Šošoni uzatvoria základnú časť v Nitre proti Seredi
Už počas najbližšieho víkendu uzavrie svoju 22. kolovú, základnú časť Fortuna liga šesticou sobotných zápasov. Futbalisti MŠK Žilina sa ako poslednému súperovi v odvetnej časti postavia futbalistom ŠKF Sereď na trávniku pod Zoborom. Aj naďalej chcú Staňovci pokračovať v jarnej bodovej ťažbe a naladiť sa na skupinu o titul víťazne.

Sobotný duel, ktorý má v Nitre výkop o 15:30 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Michal Smolák.


v Seredi zmeny v kádri i na trénerskej stoličke

Minuloročný nováčik, ktorý patril k najväčším prekvapeniam predošlej sezóny - bojoval v skupine o titul - bude naším posledným protivníkom pred rozdelením súťaže na dve polovice. Práve minulovíkendová prehra proti Trenčínu znamenala pre ŠKF definitívnu stratu nádejí na skupinu o titul. Po prekvapení z predošlého ročníka, kedy si Sereď zabezpečila účasť v hornej šestke v poslednom kole v priamom súboji proti Trnave, teraz bude bojovať v skupine o udržanie sa.

Počas zimy nastali v kádri tímu, ktorý mal počas tejto sezóny tri prechodné domovy (ihrisko v Myjave, Zlatých Moravciach a v sobotu sa hrá v Nitre), viaceré zmeny. Zmenili sa funkcionári a zmena neobišla ani trénerskú lavičku, keď skončil Slavče Vojneski a na jeho pozíciu zasadol Peter Lérant, bývalý asistent trénera Karla Stromšíka, ktorý bol pri kormidle Serede v minulej sezóne.

Aj káder prešiel obmenou - azda najzásadnejším príchodom je návrat kapitána Ľubomíra Michalíka, šatňu Serede doplnili mená ako Adnan Kanurič, ktorý je mládežníckym reprezentantom Bosny a Hercegoviny, zo Slovana prišiel na hosťovanie Denis Potoma. Ďalšími posilami sú macedónsky stredopoliar Filip Duranski, či bosniansky útočník Senad Jarovič, na jeseň hosťujúci vo ViOne Zlaté Moravce. Novou tvárou je aj český stredopoliar Nicolas Šumský.

V prvom vzájomnom stretnutí sa šošoni v 11. kole tešili pod Dubňom z najtesnejšej výhry 1:0, ktorú zabezpečil už po 53 sekundách hry Ján Bernát.


každý jeden zápas odmakať

Zverenci trénera Pavla Staňa majú za skrátený týždeň, keď sa v podstate bez prestávky po Dunajskej Strede pripravovali na záverečného súpera v základnej časti. Hoci po dvoch výhrach prišla naposledy iba remíza, kabína ju berie pozitívne.

"Rozobrali sme si nedeľný výkon a nielen to, kde sme v ňom urobili chyby, ale aj z mentálneho hľadiska nás posunul tento duel ďalej v tom, že proti silnému súperovi vieme "otáčať" výsledky. To je pozitívne. Stane sa, že inkasujeme, ale musíme na to zareagovať. Dostali sme od Dunajskej dva góly v relatívne krátkom čase, ktoré im dali krídla, ale dokázali sme sa do zápasu vrátiť a boli sme blízko k tomu, aby sme zápas otočili. Po mentálnej stránke sme ukázali výborný prístup. Vieme, kde nás tlačila topánka, budeme sa to snažiť vylepšiť a verím, že sa to premietne už v sobotu v našom výkone."

Už proti Dunajskej Strede chýbali trénerom viacerí hráči. "Chlapci sú síce k dispozícii, ale po dlhej prestávke, takže musíme byť opatrní. Uvidíme, v akej dispozícii budú pred zápasom."

Sereď sa aj v druhej sezóne medzi elitou prezentuje dôraznou fyzickou hrou. "Videl som ich posledné zápasy. Vieme, že majú celkom silný stred poľa. Čaká nás ťažký súper, pretože hráme na prírodnej tráve, čo síce nie je výhovorka, ale trávniky momentálne nie sú ideálne. Uvidíme, akú taktiku zvolí Sereď, ale ideme sa do Nitry pobiť o tri body." Trénerský zbor zároveň verí, že to nebude boj ako v Pohroní. "Dúfam, že to nebude také zlé, ale zrejme to nebude ideálne."

ako môže ovplyvniť duel tabuľkové postavenie, keďže žltozelení už majú istú druhú priečku, naopak, náš súper už s istotou nezopakuje minuloročnú účasť v skupine o titul. "Žilina je určite pre každého súpera zaujímavá. Vieme, že každý zápas sa hrá na sto percent, preto očakávam dobrý duel."

Cieľ je teda jasný pre Staňovcov správne sa naladiť na nadstavbovú časť. "Nemôže byť rozdiel medzi zápasom a zápasom, každý jeden musíme odmakať. Chlapci preto hrajú o základnú zostavu v podstate na každom tréningu," dodáva Pavol Staňo, ktorý verí, že šošonov príde pod Zobor podporiť aj fanúšikovská základňa.


natrénovali sme nedostatky a ideme vyhrať

Naposledy nastúpil v základnej zostavy Dávid Ďuriš v stredovej formácii. Náš odchovanec na sebe cíti progres a rád by sa dostal do základu aj v sobotu v Nitre. Čo treba zlepšiť oproti poslednému zápasu?


vytvoriť si čo najlepšiu východiskovú pozíciu

Brankár Dominik Holec odchytal proti Dunajskej Strede zápas, kde mal možno paradoxne menej práce, než očakával, ale napriek tomu po dvoch nulách inkasoval až dva góly.

"Bol to duel dvoch rozdielnych polčasov, v prvom nám to príliš nevychádzalo. V druhom však prišli dobré taktické pokyny od trénerov, vybehli sme na nich, rýchlo vyrovnali, hoci sme mohli skóre aj otočiť. Bohužiaľ, nepodarilo sa to úplne zvrátiť. Ako mužstvo sme však bojovali do konca, nezabalili sme to po polčase a ukázali sme, že aj za nepriaznivého stavu to vieme zvrátiť. Určite sa treba poučiť z prvého dejstva. Hlavne po zmene strán sme ukázali, že vieme hrať futbal."

Dominik zatiaľ hodnotí jar pozitívne. "Zvládli sme začiatok proti Zlatým Moravciam, kedy sme boli lepší. V Pohroní to nebolo ani tak o futbale ako o bojovnosti, ktorú sme ukázali a boli sme za to odmenení. Máme sedem bodov, vždy to môže byť lepšie. Neprehrali sme, preto verím, že to takto bude pokračovať." Pokračovať v jarnej bodovej žatve môžeme v sobotu na trávniku v Nitre. "Verím, že to zvládneme aj proti Seredi a vytvorili si čo najlepšiu východiskovú pozíciu pred súbojmi v prvej šestke. Určite chceme byť úspešnejší než minulý rok."

Šošoni už finišujú s prípravou na Sereď, ktorú sme doma porazili na jeseň 1:0. "Je to húževnaté mužstvo, ktoré bojuje v každom stretnutí. Po zmene trénera síce trochu pozmenili svoj štýl, ale my sa musíme svedomito pripraviť na každého súpera. Čaká nás ťažký duel, potrebujeme podať ešte lepší výkon než naposledy. Jediný úmysel, s ktorým cestujeme do Nitry, je zvíťaziť," hovorí naša brankárska jednotka.


Súboj 22. kola, ktorý má v Nitre výkop o 15:30 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Michal Smolák, na čiarach asistujú Marek Galo a Tomáš Straka.


vstupenky do sektoru hostí

Vstupenky do sektoru hostí sa budú predávať priamo pred jeho vstupom v Nitre. Cena vstupenky je 6€.

Tak ako býva v Nitre zvykom, pre šošonov bude vyhradená severná tribúna D, sektor H ako na finále Slovenského pohára.

Facebook