Šošoni získali z Podbrezovej v rámci výmeny Samuela Ďatka

Po odchodoch aj prvý zimný príchod k žltozeleným. Na známej prestupovej trase Podbrezová - Žilina prichádza posilniť Šošonov 22-ročný ofenzívny univerzál Samuel Ďatko. Ten sa s vedením MŠK dohodol na zmluve s platnosťou do 31. decembra 2026

Naopak, na Horehronie odchádza v rámci tejto výmeny člen projektu "B"+U19, 19-ročný stredopoliar Vincent Chyla.


vyžmýkať samov potenciál

Samuel Ďatko, bývalý reprezentant do 21 rokov, sa ocitol aj v širšom výbere reprezentačného trénera "Áčka" Francesca Calzonu. V tejto sezóne vo väčšine prípadov naskakoval v drese železiarov do ligových stretnutí iba ako striedajúci hráč. 

Šošoni v ňom, naopak, vidia možnú náhradu za odídeného Matúša Rusnáka. Detaily prezrádza športový manažér MŠK Karol Belaník.

"Samo prichádza ako alternatíva za Matúša Rusnáka s tým, že môže hrať na viacerých pozíciách. Oproti "Ruskymu" sa hodí viac do kombinačnej, konštruktivnej hry. Ide o futbalistu, ktorý je univerzálny, kreatívny a technický," povedal skúsený funkcionár na adresu rodáka z Čierneho Balogu, ktorý ho ohúril vo viacerých stretnutiach. 

"Cítil potrebu zmeny, keďže v Podbrezovej je odmalička. Pamätám si na jeho výborný duel v reprezentácii do 21 rokov v barážovom dueli o EURO proti Ukrajine. Vtedy na pozícii pravého obrancu odohral veľmi vyvážený a kvalitný zápas smerom dopredu i dozadu. Nielen v tomto stretnutí ukázal obrovský potenciál, ktorý z neho budeme chcieť "vyžmýkať"."

S Podbrezovou nás nespájajú aktuálne iba vzájomné prestupy, ale i podobné vnímanie futbalu a herný štýl.

"Verím, že mu pri adaptácii pomôže podobný systém, akým hral aj v Podbrezovej. Zároveň sa pozná z Horehronia s asistentom trénera Richardom Polákom i viacerými našimi hráčmi zas z reprezentácie do 21 rokov. V tomto vidím benefity, aby mohol hneď od začiatku podávať plnohodnotné výkony. Tešíme sa na spoluprácu so Samom a veríme, že z nej budú profitovať obe strany."


začiatok niečoho nového a úspešného

Známa prestupová trasa Podbrezová - Žilina tak má po Jakubovi Kiwiorovi a Rolandovi Galčíkovi ďalšieho hráča. Všetci žltozelení na čele so Samom Ďatkom veríme, že sa pod Dubňom bude opakovať scenár číslo 1 - ten s "Kiwim".

"Obidvaja mali rozdielné cesty. Sám som zvedavý na tú moju. Verím však, že bude pre obe strany úspešná a na jej pomyselnom konci bude klub i ja šťastný z jej priebehu. S Galom som o tom, samozrejme, pokecal a úprimne bol za mňa šťastný, že si to idem vyskúšať. Dal mi nejaké rady a tipy."

Ako vôbec prišlo k spojeniu so žltozelenými?

"Už dávnejšie prišiel od manažéra prvý náznak záujmu od Žiliny. Na otázku, či si to viem predstaviť, som jednoznačne odpovedal áno. Cez jesennú časť som sa tým nechcel zaoberať, no po jej skončení sme to otvorili. Vedenie MŠK mi predostrelo jasnú víziu a plán, ktorý ma hneď nadchol a nemal som ďalej nad čím rozmýšľať. Som tu pod Dubňom a teším na túto výzvu. Presvedčil ma seriózny záujem vedenia i trénerov a určite aj môj želaný progres a ďalší krok v kariére."

Rodák z Čierneho Balogu, podobne ako Viktor Pečovský, začínal s futbalom práve v rodnej dedine. Väčšinu futbalového života však prežil v Podbrezovej (od kategórie U13).

"Odmalička považujem Žilinu ako jeden z top klubov na Slovensku. Sedem majstrovských titulov vo mne budí rešpekt. Momentálne hlavne Šošoni poslali do sveta a reprezentácie Slovenska veľa hráčov, čo je motivácia sama o sebe. Osobne si od toho sľubujem začiatok niečoho nového a úspešného."

Napriek veku 22 rokov si odkrúca Samo už svoju šiestu sezónu medzi mužmi.

"Áno, už nie som dorastenec, ktorý prichádza do projektu. Verím, že tímu pomôžem čo najvýraznejšie. Uvidíme, ako to dopadne. Chcem chytiť svoju šancu a naplno ju využiť."

Ďalšou motiváciou je momentálne aj priečka v tabuľke.

"Je to skvelé a zaslúžené umiestnenie. Je to však len "polčas", podstatnejšie bude, ako spoločne túto sezónu ukončíme. Najbližším cieľom je pre mňa úspešne odmakať zimnú prípravu a presvedčiť trénerov o tom, že patrím do základnej zostavy. Ambície sú presadiť sa strelecky, pomôcť svojimi výkonmi mužstvu a klubu ako takému k splneniu spoločných cieľov."

Samove začiatky by mohol poriadne urýchliť herný systém, ktorý je prakticky totožný s tým podbrezovským.

"Áno, vnímam to podobne, že to bude pre mňa o niečo ľahšie prísť do systému, ktorý poznám už 3 roky. Navyše s niektorými chalanmi sa poznám viac ako päť rokov z repre a stále sme mali skvelý vzťah, na čo budem chcieť po príchode do šatne nadviazať. Taktiež som rád, že obnovím vzťah s trénerom Polákom, s ktorým sme si v Podbrezovej rozumeli. Teším sa teda na ďalšiu spoluprácu i zoznámenie s ďalšími chalanmi i trénermi."


vinco, ďakujeme

Na Horehronie v rámci tejto výmeny odchádza člen B-tímu, 19-ročný stredopoliar Vincent Chyla. Ten bol v aktuálnej jesennej časti II. ligy naším najvyťažovanejším hráčom, keď nastúpil v sedemnástich dueloch a pripísal si dve asistencie. 

"Som vďačný za veľmi dlhé pôsobenie v MŠK Žilina. Dalo mi to veľmi veľa skúseností či už po futbalovej stránke, ale aj tej osobnostnej, životnej. Chcel by som najmä poďakovať trénerom a spoluhráčom, bez ktorých by som nebol na takej úrovni, na akej som. Som veľmi vďačný celému klubu, že som tu mohol pôsobiť už od kategórie U10. V najlepšej akadémii na Slovensku som si pomaličky prešiel všetkými kategóriami. Žilina navždy ostane v mojom srdci."

Vinco prišiel do MŠK v roku 2014 do kategórie U10. Postupne si prešiel v silnej konkurencii stredových hráčov ročníka 2004 všetkými mládežníckymi kategóriami najmä vďaka svojej húževnatosti. Do ďalšej kariéry mu prajeme veľa úspechov za akadémiu i celý klub MŠK Žilina.


Facebook