Šošoni odštartovali letnú prípravu i ročník 2024/2025

Voľno a futbalový pôst je za nami, pred nami je nielen európsky futbalový sviatok, ale aj začiatok nového ročníka pre futbalistov MŠK Žilina. Piatkové dopoludnie odštartovalo novú sezónu 2024/2025 a s tým spojenú letnú prípravu. Trénerovi sa popri početných absenciách reprezentantov hlásilo 25 hráčov, z ktorých viacerí vstúpili do kabíny "A"-tímu po prvýkrát.

Záver sezóny bol hektický, preto realizačný tím i s celou kabínou využije v pokoji, no s maximálnym nasadením najbližšie týždne na čo najlepšiu prípravu na koniec júla, kedy štartuje Niké liga.



Smutný záver predošlej sezóny vystrieda od piatku konečne nový impulz v podobe letnej prípravy. Tvrdá, medzisezónna drina a potrvá vyše mesiaca a Šošoni počas nej odohrajú sedem prípravných stretnutí. Úvodný, 10-dňový blok prípravy bude bez početnej skupiny reprezentantov i bez prípravného stretnutia. Potom sa to rozbehne a zverencov Michala Ščasného čakajú atraktívni súperi a po roku aj sústredenie v Rakúsku. 

Na úvodnom, piatkovom tréningu nového ročníka sa trénerskému štábu hlásilo 22 hráčov a traja brankári. Medzi nimi boli aj niektoré staronové tváre ako Tomáš Hubočan a už tradične aj mladé talenty z projektu, ktoré minimálne v úvode môžu zabojovať o svoju šancu v "Áčku".

Naopak, trénerom chýbali a aj budú najbližšie dni chýbať reprezentanti - tí si ešte plnia povinnosti v najcennejších dresoch, resp. užívajú si voľno po ich plnení.


kvalita, sebavedomie, výkon

Pán tréner, v prvom rade vitajte späť po zaslúženom voľne. Ako ste si ho užili?

"Hneď po konci sezóny sme s rodinou vyrazili na dva týždne do Grécka. Ale keďže to bola viac poznávacia dovolenka, keďže sme chceli veľa pozrieť, tak som viac unavený ako po tréningoch (smiech). Zároveň som to spojil aj s futbalovými vecami, pozrel som si zázemie tímu OFI Kréta a stretol sa s trénerom, ktorý spolupracoval s mojím otcom v Grécku. Ale fajn, užil som si chvíle s rodinou."

Aký je pre vás návrat na štadión späť do futbalového "kolotoča"?

"Dovolenka padla dobre, ale s realizačným tímom už sa tešíme z návratu. Už počas voľna sme s vedením operatívne riešili zloženie kádra na prvý zraz, keďže viacerí chalani mali, resp. majú reprezentačné povinnosti."

Záver uplynulého ročníka bol hektický, ale postupne sa to utriaslo. Ktoré veci "vyplávali na povrch"? Na ktoré sa treba zamerať?

"Zameriame sa na všetky aspekty hry. Žilina má dlhodobú kvalitu v ofenzíve, preto sa chceme sústrediť aj na defenzívu. Inkasovaných gólov bolo počas sezóny na môj vkus až príliš veľa. Určite budeme tlačiť na to, aby sme boli viac agresívni a súbojoví. V tom máme podľa mňa ešte nedostatky a rezervy."

Množstvo reprezentantov znamená, že na začiatku prípravy dostanú priestor aj viacerí mladíci z rezervy či z akadémie. Majú šancu u vás zabojovať aj o miesto na súpiske "A"-tímu?

"Všetci vieme, že Akadémia MŠK má veľkú kvalitu. Na konci ročníka som si stihol už aj urobiť obraz o hráčoch v mládeži, videl som ich v zápasoch a aj na základe toho sme ich povolali. Zároveň zvyšok realizačného tímu mi dal o nich podrobnejšie informácie. Je to pre nich šanca ukázať sa, ako vedia fungovať v mužskom futbale, čo si už ale sčasti vyskúšali aj za "Béčko" v II. lige, preto by ten prechod mal byť ľahší. Záleží už len na nich, chceme ich však zapojiť."

Znamená to, že sa bude káder zväčšovať, alebo to po návrate reprezentantov ostane ako predtým?

"Nemám príliš rád veľké kádre, lebo potom sa ťažko sústredí na detaily. Rátame s počtom okolo 20-22 hráčov + brankári. Samozrejme, meniť sa to bude s ohľadom na zranenia a ďalšie veci."

Zväčšil sa aj váš realizačný tím, novým asistentom sa stal Patrik Durkáč, s ktorým ste už pôsobili spolu pri prvoligových tímoch.

"Rozprávali sme sa s vedením o doplnení realizačného tímu o asistenta, ktorý sa bude sústrediť na individualizáciu hráčov, riešenie detailov podľa jednotlivých postov. Patrik je inteligentný a odborný človek, ktorý si prešiel akadémiou i prvým tímom Prešova, Michalovcami či našimi spoločnými anabázami v Senici a Nitre. Poznáme sa teda už dlhšie a som rád, že posilnil náš realizák, čím môžeme byť úspešnejší v rozvíjaní individuálnych kvalít hráčov."

S vedením ste si určite prechádzali možnosti, čo sa týka posíl do tímu. O aké posty by mohlo ísť? 

"Zatiaľ nemáme nič konkrétne. Myslím si, že máme natoľko kvalitný a aj skúsený káder, hoci možno mladší, že väčšie zmeny sa nedajú očakávať. Uvidíme aj podľa toho, ako to dopadne s odchodmi, keďže evidujeme záujem o našich hráčov. Nemali by to však byť veľké zmeny."

Pozitívnou správou pred začiatkom ročníka je pokračovanie Tomáša Hubočana. Ako to vnímate?

"Sme veľmi radi, Tomáš je skúsený hráč, ktorý má čo kabíne ponúknuť. Spolu s Janym Minárikom môžu predávať svoje skúsenosti mladým hráčom v tíme. Vnímame ho iba pozitívne po futbalovej aj ľudskej stránke."

V novom ročníku budete môcť naplno pracovať už od jej začiatku, nebude to "rozbehnutý vlak". Aké máte očakávania a ambície?

"Určite máme nejaké ambície, ale predovšetkým ideme filozofiou MŠK Žilina, ktorou je rozvoj hráča. Keď sa každý zlepší o niekoľko percent, tak tým pádom sa zlepší aj celé družstvo. Tabuľkové ciele mám v hlave, ale nerád by som ich zatiaľ prezentoval."

Za pár týždňov pri tíme ste ho už určite spoznali. Ako, na druhú stranu, vnímate silu kádra a s tým spojené ambície?

"Sila tímu je veľká. Bol by alibizmus, keby poviem, že ideme bojovať o prvú šestku, pretože tam podľa mňa Žilina jednoznačne patrí. Ciele musia byť iba najvyššie, samozrejme, záleží na tom, kto odíde a kto príde. V tomto zložení máme veľkú kvalitu, skôr musíme zapracovať na mentálnej odolnosti, ktorá nám chýbala aj v poslednom zápase. Najmä hráči musia veriť tomu, že kvalitu majú, tým pádom bude vyššie sebavedomie aj výkon na ihrisku."

Dnes zároveň začína aj európsky futbalový sviatok - EURO v Nemecku. Kto je pre vás favorit a čo hovoríte na šance Slovenska či Česka?

"Ťažko povedať, na tejto úrovni je vysoká kvalita v každom tíme. Samozrejme, niektoré krajiny sú trochu odstrelené, no zamiešať karty môže hocikto. Nerád by som sa púšťal do hodnotenia Slovenska či Česka, nakoľko to vôbec neviem odhadnúť. Osobne sa mi však páči taliansky futbal. V poslednej dobe som ale zameriaval iba na klubový futbal a našich súperov, takže EURO sledujem skôr zvonku. Svojho favorita teda nemám."

Čo čaká Šošonov prvé dni?

"Nič špeciálne. Postupne do toho nabehneme, k tomu sa pridajú silové i bežecké testy. Verím, že budeme každým dňom napredovať a budeme to dokazovať v zápasoch."


MENOSLOV HRÁČOV NA PRVOM TRÉNINGU

Brankári

Samuel Belaník, Dominik Kúdelčík, Jakub Jokl (Akadémia MŠK)

Obrancovia

Ján Minárik, Michal Mynář, Tomáš Hubočan, Marek Rehák (Akadémia MŠK), James Ndjeungoue, Adama Drame

Samuel Ďatko, Tobias Pališčák (Akadémia MŠK), Adam Oravec (Akadémia MŠK), Timotej Hranica, Kristián Bari, Basirou Badjie

Záložníci

Samuel Gidi, Xavier Adang, Dominik Šnajder, Samuel Javorček

Útočníci

Loic Essomba, Lukáš Prokop, Eric Bile, Vladimír Vaľko (Akadémia MŠK), Patrik Iľko, František Kóša (Akadémia MŠK)


reprezentanti (predĺžené voľno)

  • Ľubomír Belko (pripojí sa 17.6.)
  • Andrej Stojchevski (pripojí sa 19.6.)
  • Patrik Leitner, Tomáš Jaššo, Dominik Javorček, Samuel Kopásek, Mário Sauer, Timotej Jambor, Adrián Kaprálik, Dávid Ďuriš, Jakub Badžgoň (pripoja sa predbežne 24.6., resp. po reprezentačných povinnostiach)


Facebook