Šošoni pred odchodom do Walesu: ”Tvrdou prácou vybojovať postup.”
Už v stredu vyrážajú futbalisti MŠK Žilina na Britské ostrovy, kde zohrajú vo štvrtok večer (19:30 SEČ) zápas 1. predkola Európskej ligy proti The New Saints FC. V utorok pred odchodom do Walesu predstúpili šošoni pred novinárov, aby zodpovedali na otázky médií.

Aké pocity prevládajú u žltozelených, ktorí sa vo futbalovej Európe predstavia po troch rokoch?


rozdať si to ako rovný s rovným

Zverenci Pavla Staňa sa na The New Saints nenaladili víťazne. Prehru v Pohroní museli teda rýchlo hodiť za hlavu. "Na druhý deň po zápase sme spravili analýzu, aby si chalani vyčistili hlavy a boli už pripravení na zápas, ktorý z nášho pohľadu bude zaujímavý a ťažký. Preto ale trénujeme, aby sme takéto zápasy mohli hrať a aj ich zvládnuť."

Hrať sa bude na umelej tráve, na ktorú sú žltozelení zvyknutí. Môže to hrať v prospech staňovcov? "Nevieme, akú kvalitu má ich trávnik. Ideme tam s tým, že sa nepozeráme na to, že ide o domáci tím, lebo sa hrá len na jeden zápas. Treba sa pobiť o výsledok hneď od začiatku. Myslím si, že výhodu trávnika nebude mať nikto, obaja začíname od nuly. Súper má výhodu domáceho prostredia, ale v dnešnom futbale to nič neznamená."

Pre lodivoda MŠK pôjde o prvý európsky zápas v pozícii trénera. Aké pocity prevládajú u Pavla Staňa? "Beriem to ako ďalší duel. Nevytváram si tlak na seba ani na chalanov, pretože dobre pracujú v tréningovom procese a fakt, že si môžu zahrať predkolo Európskej ligy, je len čerešnička na torte. Nič sa nedá garantovať, zaručiť môžem ochotu tvrdo pracovať, s čím pôjdeme aj do zápasu," sľubuje pred štvrtkovým zápasom žilinský kormidelník.

O tom, že nálada v kabíne je dobrá, svedčia aj slová trénera: "Už je to v pohode. Dúfam, že sa chalani zápasu neboja, tešia sa a rozdajú si to so súperom ako rovný s rovným."


s čistými hlavami za postupom

Za kabínu predstúpil pred novinárov kapitán Jakub Paur, ktorý práve pred európskym zápasom posúva skúsenosti mladším spoluhráčom. Pred čím ich vystríhal? "Budeme musieť hrať kolektívny futbal. Nebude to o jednotlivcoch, ale o tom, ako budeme hrať ako tím. Musíme odovzdať o sto percent viac v porovnaní so zápasom proti Pohroniu, pretože sa hrá iba na jeden zápas, v ktorom ide o všetko."

Kabína sa musela rýchlo preladiť po neúpešnom víkendovom zápase. "Na taký zápas je najlepšie zabudnúť, lebo v krátkom slede prichádza ďalší, nemenej dôležitý. Máme čisté hlavy, čo je pred štvrtkovým zápasom podstatné, keďže po zápase proti Pohroniu nálada nebola dobrá." Aká je teda teraz? "Postupne už graduje. Verím, že budeme dobre pripravení a vybojujeme postup," želá si kapitán žltozelených.


splnili sme všetky nariadenia UEFA

Športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník priblížil program spojený s odchodom do Walesu a s tým aj bezpečnostné nariadenia, ktoré museli šošoni absolvovať.

"Letíme charterovým letom z Piešťan do Liverpoolu, navyše väčším lietadlom, takže hráči budú mať dostatočný komfort. Samozrejme, rešpektujeme všetky hygienické nariadenia a bezpečnostné opatrenia krajiny, do ktorej prilietame. Aj preto sme ešte dnes (pozn. v utorok) absolvovali posledný test na COVID-19, tj. dva dni pred zápasom, resp. deň pred odletom. Výsledky budeme vedieť dnes večer, resp. zajtra ráno. Určite je tam napätie, pretože nikdy neviete, čo sa môže stať. Prvé dva testy však boli u všetkých negatívne a veríme, že aj zajtra bude všetko v poriadku a budeme môcť nerušene vycestovať do dejiska stretnutia," hovorí športový manažér šošonov, pričom dodáva, že tretí test zastrešuje UEFA.

Čo čaká žltozelených na Britských ostrovoch?

"Po prílete do Liverpoolu sa presúvame do Wrexhamu, kde máme zabezpečené ubytovanie. Z tohto pohľadu by tam nemali žiadne komplikácie. V stredu, v čase výkopu stretnutia (pozn. 19:30 nášho času), absolvujeme oficiálny predzápasový tréning na štadióne nášho súpera. Pred vstupom na štadión sa musíme delegátovi stretnutia prezentovať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 a pasom. Toto sú aktuálne nariadenia, zatiaľ nevieme nič o tom, že by sme napríklad mali byť testovaní ešte v dejisku stretnutia."

V predošlých dňoch boli nariadené pre hráčov MŠK interné bezpečnostné smernice a nariadenia. Niečo podobné bude platiť aj vo Walese.

"Nariadenia sú tam podobné ako u nás. Budeme sa musieť pohybovať v rúškach, dodržiavať sociálne odstupy. V rámci nášho pobytu sa nebudeme chcieť presúvať nikam navyše, iba na nevyhnutné povinnosti ako tlačová konferencia, predzápasový tréning, resp. oficiálna predzápasová porada. Naozaj sa budeme zdržiavať iba na hoteli, aby sme eliminovali zbytočné nepríjemnosti."


Facebook