Šošoni odštartovali zimnú prípravu
Futbalisti MŠK Žilina odštartovali v piatok 8. januára kalendárny rok 2021 prvým spoločným tréningom zimnej prípravy. Potešujúcou správou je, že zverenci trénera Pavla Staňa začali päťtýždňový zimný blok driny v takmer kompletnom zložení spolu so všetkými legionármi, ktorí sa po dovolenkách úspešne vrátili do Žiliny.

Hlavný tréner Pavol Staňo na piatkovom zraze privítal 20 hráčov a troch brankárov.


veľa zápasov, veľa driny

Futbalisti MŠK Žilina v piatok odštartovali zimnú prípravu dvojfázovým tréningom, v ktorom nechýbala okrem lopty ani posilňovňa či bežecký test. Po druhýkrát začala zimná drina pod vedením trénera Pavla Staňa. Ten tak oslavuje na lavičke MŠK prvé narodeniny. Ako to vníma? 

"Vždy záleží na výsledku. Nielen bodovom, ale aj na výsledku práce ako takej. Myslím si, že chalani išli hore, takže tento rok na lavičke MŠK hodnotím veľmi pozitívne." Práve pred rokom bolo predsavzatím trénera tvrdo pracovať a posúvať hráčov, čo sa do veľkej miery splnilo. "Posunuli sme sa takmer vo všetkých parametroch. Ešte stále sa však vieme zlepšovať, počas prípravného obdobia budeme pracovať ešte tvrdšie. Chalani sa adaptovali na našu náročnosť, na naše očakávania. Teraz je tu priestor na to, aby sme sa ako tím ešte posunuli." Aké je teda želanie do roka 2021? "Pre mňa aj pre všetkých najmä zdravie. Predsavzatie sa nemení - pracovať na maximum a aj od hráčov vyžadovať maximum. Potom sami vidia, že sa to oplatí a idú hore."

Po niekoľkých rokoch pravidelného vycestovania za teplom do zahraničia tentokrát absolvujú šošoni prípravu výhradne doma. "Vyhodnotili sme si, že tam môže nastať viacero rizík. Asi sa to v aktuálnej dobe javí ako šťastné riešenie, keďže mužstvá rušia sústredenia. Ostávame doma, ale napriek tomu nás čaká dosť prípravných zápasov. Verím, že sa odohrajú. Dodržiavame totiž všetky bezpečnostné a hygienické opatrenia, preto verím, že príprava prebehne tak, ako má. Plán je zostavený dobre, teraz už len makať a hrať." Poľské tímy sú trénerovi blízke a pre nás sú to najmä výborné previerky. "Bolo to spôsobené okolnosťami, keďže ligy v ostatných okolitých štátoch začínajú skôr. Hľadali sme tak v Poľsku, kde sa hrá tvrdý futbal s agresivitou. Aj preto sme išli týmto smerom, lebo vieme, že v tomto ohľade musíme našich hráčov posunúť."

Pred rokom si zimnú prípravu pochvaľovali hráči, ale aj samotní tréneri. Zimná drina splnila vtedy účel a teraz v tom chce realizačný tím pokračovať. "Chceme nadviazať na to, čo fungovalo. Fungovalo nám to v zime, ale aj v lete. Navyše sme dokázali latku zdvihnúť aj počas sezóny. Teraz sa ju budeme snažiť ešte preskočiť. Musíme byť citliví na to, aby sme hráčov neprepálili. Regenerácia je rovnako dôležitá súčasť ako samotný tréning. Je to aj o nich, čo robia mimo ihriska. Chalani majú spravenú osvetu, vďaka ktorej môžeme zdvihnúť parametre ešte vyššie. Verím, že sa to premietne v príprave a následne v ostrých dueloch."

Ako predznamenal rozhovor so športovým manažérom Karolom Belaníkom po skončení jesennej časti Fortuna ligy, výraznejšie zmeny sa doteraz v kádri žltozelených neudiali, a tak začali šošoni v takmer rovnakom zložení, v akom končili decembrové súboje. "Nastali iba minimálne posuny. S "B"-tímom začal prípravu Kristián Bari a Martin Gamboš. Káder sa udržal pokope, za čo som rád. Zároveň sa k nám "tlačia" chalani z "B"-tímu, ktorí si pýtajú šancu. Zatiaľ však veríme chalanom, ktorí predchádzajúci polrok odpracovali dobre. Uvidíme, ako sa hráči popasujú so zaťažením, súpermi, ktorí sú zaujímaví. Na konci prípravy si to vyhodnotíme a urobíme prípadné zmeny, presuny." Jediným "novým" menom, ktoré si však už vyskúšalo na pár tréningoch atmosféru prvého tímu, je stredopoliar "B"-mužstva Tibor Slebodník. Ten môže počas najbližšieho obdobia presvedčiť trénerom "A"-tímu o svojom prípadnom zotrvaní. "Tibor je s nami, ale momentálne sa nachádza v štádiu rekonvalescencie, trénuje individuálne."


radostný návrat do kabíny, tvrdou prácou za úspechmi

V úvodný deň zimnej prípravy sme sa porozprávali s dvojicou Jakub Paur a Samuel Petráš o sviatkoch, oddychu, individuálnych plánoch či predsavzatiach do nového roka.


PLÁN PRÍPRAVNÝCH ZÁPASOV

  • 13.1. MŠK Žilina - Podbeskidzie Bielsko-Biała (Poľ. I. liga) (Štadión MŠK Žilina, 14:30)
  • 16.1. Wisła Kraków (Poľ. I. liga) - MŠK Žilina (13:00)
  • 20.1. MŠK Žilina - FK Pohronie (Štadión MŠK Žilina, 14:30)
  • 23.1. KS Cracovia Kraków (Poľ. I. liga) - MŠK Žilina (13:00)
  • 27.1. MŠK Žilina - Podbrezová (Štadión MŠK Žilina, 14:00)
  • 30.1. MŠK Žilina - GKS Jastrzębie (Poľ. II. liga) (Štadión MŠK Žilina, 14:00)
  • 6.2. MŠK Žilina - GKS Tychy (Poľ. II. liga) (Štadión MŠK Žilina, 14:00)

ŠTART JARNEJ ČASTI FORTUNA LIGY

  • 13.2. MŠK Žilina - FC ViOn Zlaté Moravce (Štadión MŠK Žilina, 14:00)

* Termíny, resp. časy prípravných stretnutí sa môžu vzhľadom na pandemickú situáciu a nariadenia zodpovedných orgánov ešte meniť.

Prípravné duely plánujeme vysielať aj na našom YouTube kanáli MŠKŽilinaTV.


Menný zoznam hráčov počas prvého dňa:

brankári

30 Ľubomír Belko

22 Samuel Petráš

1 Marek Teplan

obrancovia

28 Benson Anang

23 Ján Minárik

14 Jakub Kiwior

25 Tomáš Nemčík

15 Kristián Vallo

2 Dominik Javorček

stredopoliari

21 Ján Bernát

11 Vahan Bichakhchyan

18 Enis Fazlagić

17 Jakub Paur

7 Patrik Myslovič

útočníci

29 Dávid Ďuriš

20 Adam Goljan

16 Patrik Iľko

19 Timotej Jambor

90 Dawid Kurminowski

8 Taofiq Jibril

6 Adrián Kaprálik


Chýbali, resp. trénovali individuálne:

9 Miroslav Gono

27 Branislav Sluka

66 Matúš Rusnák

5 Adam Kopas

Tibor Slebodník (z MŠK Žilina "B")

Facebook