Šošoni po sústredení: ”Naplno splnilo účel,” hovorí tréner Pavol Staňo
Futbalisti MŠK Žilina majú za sebou jedenásťdňové sústredenie v Spojených arabských emirátoch. V štyroch prípravných zápasoch dosiahli vyrovnanú bilanciu - jedna výhra, dve remízy a jedna porážka. Oveľa dôležitejšie ako samotné výsledky v príprave je však pre trénerov herný progres i naberanie kondičky, čo sa v Al Hamriyah podarilo splniť.

Prvé sústredenie v pozícii hlavného trénera "A"-tímu má za sebou tréner Pavol Staňo. Neustály kontakt s chalanmi ho ešte viac priblížil ku kabíne, a preto v ňom pri odchode prevládali pozitíva.


spokojní naspäť domov

Pán tréner, máte za sebou sústredenie v ideálnych futbalových podmienkach. A akými pocitmi opúšťate Emiráty?

"S celkom dobrými. Možno pre chalanov nie, keďže nielen v poslednom tréningu išli na dno síl, ale na predsezónnom sústredení to nikdy nebýva ľahké. Chalani však všetko poctivo odbehali, odmakali, každý odviedol dobrú robotu a tešíme sa znova domov. So sústredením sme teda spokojní. Kiežby sme boli takto spokojní aj v lige."

Skúsme to rozmeniť na drobné. Čo vás potešilo po hernej stránke najviac?

"Vidno, že dokážeme byť agresívni, vydržíme behať vo vysokom tempe. Veci, ktoré sme trénovali, sa prejavovali v zápasoch, čo ma potešilo. Samozrejme, pokračujeme v tom, čo sa hrávalo aj predtým. Skúšali sme rôzne variácie a úlohy v nich."

Káder je ešte stále dostatočne široký. Ste spokojný s jeho nastavením i kvalitou?

"Chlapci ukázali, že majú kvalitu, môžeme na nich stavať. Každú pozíciu máme v podstate zdvojenú, nebojíme sa urobiť zmenu, aj keď bude niekto v horšej pozícii. Každý dobre makal, takže si myslím, že sme aj dobre pripravení."

Čo čaká šošonov po prílete domov?

"Cez víkend máme zaslúžené voľno a v pondelok opäť začíname zarezávať, tréningový proces zavŕšime generálkou s GKS Tychy. V ňom sa budeme snažiť nájsť jedenástku, ktorá by mohla nastúpiť do prvého jarného kola."


poučné dni plné progresu

Prvýkrát na sústredení s "A"-tímom a teda premiérovo aj v Al Hamriyah bol mladý útočník Patrik Iľko, ktorý zažil tvrdú drinu, ale rovnako si svoju premiéru pochvaľoval. "Pocity sú veľmi dobré, sústredenie som si užil. Som rád, že som dostal príležitosť vôbec ísť na sústredenie. Poriadne sme zamakali a dúfam, že sa to ukáže aj v lige."

Paťo si zahral proti dvom súperom. Tréneri ho poslali do akcie proti uzbeckému Taškentu a malajzijskému Johoru. "Boli to iní súperi, než na ktorých sme zvyknutí v lige, hrali iným štýlom. Myslím si, že nás dobre preverili, ale aj my sme podali dobré výkony," hovorí rodák z Bardejova, ktorý je rád za šancu od trénera, ktorý ho viedol už v "B"-tíme. "Poznám ho ešte z rezervy. To, čo som s ním zažil tam, prežívam aj teraz pri "A"-tíme. Ide o kvalitného trénera. Som rád, že pod ním môžem trénovať a nastupovať," dodáva 180-centimetrov vysoký futbalista, ktorý v Dubaji strávil na trávniku v zápasoch dokopy 71 minút. 

Tréner spomínal progres tímu. Ako to vidí Paťo z hráčskeho pohľadu? "Progres vidím hlavne v kondičnej stránke, pretože sme doteraz poriadne makali. Postupne odstraňujeme chybičky, zlepšujeme herný prejav. Určite vidno celkový posun," myslí si krídelník, ktorý má pred ďalším týždnom zimnej prípravy jasnú ambíciu. "Čím dlhšie sa udržím v kabíne "A"-mužstva, tým lepšie pre mňa."

Cíti, že pri kvalitnejších hráčoch rýchlejšie napreduje? "Sú tu skúšenejší hráči, od ktorých sa mám čo učiť. Tréningy sú náročnejšie, kvalita je vyššia, takže stále prijímam podnety, z ktorých sa ďalej učím."

Čo mu teda dalo skončené sústredenie? "Je to o niečom inom, keď sa počas zimy pripravujeme v iných klimatických podmienkach. Mám rád teplo, čiže celé mi to vyhovovalo. Ale teším sa už domov," uzavrel 18-ročný futbalista.

Facebook