Téma zákazu umelých trávnikov v relácii RTVS: Kompletné stanovisko MŠK Žilina
V utorňajšom vydaní spravodajskej relácie RTVS Góly, body, sekundy bola kvôli momentálnej situácii znovu otvorená téma umelých trávnikov a ich chystaného zákazu.

V relácii odznela iba časť nášho stanoviska, preto vám ho prinášame v plnom znení.


Momentálne si nevieme predstaviť funkčnosť klubu v iných podmienkach, pretože by to bola pre nás cesta späť.

Umelý povrch nie je pre futbalový klub MŠK Žilina nevyhnutnosťou, ale je kompromisom medzi ekonomickými možnosťami a klimatickými podmienkami. Tento trávnik je kľúčovou záležitosťou pri kvalitnom tréningovom procese počas celého roka. Potrebujeme totiž udržať vysokú úroveň tréningu v akomkoľvek období a za akéhokoľvek počasia. 

A hoci hráme ligu momentálne s mladými hráčmi, kvalitný tréningový proces sa odzrkadľuje aj na postavení tímu vo Fortuna lige. Aktuálne máme k dispozícii tri plochy s umelou trávou, vďaka čomu je dlhodobo zabezpečený kvalitný tréningový proces v Akadémii MŠK Žilina. 


umelý vs. prírodný trávnik

Náš umelý trávnik znesie takú vyťaženosť ako zhruba päť prírodných ihrísk. Na prírodné trávniky nemáme ďalšie pozemky, investičné prostriedky či financie na prevádzku. Pri prírodných trávnikoch budeme potrebovať aj tak pri našich klimatických podmienkach umelé a vyhrievané trávniky. Však viac ako polovicu sezóny trénujú takmer všetky mládežnícke družstvá na Slovensku na umelých trávnikov. 

Pre rozvoj a adaptáciu dorastencov do seniorského futbalu je pre nás kľúčový „B“-tím v 2. lige. A na to by bol v prípade prírodnej trávy potrebný ešte jeden licencovaný štadión.

Podľa nás, ak chce byť celkovo slovenský futbal konkurencieschopný a približovať sa vyspelým futbalovým krajinám, naša termínová listina sa musí prispôsobiť silnejším asociáciám. V opačnom prípade s nimi nemáme možnosť hrávať ani prípravné zápasy, pretože keď oni hrajú ligu, tak my máme prípravu. A zas opačne - keď my máme prípravu, oni hrajú ligu. Slovensko preto potrebuje aspoň pár umelých trávnikov, aby mohlo hrať ligu aj v zimnom období.

Nasvedčuje tomu aj momentálna situácia, kedy pod Dubňom svoje domáce ligové zápasy odohralo Pohronie. Počas najbližšieho víkendu to zas bude druholigový Liptovský Mikuláš a Púchov.


Facebook