Sobota prinesie krajské derby, na Liptov s víťaznými ambíciami
V 4. kole Fortuna ligy cestujú futbalisti MŠK Žilina do neďalekého Ružomberka, s ktorým zohráme už 74. krajské derby v histórii. Na víťaznej vlne chcú šošoni zostať aj po sobote na Liptove, kde sa im postaví do cesty mladý tím s novou trénerskou dvojicou.

Sobotný súboj má výkop o 18:00 hod., hlavným rozhodcom bude Peter Kráľovič.


Malé, krajské derby uvidíme už túto sobotu v Ružomberku, kde sa postavíme mladému ambicioznému tímu z Liptova. MFK prešiel pred sezónou viacerými zmenami, tím opustila česká trénerská dvojica David Holoubek s asistentom Jiřím Jarošíkom, ktorých nahradilo trénerské duo z "vlastných zdrojov" - Ján Haspra a Marek Sapara.

V kádri dostávajú príležitosť viacerí šikovní odchovanci klubu, ktorí zároveň pomohli aj k postupu "B"-tímu do druhej ligy. Mužstvo si okúsilo ešte pred štartom Fortuna ligy aj predkolo Európskej ligy, kde však nestačilo na Bulharov z Levski Sofia po dvoch prehrách 0:2. Do ligového ročníka vstúpili hasprovci výhrou 1:0 nad Nitrou, následne remizovali na našom štadióne s Trenčínom 1:1 a naposledy podľahli doma nováčikovi z Pohronia 0:1.

Zmeny neobišli ani hráčsku kabínu, keď odišli opory ostatných ročníkov - obranca a kapitán Dominik Kružliak či krídelník Peter Gal-Andrezly a ďalší legionári. V prvých kolách sa navyše musia Liptáci zaobísť bez brankárskej jednotky Matúša Macíka, ktorého v úvode sezóny zastupuje v bráne 19-ročný Ivan Krajčírik.


rôzne alternatívy, rovnaký štýl

Zverenci trénera Jaroslava Kentoša vstúpili do sezóny ideálne a po troch kolách pri nich svieti v tabuľke plný počet bodov. Po poslednom zápase s Trenčínom však tréner nehýril iba dobrou náladou.

"Niektoré veci nám nefungovali tak, ako sme chceli. Rozanalyzovali sme si zápas, situácie, v ktorých sme sa dostali do hlbokého bloku. Určite nebolo naším zámerom hrať tak hlboko, no využili sme slabiny súpera a jeho silné stránky sa nám podarilo eliminovať. Chceme hrať dominantnejšie, útočnejšie, ale zámer ako taký nám vyšiel. Pozitívom bol dostatok gólových šancí, do ktorých sme sa dostali. Trenčín je veľmi silný na lopte a v krídelných priestoroch má nadštandardnú kvalitu. Snažili sme sa preto pomôcť obrane, preto náš prejav pôsobil defenzívnejšie. Verím, že sa v tomto systéme zdokonalíme," obzrel sa spätne za poslednou výhrou hlavný kormidelník MŠK.

Pozmenené rozostavenie, pričom zmeny sa naposledy dotkli aj samotnej zostavy. Pred Ružomberkom sa tak ponúka trénerom viacero alternatív. "Chceme byť menej čitateľní. Rozostavenie 4-3-3 sme budovali niekoľko rokov, teraz nemôžeme očakávať, že po pár mesiacoch budeme hneď dokonalí aj v nových rozostaveniach. Musíme však byť odvážni. Chalani to zvládajú, bolo to dostatočne efektívne. Potrebujeme zároveň využiť potenciál tímu, hráčov, otvára nám to ďalšie možnosti. Náš štýl hry však nemeníme."

Viacero tímov prechádza na filozofiu s vlastnými odchovancami, Ružomberok rovnako stavil kartu na svoju mlaď. "Je to cesta pre slovenské tímy, cesta pre úspešné mládežnícke reprezentácie Slovenska. Rešpektujeme ale pritom aj filozofie ostatných tímov. Noví tréneri Ružomberka nadviazali na prácu predošlých kolegov, zápasy s nimi sú vždy malé derby, emočne náročné. Znova sa budeme chcieť presadiť našimi silnými stránkami. Verím, že podáme dobrý výkon a na konci sa dostaví aj pozitívny výsledok. Analyzovali sme súpera, naposledy doma možno nečakane zakopli, ale hrali viac ako polovicu stretnutia v oslabení a aj napriek tomu si dokázali vytvoriť sľubné gólovky. K súperovi preto cestujeme s prirodzeným rešpektom."

Treba po výbornom vstupe do sezóny krotiť kabínu? "Pracujeme aj s mentálnym trénerom na tom, aby sa hráči neuspokojili. Niekto sa uspokojí po jednej výhre, niekto po troch, je to individuálne. Určite sa teda bavíme o rozvoji, o neuspokojovaní sa. Budujeme tím, ktorý chceme, aby dosiahol výsledky. Pracujeme na tom vedome, aby sa chalani neuspokojili. Náš herný prejav proti Trenčínu nebol ani zďaleka ideálny, ale aj to napomáha hráčom k pokore."

Všetci chceme, aby naša víťazná vlna pokračovala. "Víťazná mentalita je v našej kabíne citeľná. Nie je tu však iba teraz, keď sa darí. Víťazná mentalita sa ukazuje, aj keď sa nedarí. V tréningu na to dbáme, kladieme dôraz, aby boli chalani psychicky hore, aj keď to pri rôznych hrách nejde."

Po Michalovciach, Trnave a Trenčíne by sme mohli mať domácu atmosféru aj na Liptove. "V posledných zápasoch nám fanúšikovia naozaj pomáhajú. Bolo ich cítiť v každom doterajšom ligovom zápase. Verím, že nám pomôžu aj v Ružomberku a budú naším dvanástym hráčom. My sa im určite budeme chcieť odvďačiť dobrou hrou i výsledkom," dodáva šéf žltozelenej lavičky.


zlepšiť sa a znova doniesť tri body

Ani v jednom z trojice doterajších duelov nechýbal v strede poľa mladík Ján Bernát. Ako vníma Ružomberok a čo je naším cieľom pred krajským derby?


nastavení na výhru 

Už tradičnou oporou v bráne je a aj v sobotu by mal byť brankár Dominik Holec, ktorý má po prvých troch kolách najviac zákrokov v lige (16). Štvrtý zápas, štvrté víťazstvo?

"Bolo by super natiahnuť sériu. Všetci robíme maximum pre to, aby sme potvrdili domáce body aj vonku," hovorí na začiatok rozhovoru brankárska jednotka. "Ružomberok, rovnako ako predošlé tímy, ktorým sme čelili, prešiel pred ročníkom obmenou kádra. Musíme sa na nich svedomito prichystať. Na Liptove to je vždy náročné, nikdy tam nič nedostaneme zadarmo. Každý z nás je nastavený na výhru, nijak inak to ani nemôže byť." 

Náš výkon však môže byť ešte lepší. "Všetky doterajšie duely nám ukázali, že tam je priestor na zlepšenie. V každom zápase prišla fáza, ktorá nebola herne ideálna. Sme si toho vedomí a uvedomujeme si, že aj Trenčín nás zatlačil viac, ako je zvykom. Našťastie, dopadlo to pre nás šťastným koncom. Vieme, kde treba pridať. Verím, že to ukážeme aj v sobotu na trávniku a všetci sa potešíme želaným efektom - výhrou."

Proti Trenčínu bola preverená najmä naša defenzíva, ktorá odolala. "Človek sa nemôže nikdy uspokojiť, je len začiatok sezóny. Navzájom si ale vieme pomôcť s chalanmi v obrane. Komunikujeme a snažíme sa vyhovieť jeden druhému. Defenzíva je istejšia, už v príprave to bolo vidieť. Pôsobíme možno defenzívnejšie, no prináša to želaný efekt. Zápas ako s Trenčínom veľmi pomôže nášmu sebavedomiu."

V Ružomberku budeme mať aj podporu žilinských fanúšikov. "Znova musíme hrať tímovo, bojovne. Každý jeden z nás išiel proti Trenčínu nadoraz, nechal tam všetko, a to je cesta za výhrou aj proti Ružomberku. Budeme mať aj podporu na tribúnach, čo nás teší. Spolu to môžeme zvládnuť opäť do výhry," dodáva Dominik, ktorý si môže pripísať v sobotu svoj 36. ligový štart v žltozelenom.


Sobotný duel 4. kola, ktorý má výkop o 18:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Peter Kráľovič, na čiarach asistujú Erik Weiss a Daniel Poláček.


fanúšikovský výjazd

Fanúšikovská skupina Ultras Žilina organizuje aj výjazd do Ružomberka. Odchod vlaku zo Žiliny je o 14:44 hod. zo Žiliny. Šošonov môžete, samozrejme, prísť podporiť aj vlastnou dopravou. 

Vstupenky do sektoru hostí sa budú predávať priamo v Ružomberku (od Makovického ulice) pred štadiónom.


historická bilancia vzájomných zápasov

ŽILINA – RUŽOMBEROK  74    40  17  17   132:68



Facebook