U13 | Po jeseni: Miesto súťaže zahraničná konfrontácia s dobrou výkonnosťou

Futbalovú jeseň sme definitívne ukončili týždeň pred Vianocami, no mládežnícke výbery MŠK oddychujú už o čosi dlhšie. Vianočné voľno a čakanie na začiatok zimnej prípravy si tak vyplníme zhodnotením prvej časti sezóny z pohľadu každej kategórie.

Mladší žiaci do 13 rokov zvládli jeseň s takmer 40-kou zápasov na výbornú a nadviazali tak na titul z minulej sezóny. Ako to videl ich tréner Viktor Miko? A k tomu máme pre vás aj zaujímavé štatistiky.


U13 | chlapcov baví to, čo robia

Šošoni v tejto vekovej kategórii nehrajú žiadnu súťaž, takže majú za sebou špecifickú jeseň, ktorú tréner Viktor Miko hodnotí prevažne pozitívne.

Pán tréner, ako hodnotíte výkony tímu počas jesene?

"Počas jesennej časti sezóny sme sa konfrontovali s klubmi zo Slovenska aj zahraničia (Česko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko). Dokázali sme sa presadiť po hernej stránke. V každom zápase sme sa prezentovali v útočnej fáze zakladaním útokov od brankára, hernou odvahou, častým využívania hry 1 na 1 až 1 na 3, jednoduchými a rýchlymi hernými kombináciami, kreatívnym riešením herných situácií a častým zakončením. V obrannej fáze hráči dokázali prepínať po strate lopty, snažili sa o čo najčastejšie konštruktívne odoberanie lopty v hre 1 na 1 a zvládali realizovať obrannú činnosť v prečíslení aj podčíslení v malých skupinách."

Ste spokojný s napredovaním a prácou hráčov? Ak áno, v čom sa posunuli?

"Hráči majú z tréningov radosť, veľmi radi trénujú a baví ich to, čo robia. Až na pár výnimiek (4 - 5 hráčov), kde je dôležitá väčšia aktivita či nasadenie, prípadne zlepšiť prístup, zvyšní hráči vďaka prístupu či aktivite v tréningovom procese napredujú a napĺňajú svoj potenciál. Každý hráč je originálny, jedinečný. Z tohto dôvodu má každý hráč svoj individuálny plán rozvoja a často prebieha vzájomná komunikácia. Hráči majú vytvorené podmienky a prostredie pre rast v štyroch oblastiach - charakter, pohybové schopnosti, technické schopnosti a technicko-taktické schopnosti. Tieto oblasti využívame vo všetkých tréningoch, dueloch, triangloch, turnajoch."

Čo vás najviac v jesennej časti potešilo? Prečo?

"Vzhľadom k počtu zápasov, trianglov, turnajov vyzdvihujeme najmä vyrovnanosť herných výkonov tímu. Tím a hráči si držali výkonnosť kontinuálne veľmi vysoko. V každom stretnutí predviedli viacero technických prvkov v práci s loptou a dokázali si vypracovať množstvo gólových príležitostí. Teší nás dochádzka v tréningovom procese a aj v samotných zápasoch, triangloch, turnajoch. Hráči si prešli viacerými situáciami na ihrisku aj mimo ihriska (pozitívne či negatívne), ktoré im pomáhajú v rozvoji. Dokážu tieto situácie prijať, pracovať s nimi a prevziať ešte väčšiu zodpovednosť a samostatnosť."

"Hráči dostali priestor samostatne v tréningovom procese a dueloch komunikovať o vlastných výkonoch a hre tímu. Dokázali si dať spätnú väzbu a prezentovať vlastné pohľady a názory. Zvládali si pripraviť samostatne prípravu na zápas, riadiť tím a v tréningovom procese v rámci svojej skupiny sa zlepšovať po technicko-taktickej stránke. Zlepšili sa aj v mentálnej príprave – zvýšili odolnosť, prácu s nepriaznivým stavom skóre/otáčanie skóre, hrať stále rovnako a veriť si. Taktiež zlepšili prácu po chybe a dokážu hrať v rovnakom nastavení aj za priaznivého (vysoký rozdiel) a nepriaznivého stavu."

Na čom treba ešte zapracovať?

"V útočnej fáze je treba kvalitnejšie pracovať so šírkou a hĺbkou ihriska, mať trpezlivosť v medzihre a premieňať gólové príležitosti. Tam musíme zlepšiť výber riešenia v zakončení a vnímanie hernej situácie s následným samostatným rozhodnutím, najmä pri zakladaní útokov a medzihre. V obrannej fáze ešte rýchlejšie prepínať po strate lopty a viac sa tlačiť do ťažiska hry. Pri niektorých hráčoch je dôležité, aby pridali v dôraze (osobný súboj) a viac predvídali vývoj hernej situácie. V rozdeľovaní úloh v rámci tímu je dôležité byť viac dôsledný a zodpovedný."

"Poďakovanie patrí mojim kolegom – asistentovi trénera Petrovi Krištínovi za prístup, spoluprácu (nakoľko nie je jednoduché zladiť povinnosti v U13 s tímom junioriek, kde je hlavný tréner), trénerovi brankárov Oliverovi Semanovi, kondičnému trénerovi Vojtechovi Obertovi, klubu MŠK Žilina a ZŠ s MŠ Závodie za vytvorené podmienky a možnosť realizácie sa pri výchove hráčov na ihrisku aj mimo ihriska. Taktiež ďakujem rodičom U13 za podporu hráčov, trénerov a vzájomnú spoluprácu."

Prajem šťastné a veselé Vianoce, krásne prežitie vianočných sviatkov v kruhu rodiny a najbližších. Do nového roka prajem najmä veľa zdravia, šťastia, lásky, rodinnej pohody a úspechov.


štatistiky po jesennej časti

tímové štatistiky

30 výhier - 3 remízy - 4 prehry

Skóre: 243:55


individuálne štatistiky

Najviac gólov: Damián Blaščík (46 gólov)

Najviac odohraných minút: Matúš Stenchlák (1807 minút)


Facebook