Šošoni odcestovali do Berlína, rok 2023 tam odštartujeme proti Bundesligistovi
Ako sme už viackrát avizovali, Šošoni hneď na úvod zimnej prípravy odohrajú prestížny prípravný duel proti účastníkovi Bundesligy. V sobotu popoludní sa predstavia v hlavnom meste Nemecka proti Unionu Berlín. Pre aktuálne piaty tím nemeckej súťaže to bude generálka na ligu, ktorú odštartujú už budúci víkend proti Hoffenheimu.

Súboj na štadióne An der Alten Försterei má v sobotu naplánovaný výkop o 15:30, pričom vy ho môžete prostredníctvom oficiálneho kanála Unionu sledovať naživo.


iný než ostatné prípraváky

Takýto duel Šošoni absolvovali naposledy ešte v roku 2009, kedy sme sa stretli v rámci prípravy s Bochumom. Tento sobotný duel, hoci ide stále iba o prípravák, tak bude trochu "odstrelený" od ostatných, ktoré nás čakajú. Navyše Union Berlín sa nielenže v posledných rokoch etabloval medzi Bundesligistami, ale v dvoch uplynulých ročníkoch bol aj účastníkom európskych pohárov. Vo februári ich dokonca čaká jarná účasť v Európskej lige, v ktorej narazia v play-off fáze na holandský Ajax. A to nie je náhoda, keďže v tejto sezóne boli ešte do novembra lídrom celej Bundesligy. 

Nemci majú za sebou tréningový kemp v Španielsku, pričom náš sobotný vzájomný duel bude pre nich generálkou pred jarným štartom ligy. Predchádzajúce riadky tak iba potvrdzujú fakt, že sobotný súboj bude naozaj výnimočný nielen na naše pomery, ale aj na pomery celého slovenského futbalu.


nikto nechce počuť, že by nehral

Za kabínou trénera Jaroslava Hynka sú úvodné dni zimnej prípravy. Šošoni do toho šliapli naplno.

"Pri štarte je toho vždy trochu viac, i keď je v podstate režim veľmi podobný ako počas sezóny. Hráči sú maximálne koncentrovaní a sme s nimi spokojní, ako pracujú. Na trávniku vyzeráme veľmi dobre, všetci máme chuť posúvať to, na čom sme pracovali už v decembri. Zlepšujeme sa tréning od tréningu. Samozrejme, vyhodnotíme to najmä po zápase. Aj keď sobotný duel je "odstrelený" od ostatných stretnutí, ktoré normálne hrávame."

Netradičná, no o to cennejšia skúsenosť nás čaká v hlavnom meste Nemecka. 

"Mala by byť pre nás správnou spätnou väzbou, ako bola aj Sparta, z ktorej sme veľa čerpali a urobili sme si z nej kvalitnú analýzu. Na Strahove bolo vidieť, že súper nás prehral po situáciách, ktoré sme systémovo ešte nestihli absolvovať a natrénovať v decembri. Teraz teda pokračujeme v detailoch, nových väzbách a úlohách na trávniku. Preto verím, že sa posunieme aj v súboji proti Berlínu, hoci kvalita súpera bude obrovská."

Šošoni zvolili na dlhú cestu do Berlína podobný režim ako proti Sparte.

"Cesta je ešte o štyri hodiny dlhšia ako do Prahy. Z tohto pohľadu to bude náročné, no preto cestujeme už vo štvrtok. V piatok ráno to dospíme, popoludní absolvujeme tréning v Berlíne na tráve a refrešneme si niektoré veci. Popri tom si rozoberieme súpera a pripravíme sa na neho. Verím, že v sobotu popoludní budeme nachystaní bez ohľadu na veľkú vzdialenosť, ktorú musíme absolvovať."

V kabíne cítiť o trochu väčšie napätie ako pred bežným prípravným duelom.

"Union má posledné obdobie veľmi silné - v Európskych pohároch aj v Bundeslige. Majú svoj jednoduchý, dôrazný a kvalitný štýl, ktorý je postavený na individualitách. Pre nás to bude jednoznačne skvelá previerka. V kabíne sa to rozoberá, všetci sa tešia. Nikto z hráčov nechce počuť, že by nehral. Teraz pred zápasom, keď sa o tom bavíme, verím, že sme sa rozhodli dobre. A verím, že tak budeme hovoriť aj po sobote. Každá skúsenosť je dobrá, hoci Union to má ako generálku a je v úplne inej fáze prípravy. Rýchlostne im však stačiť musíme, snáď sa k tomu pridá z našej strany aj poctivá pracovitosť."

Český kormidelník má podobnú skúsenosť z lavičky Dukly Praha, ktorá za jeho vedenia cestovala do Lipska na Red Bull.

"Pre nich je to ostrá previerka pred Bundesligou. Generálka je o zavŕšení prípravného obdobia. My tam ideme s osemnástimi chalanmi do poľa a tromi brankármi. Chceme vystriedať všetkých hráčov bez ohľadu na výsledok. Sedieť desať hodín v autobuse a nedostať sa na trávnik, to nie... V tejto fáze potrebujeme vyťažiť všetkých hráčov, nech majú všetci takúto skúsenosť. Spätná väzba pre nás a pre hráčov zase správne podnety. Prioritou je naša liga a progres... Na takýto zápas však potrebujú byť chalani pripravení, aby boli čo maximálne na očiach a upozornili na seba. Hráme v Nemecku proti Bundesligistovi, jednoducho je potreba sa ukázať."

Čo nám dovolí súper, čo dovolí našim chalanom sebavedomie? To je otázka pre trénerov.

"Už na Sparte nás Pražania vysoko napádali, nechceli nás nechať hrať. My sme chceli hrať aj pod tlakom futbalovo, čím prišli chyby, no ukázali sa tam aj dobré veci. Verím, že v sobotu urobíme posun, v úvode stretnutia budeme kvalitní a možno viac bezpeční a potom sa dostaneme do stretnutia čím viac. Takže to je pre nás ten mentálny rozmer zápasu, s týmto by sme do toho chceli ísť," dodáva lodivod MŠK, ktorému budú chýbať niektorí zranení hráči.


priamy prenos

Sobotný súboj s výkopom o 15:30 hod. prinesie súper cez svoj oficiálny kanál.

Livestream bude dostupný a spustený v sobotu pred duelom.

Facebook