Štvrtková generálka proti Debrecínu

Sústredenie sa chýli ku koncu, čo predznamenáva aj posledný prípravný zápas pred ostrým štartom ligy proti Podbrezovej. V prípraváku číslo sedem nás preverí tradičný maďarský prvoligista z Debrecínu. 

S asistentom trénera Martinom Kuciakom sme rozobrali končiace sa sústredenie, sobotné "facky" i zdravotný a výkonnostný stav kádra.


novinky u súpera

Po Györi bude naším druhým maďarským protivníkom v príprave celok Debrecínu. Ten vedie s kapitánskou páskou niekdajší reprezentant Balasz Dzsudzsak. Maďari sú v Rakúsku rovnako na sústredení, kde už stihli odohrať duel proti Libercu (prehra 0:4), v sobotu zas podľahli Rapidu Viedeň 2:3.

Po štrnástich rokoch si zopakujeme medzi sebou prípravný duel, vtedy sme boli obaja úradujúcimi majstrami a na maďarskej pôde sme sa tešili po gólovej prestrelke 5:3 z víťazstva. V lete 2010, ktoré predznamenávalo pamätnú skupinovú časť Ligy majstrov, strelilo našich päť gólov päť rôznych strelcov - Zošák, Ceesay, Oravec, Christu a Mráz. Sedemnásobného maďarského majstra spája s nami nielen počet titulov v lige, ale aj umiestnenie z minulej sezóny, resp. nepostupová miestenka do európskych pohárov, ktorá im tesne ušla. 



nízka mentálna odolnosť po inkasovanom góle

Sústredenie v Hornom Rakúsku ide podľa nastavených plánov, detailnejší priebeh prezrádza asistent trénera Martin Kuciak.

"Sústredenie postupuje bez komplikácií. Drobné zranenia, s ktorými sa na dlhodobejších sústredeniach ráta, prišli. Nie je to však nič vážne, pričom veríme, že v budúcom týždni pred ligou budú všetci v poriadku. To, čo sme si naplánovali, aj realizujeme tu v Rakúsku. Verím, že to plnohodnotne zúročíme tesne pred ligou."

V sobotu prišli dva nelichotivé výsledky, tréneri by však dvojzápas proti Riedu a Slavii nezobrali naspäť. 

"Tu sa nie je o čom baviť. Takéto zápasy sú pre nás ako pre mužstvo obrovskou školou. Filozofia je jasná, mladí chalani dostávajú šancu a nikto z nás nečakal, že v zápase s Riedom, pri všetkej úcte k našim mladíkom, budeme dominantní. V prvom polčase sa so silným, dôrazným súperom vysporiadali v rámci defenzívy veľmi dobre. Takticky okrem jednej chyby pri góle veľmi dobrý výkon. Samozrejme, chceli sme tam aj nadstavbu smerom do ofenzívy. Ried bol veľmi dobre pripravený, ukázal rezervy nám i hráčom. Škoda, že prišlo skoré vylúčenie a prišli sme o šancu dohrať to v rovnovážnom stave. Každopádne sme inkasovali po individuálnych chybách, ktorým by sme sa chceli v ligovom móde vyhnúť. Preto je dobré, že prišli v prípravnom zápase."

Hlavný chod proti Slavii vyznieva jednoznačne, tréneri však chalanov chvália.

"Stále z tohto zápasu robíme analýzy - či už tímové alebo individuálne. Zhruba 60 minút to bol z našej strane jeden z top výkonov, ktoré som zažil ako tréner pri "A"-tíme MŠK. Škoda, že sme to nedokázali vygradovať do lepšieho výsledku, lebo skóre 1:5 v konečnom dôsledku napovedá o jasnom prevalcovaní súperov. Po zápase som mal možnosť rozprávať s trénerom Trpišovským a aj on nám za výkon zložil poklonu. V tak mladom veku sme fyzicky disponovaného súpera poriadne potrápili a naša hra sa mu páčila. Samozrejme, Slavia po vystriedaní sedmičky hráčov intenzitu nielen udržala, ale ešte aj vystupňovala. Naopak, naši chalani absolvovali vôbec prvý 90-minútový duel. Logicky sa to potom prejavilo na výsledku. Z prvej hodiny hry vychádzame do pozitívna, z poslednej polhodiny sa ukázala naša nízka mentálna odolnosť po inkasovanom góle. Debatujeme o tom s hráčmi, trápi nás to dlhšie a pracujeme na tom, aby sa nám nezrútila celá koncepcia hry."

Čo zároveň ukázali duely z pohľadu kádra?

"Sme radi za Nikitu Kelembeta, ktorý patrí medzi najtalentovanejších hráčov na Slovensku s ročníkom narodenia 2005. Na prestupovom trhu je o našich chalanov záujem. Po odchode Tima Jambora riešime hrotového útočníka. Na druhú stranu sa ukazuje vo výbornom svetle mladý Fero Kóša, kde treba zložiť klobúk pred ľuďmi z Akadémie MŠK, ktorí dokážu v tak krátkom čase pripraviť hráča pre "A"-tím. Vieme o tom, že pozícia stredového útočníka môže byť pre nás strategická. Káder ešte nie je uzavretý, hľadáme ďalšie možnosti na jeho posilnenie."

Debrecín bude previerkou číslo 7. Ako sa na duel pozerá trénerský štáb?

"Je to pre nás generálka, súper hrá iným systémom ako Podbrezová. Minutáž bude smerovať do plusu hráčom, s ktorými počítame nielen na prvé kolo, ale aj do úvodu jesennej časti. Určite sa na duel tešíme, pretože po fyzicky enormne vyčerpávajúcom období sme dobre zregenerovaní. Verím, že dosiahneme aj pozitívny výsledok pred štartom ligy."


Facebook