez lopty, vnímaní samého seba, spoluhráčov a protihráčov v priestore. Naďalej budeme vytvárať príležitosť v herných podmienkach v tréningovom procese na lepšie vnímanie reality a zvyšovanie zodpovednosti. Zapracovať potrebujeme naďalej u niektorých hráčoch aj na rýchlosti myslenia, prevedenia, reakcie a čítania hry."

"Touto cestou by som sa chcel poďakovať za uplynulú sezónu všetkým hráčom, trénerským kolegom, rodičom a najmä celému klubu za podporu a vytvorenie výborných podmienok pre napredovanie."


štatistiky

tímové štatistiky

20 výhier - 0 remíz - 2 prehry

Postavenie v tabuľke: 1. miesto

Počet bodov: 60 bodov

Skóre: 164:20


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Damián Blaščík (31)

Najviac čistých kont: Juraj Kališ a Matej Urda (9)

Najviac odohratých minút: Michal Smida (1330)


U11 | dobrá chémia medzi hráčmi

Pán tréner, ako ste spokojný so sezónou po hernej stránke?
"Po troch sezónach, čo som s touto kategóriu, som po hernej stránke asi najviac spokojný. Hráči herne napredujú a najmä ku koncu ročníka sa celý tréningový proces ukázal ako správna cesta. Dôležité je, že hráči chcú na sebe pracovať a víťaziť, a toto ich posúva v pred. Stále však kladieme dôraz na hru samotnú a transfer z tréningu do zápasov. Preto hráčom hovoríme, aby tvrdo pracovali na tréningu a samotný duel je už len pre nich spätná väzba. Mňa veľmi teší, že všetci hráči priniesli niečo to svoje do družstva. Niekto je viac technický hráč, niekto dáva tomu svoje srdiečko a niekto zas niečo iné. Je potrebná aj správna chémia hráčov."

Hoci výsledky nie sú u nás prvoradé, sú pre nás pekné umiestnenia odzrkadlením dobrej práce?

"My ako tréneri nekladieme dôraz na výsledky, čiže výkon hráča, resp. družstva nepodriadime výsledku zápasu. Samozrejme, šport sa hrá na výsledky a hráči vždy výsledok budú riešiť, pretože futbal sa hrá na góly a každý správny futbalista chce vyhrávať. Pre mňa je zrkadlo to, že vyhráme, ale prezentujeme sa naším futbalom. Vtedy som spokojný."

Počas ročníka sme sa stretli s kvalitnou domácou i zahraničnou konkurenciou. Čo tieto zápasy ukázali? Na akých veciach ešte treba pracovať?

"Zápasy so zahraničnou konkurenciou sú pre nás najviac. Vtedy vidíme, čo nám chýba. A čo nám chyba? Rýchlosť, dravosť, dôraz, individualita. V tomto musíme pridať v tréningovom procese, aby boli hráči viac pod tlakom a tréning bol viac intenzívnejší. Inak si myslím, že so zahraničím sme odohrali vyrovnané stretnutia - niekedy lepšie, niekedy horšie. Ale aspoň vidíme, na čom máme pracovať."

"V mojom mene chcem poďakovať klubu za vytvorené podmienky, realizačnému tímu sa výborný prístup, hráčom za chuť pracovať a rodičom za fandenie nám všetkým."


štatistiky

tímové štatistiky

19 výhier - 0 remíz - 3 prehry

Postavenie v tabuľke: 2. miesto

Počet bodov: 57 bodov

Skóre: 501:120


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Eliáš Dubovec (36), Štefan Macho (33), Yasin Elmusrati (30)

Najviac odohratých minút: Sebastián Halás (1260)


Facebook