U13 | Po sezóne: Zahraniční súperi, víťazné turnaje a posun hráčov

Žiacky futbal pod Dubňom na pár týždňov stíchol, a to je ideálny čas na bilancovanie uplynulého ročníka. Mladší žiaci do 13 rokov síce nepôsobili v žiadnej súťaži, no celkovo odohrali takmer 40-tku zápasov a počínali si v nich viac ako dobre.

Ako vníma túto sezónu tréner výberu U13 Viktor Miko?


samostatní na ihrisku aj mimo neho

Pán tréner Miko, ako hodnotíte výkony tímu počas jari, ale aj celej sezóny?

"Počas jarnej a celej časti sezóny sme vytvorili hráčom výbornú konfrontáciu s klubmi zo Slovenska aj zahraničia (najmä Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko). V zápasoch s klubmi z regiónu Žiliny sme nastupovali prevažne proti o rok až dva starším hráčom súpera, kde sme sledovali našich hráčov mimo vlastnej komfortnej zóny, nakoľko hrať s fyziky vyspelejším súperom je náročnejšie po každej stránke. Teší nás fakt, že sme sa v každom stretnutí dokázali prezentovať vlastným štýlom hry v rámci klubovej filozofie a presadiť sa po hernej stránke."

"Vyťažili sme 20 hráčov + 2 brankárov aktuálneho kádra plus hráčov, ktorých dlhodobo sledujeme či už z regiónu, našich partnerských klubov, prípadne iných klubov v rámci Slovenska. Vďaka individuálnej kvalite jednotlivcov sme dokázali udržať kontinuálne hernú kvalitu hry tímu. Hráči sa, samozrejme, nevyhli pár zápasom, v ktorých výkony jednotlivcov a hra tímu neboli optimálne a nezodpovedali ich potenciálu a kvalite. Je to však dôležitá súčasť rozvoja, nakoľko táto spätná väzba hráčom pomáhala v ďalšom rozvoji a zlepšovaní sa."

"Vyzdvihujeme útočnú fázu, zakladanie útokov, hernú odvahu hráčov, využívanie technických prvkov v práci s loptou, častú a úspešnú hru 1 na 1 až 1 na 3. Taktiež schopnosť vzájomnej spolupráce, využívania rýchlych a jednoduchých herných kombinácií, časté kreatívne riešenia herných situácií, hernú inteligenciu, časté zakončenie a zlepšenú obrannú fázu oproti jesennej časti sezóny."

Ste spokojný s napredovaním a prácou hráčov v jarnej časti? Ak áno, v čom sa posunuli?

"S touto kategóriou nehráme súťaž, až na pár výnimiek, keď sme odohrali nejaké majstrovské zápasy (v prípade, že kategória U12 bola na turnajoch). Hráči napriek tomu ukázali, že sú víťazné typy a snažia sa každý duel popri hernej kvalite jednotlivcov a hre tímu hrať na víťazstvo. Je to o to cennejšie, že sa zakaždým držali našich hodnôt a štýlu hry. Hráči dokážu hrať svoju hru za akéhokoľvek stavu v stretnutí, čo je dôležité pre úspech v budúcnosti. Hráči majú veľkú chuť pracovať s chybou, vnímajú chybu ako kamaráta, súčasť procesu/napredovania a to, že je pri učení nevyhnutná. 

"V praxi ukázali, že dokážu prebrať plnú zodpovednosť a byť samostatní nielen mimo ihriska, ale aj na ihrisku, čo ukázali v zápasoch, v ktorých dostali úlohu si urobiť samostatne bez trénerov prípravu na zápas, rozcvičenie, viesť zápas a realizovať striedania. Silnou stránkou väčšiny jednotlivcov a tímu je vnímanie, uvedomovanie a obrovská chuť na sebe pracovať, snažiť sa zlepšovať. Každý hráč mal tri úlohy: snažiť sa zlepšovať, snaha pomôcť spoluhráčovi/spoluhráčom v napredovaní a snažiť sa prispieť ku kvalite hry tímu."

"Vyzdvihujem prístup, dochádzku, nasadenie v tréningovom procese a schopnosť komunikácie na vzájomných meetingoch tímu a jednotlivcov s trénerom, na ktorých hráči dokážu prezentovať svoje myšlienky, pohľady, názory a otvorene diskutovať o svojich výkonoch a hre tímu. Hráči a tím vzorne reprezentovali klub na ihrisku, ale aj mimo ihriska (správanie, vystupovanie, zdieľanie hodnôt, ubytovanie, hoteli a podobne), nominovaní hráči seba, tím a klub na výberoch SsFZ a viacerí hráči vzorne reprezentovali školu ZŠ s MŠ Školská 49, Žilina-Závodie v školských súťažiach a školskej akadémii, kde boli súčasťou programu. Hráči sa opäť posunuli a zlepšili vo všetkých štyroch oblastiach – charakter/psychologická stránka, pohybové schopnosti, technické schopnosti a technicko-taktické schopnosti."

Na čom budete v lete pracovať? Aké sú ciele do ďalšieho ročníka?

"Hráči prechádzajú do kategórie U14, kde ich preberú už noví tréneri. Naďalej budeme pokračovať v rozvoji jednotlivcov, jedinečnosti každého hráča a zlepšovaní hry tímu. Je dôležité hráčom dopraviť čas a byť trpezlivý pri prechode do starších žiakov. Pribudnú väčšie nároky, očakávania a najmä nové výzvy a prekážky. Priestor na zlepšenie vidíme u niektorých hráčov v práci s vlastnými cieľmi, aktivite - pohybe bez lopty, prepínaní po strete/zisku lopty, dôraze a dôslednosti v osobných súbojoch, v trpezlivosti v medzihre a vzhľadom k počtu vytvorených gólových príležitostí ich využitie/strieľať viac gólov."

"Aj touto cestou sa chcem poďakovať asistentovi trénera – Peter Krištín, trénerovi brankárov – Oliver Seman a kondičnému trénerovi – Vojtech Oberta za vzájomnú spoluprácu, podporu a odbornosť počas tréningového procesu. Poďakovanie patrí hráčom a rodičom za celé tri roky, ktoré sme spoločne strávili, za cestu, po ktorej sme kráčali, kopec zážitkov a radosti, podporu a povzbudzovanie počas zápasov, turnajov, vzájomnú komunikáciu, rešpekt, dôveru a v neposlednom rade za možnosť sa pri Vás učiť, zlepšovať, napredovať a rásť ako tréner a osobnosť."

"Ďakujeme klubu MŠK Žilina a ZŠ s MŠ Školská 49, Žilina-Závodie za vytvorené podmienky, možnosti a prejavenej dôvere pri realizácii sa výchovy hráčov na ihrisku aj mimo ihriska. Hráčom a rodičom prajeme krásnu a príjemnú letnú dovolenku, oddych v kruhu rodiny a najbližších, načerpanie veľkého množstva energie na nové výzvy a prekonávanie nových prekážok a do novej sezóny. Predovšetkým im prajem veľa zdravia, šťastia, túžby na sebe pracovať, pevnej vôle, húževnatosti, vášne, emócie, radosti a úspechov."


štatistiky

tímové štatistiky

28 výhier - 4 remízy - 6 prehier

Skóre: 223:92 

6 zápasov udržal tím čisté konto


individuálne štatistiky (3 najúspešnejší)

ZÁPASY

Najviac gólov: Damián Blaščík (51), Samuel Boháč (40), Samuel Šimun (27) – iba klubové zápasy

Najviac asistencií: Damián Blaščík (49), Patrik Hutira (23), Samuel Šimun (22) – iba klubové zápasy

Najviac odohraných minút: Damián Blaščík (2085), Bruno Labant (1848), Michal Smida (1807) – klubové zápasy + výber SsFZ

TRÉNINGOVÉ JEDNOTKY (TJ)

Počet TJ (tím): 98

Minutáž TJ (tím): 7990 minút

Najviac TJ/minutáž: Michal Smida (94/7665), Simon Maník (92/7525), Samuel Zábojník (91/7450), Bruno Labant (91/7445)


Facebook