Šošoni odštartovali letnú prípravu na ročník 2019/2020
Futbalisti MŠK Žilina odštartovali v stredu 12. júna spoločným zrazom letnú prípravu na fortunaligový ročník 2019/2020. Letná príprava na nadchádzajúcu sezónu bude druhou pre trénerský zbor Jaroslava Kentoša.

Pozmenený hráčsky káder, ktorý však za uplynulú sezónu načerpal skúsenosti, návrat dlhodobých rekonvalescentov, ale aj odchody. Tento klasický futbalový kolotoč neobišiel kabínu žltozelených ani pred touto sezónou.

Šošonov čaká letná príprava podobná tej minuloročnej. Prvých desať dní prípravy strávia kentošovci v domácich podmienkach, pričom spomínaná prvá fáza vyvrcholí prípravným stretnutím u českého prvoligistu z Karvinej.

Hlavnému trénerovi Jaroslavovi Kentošovi sa v stredu dopoludnia hlásilo v kabíne 26 hráčov, ospravedlnení boli reprezentanti, ktorí si predĺžili sezónu a predošlé dni trávili v národných výberoch.

Tentoraz sme v šatni neprivítali nové tváre, no niektorí sa do kabíny vrátili po dlhšom čase. Z niekoľkomesačnej rekonvalescencie v Arménsku sa vrátil Vahan Bichakhchyan, do prípravy sa zapojil aj ďalší dlhodobo zranený legionár - Enis Fazlagić či náš odchovanec Branislav Šušolík.


ešte ťažšia sezóna než vlani

Ostrý štart Fortuna ligy 2019/2020 je naplánovaný na 20. júla, dovtedy šošoni absolvujú päťtýždňovú letnú prípravu, pričom ich v nej čaká znova pätica zahraničných súperov. Pre Jaroslava Kentoša to bude druhá sezóna na lavičke MŠK. Bude teda štart do nej o niečo jednoduchší ako pred rokom?

"Určite bude svojím spôsobom menej náročná, keďže poznáme hráčov. Máme za sebou rok práce a skúsenosti, ktoré sme získali v prvom roku, budeme chcieť využiť a znova sa každým dňom posúvať dopredu," priznáva šéf žltozelenej lavičky, ktorému padol vyše dvojtýždňový oddych medzi sezónami vhod. "Záver ročníka bol náročný, takže dovolenka naozaj padla vhod. Teraz sa však už tešíme na realizačný tím, samotných hráčov, aby sme znova začali prípravu, ktorá nás správne pripraví na ligu. Sme plní pozitívnej energie, verím, že to prenesieme do kabíny aj na trávnik."

Hráčska kabína nebola prvý deň kompletná, dôvody vysvetľuje rodák z Vranova nad Topľou. "Chalani, ktorí boli v reprezentačných výberoch, dostali voľno a pripoja sa k nám až v pondelok 17. júna. Ide o Roba Boženíka, Braňa Sluku, Kika Valla, Maťa Gamboša, Sama Petráša a Luku Lochoshviliho. Jarovi Mihalíkovi sa končí hosťovanie, robili sme maximum, aby sme si ho udržali v kádri, ale do letnej prípravy sa zapojí vo svojom materskom klube Cracovii Krakov. Jakub Holúbek, ako už bolo medializované, odišiel do poľského Piastu Gliwice." Kabína však neostala prázdnejšia, s prvým tímom naskočili do prípravy mladíci z B-tímu. "Začali s nami aj kvôli oddychujúcim reprezentantom, už teraz v sobotu máme naplánovaný modelovaný zápas, preto potrebujeme dostatočný počet hráčov."

Po dlhšom čase sa v kabíne znova objavil viacerými už aj zabudnutý stredopoliar z Arménska. "Pozitívnou správou je opätovný návrat dlhodobo zraneného Vahana Bichakhchyana. Enis Fazlagić aj Miro Káčer sú na dobrej ceste, dnes ešte trénovali individuálne. Po operácii krížneho väzu je Vladimír Majdan, ktorý bude chýbať dlhšie obdobie a čaká ho rehabilitácia s fyzioterapeutmi." Zraneným hráčom bol na konci sezóny aj Michal Tomič, ktorému končí v júni hosťovanie z talianskej Sampdorie. "O Miša máme záujem, prebiehajú rozhovory medzi klubmi. Verím, že sa to dotiahne do úspešného konca a Mišo bude u nás pokračovať. Dnes trénoval ešte individuálne, ale v priebehu najbližších dní sa pridá ku zvyšku tímu."

Po minuloročnej letnej príprave zvolil trénerský tím takmer identickú predsezónnu prípravu. "Osvedčila sa, takže osnova prípravy bude rovnaká, no určite tam budú aj zmeny. Vždy sa snažíme nadviazať na pozitívne veci a posunúť sa v detailoch. Samozrejme, hráčsky káder je znova trochu iný, no kostra kádra ostane, chalanov už dostatočne poznáme," hovorí kormidelník MŠK. "Letná príprava bude znova prebiehať v troch fázach. Tá prvá prebehne v domácich podmienkach. Zahráme si modelovaný zápas počas najbližšieho víkendu a prvý blok vyvrcholí zápasom v Karvinej. Druhá časť prebehne znova na sústredení v Slovinsku, kde sme pred rokom našli výborné prostredie. Poznáme to tam už, čakajú nás náročnejší európski súperi - Shkëndija, Lokomotiv Moskva i Apoel Nikózia nás určite preveria. V tretej fáze to už budeme ladiť v domácich podmienkach. Posledné dva týždne sa budeme pripravovať doma a v generálke si to rozdáme s izraelskou Shmonou. Prvé kolo pre nás začína 20. júla v Michalovciach."

Pracuje sa aj na príchodoch do kabíny z externých zdrojov? "Máme vyhliadnutých istých hráčov, verím, že sa posilníme a skvalitníme káder. Všetko bude závisieť aj od možných odchodov."

Čo bude hlavným mottom tejto prípravy? "Nadstavbová časť nám ukázala, že máme rezervy v defenzíve. V celej obrannej fáze musíme pridať. V spôsobe hry nechceme nič meniť, budeme vychádzať z útočného štýlu, žilinskej filozofie. Určite sa budeme snažiť nadviazať na pozitívne veci z predošlej sezóny. Bude však náročnejšia, ako bola vlaňajšia."

Šošonov privítalo horúce počasie, budú úvodné tréningové jednotky prispôsobené aktuálnym teplotám? "Budeme sa snažiť smerovať tréningy do skorších ranných a večerných hodín, pokiaľ pôjde o dvojfázové tréningy. Možno ich trochu skrátime a pridáme na intenzite. Sme profesionáli a určite sa tomu prispôsobíme," dodáva v úvodnom dni novej sezóny hlavný kormidelník.

oddýchnutí, nabudení na novú sezónu

Šošoni sú po krátkej, dvojtýždňovej prestávke späť. Ako trávili oddych Michal Tomič, Ján Bernát a Martin Králik? Ako sa cíti Mates s obrúčkou, ako zvládli šošoni individuálne tréningy, tešia sa na horúčavy? Čo hovoria chalani na harmonogram letnej prípravy a súperov v príprave?

z čiernych myšlienok prešiel opäť na žltozelené

Azda s najväčším úsmevom chodil po šatni Armén Vahan Bichakhchyan, ktorý sa do šatne vrátil po dlhom zranení.

"Obdobie od septembra si budem pamätať do konca života. Bolo to pre mňa naozaj náročné, plné bolesti. Dnes je už všetko minulosťou, cítim sa skvelo. Veľmi mi chýbal tím, konečne s ním idem trénovať. Som za to veľmi štastný, osem mesiacov bola pre mňa naozaj dlhá doba." Čo chýbalo Vahanovi asi najviac? "Všetko. Chalani, šatňa, Žilina, žilinské farby mi chýbali. Posledné mesiace boli pre mňa naozaj čierne, takže som sa potreboval vrátiť do žltozeleného prostredia, do pozitívnych farieb."

Ako sa cíti po fyzickej stránke? "Posledný mesiac a pol som trénoval už individuálne v Arménsku s fyzioterapeutom, podstupoval som rôzne procedúry. Verím, že sa budem každým dňom zlepšovať. Chcem trénovať naplno, samozrejme, cítim na sebe ešte dlhodobý výpadok. Verím, že to v letnej príprave dobehnem a budem zdravý."

Pre Vahana to tak bude v žltozelenom tretia sezóna. "Nová sezóna je pre mňa zároveň novým začiatkom. Už chcem veľmi pomáhať celým srdcom Žiline," hovorí Vahan, ktorý mimochodom nemal problém poskytnúť rozhovor v Slovenčine. Všetci šošoni by už radi videli vybehnúť na trávnik žilinskú "11". "Dlho som na neho čakal a odohral som v tomto čísle zatiaľ iba pár minút proti Slovanu. Dúfam, že nový ročník prinesie pre mňa viac odohraných minút a veľa šťastných momentov," dodáva po štarte nového ročníka Vahan Bichakhchyan.

HARMONOGRAM PRÍPRAVY + PRÍPRAVNÉ ZÁPASY

22. júna: MFK Karviná (I. česká liga) - MŠK Žilina (Karviná, 14:00)

24. jún - 5. júl: SÚSTREDENIE SLOVINSKO (KRANJSKA GORA)

  • 27. júna - KF Shkëndija (I. liga Severného Macedónska) - MŠK Žilina
  • 30. júna - Lokomotiv Moskva (I. ruská liga) - MŠK Žilina
  • 4. júla - súper v štádiu riešenia

13. júla: Kiryat Shmona (I. izraelská liga) - MŠK Žilina

20. júla: štart Fortuna ligy 2019/2020 (MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina)

ZOZNAM HRÁČOV – PRÍPRAVA PRED ROČNÍKOM 2019 / 2020

* hrubo zvýraznení hráči boli prítomní na úvodnom, stredajšom tréningu.

BRANKÁRI

1 Miloš Volešák (35 rokov / 144 štartov za MŠK)

30 Dominik Holec (24/32)

22 Samuel Petráš (20/0)

OBRANA

25 Filip Kaša (25/87)

24 Martin Králik (24/126)

2 Luka Lochoshvili (21/3)

4 Matej Moško (20/0)

6 Branislav Sluka (20/35)

28 Benson Anang (19/26)

15 Kristián Vallo (21/52)

23 Ján Minárik (21/11)

13 Vladimír Majdan (20/9)

16 Bernard Petrák (20/0)

Branislav Šušolík (20/4)

Samuel Suľa (19/1)

ZÁLOHA

12 Viktor Pečovský (36 rokov / 232 štartov za MŠK)

20 Michal Škvarka (26/237)

66 Miroslav Káčer (23/188)

5 Adam Kopas (19/6)

9 Ivan Diaz (26/116)

11 Vahan Bichakhchyan (19/14)

17 Martin Gamboš (21/8)

18 Enis Fazlagić (19/17)

21 Ján Bernát (18/8)

7 Patrik Myslovič (18/7)

Peter Chríbik (20/0)

ÚTOK

10 Filip Balaj (21 rokov / 50 štartov za MŠK)

8 Lukáš Jánošík (25/60)

32 Róbert Boženík (19/40)

19 Roland Gerebenits (19/7)

24 Michal Tomič (20/28)

Dawid Kurminowski (20/0)

Dávid Ďuriš (20/1)

Matúš Rusnák (19/0)

* hrubo zvýraznení hráči boli prítomní na úvodnom, stredajšom tréningu.

ODCHODY

Jakub Holúbek

Jaroslav Mihalík (ukončenie hosťovania)

Facebook