SC: Proti Podbrezovej za postupom bez ohľadu na trávnik či zostavu
Po nútenej polročnej prestávke sa znovu rozbiehajú slovnaftcupové boje pre futbalistov MŠK Žilina. Šošoni sa v súboji 5. kola stretnú s druholigovou Podbrezovou. Hoci sme podľa žrebu mali hrať na domácom trávniku, stredajší duel sa odohrá na neutrálnej pôde v Topoľčanoch. Naše ambície postúpiť sa tým ale nemenia.

Osemfinále 52. ročníka Slovenského pohára s výkopom o 16:00 hod. bude rozhodovať Marek Mastiš. Priamy prenos vám prinesieme na MŠKŽilinaTV.


novinky u súpera

Po dvoch treťoligistoch z Oravy (Námestove a Oravskom Veselom a zrušenom zápase 4. kola proti Belej), ktorým sme čelili ešte v septembri, nás čaká druholigový tím - FK Železiarne Podbrezová. V 5. kole Slovnaft Cupu sa tak Šošoni stretnú s Horehroncami, čo bude repríza osemfinále spred troch rokov.

Vtedy sa zrodil výsledok 3:0 pre Šošonov a minimálne taký výkon budú chcieť žltozelení zopakovať aj teraz. Nebude to však nič jednoduché, nakoľko Podbrezová podáva momentálne v druhej lige stabilné výkony a drží sa na horných priečkach tabuľky s malou stratou na postupovú či barážovú priečku. Naposledy to potvrdila aj v nedeľnom súboji na Štadióne MŠK proti našej rezerve. V stretnutí dvoch rozdielnych polčasov si po tesnej výhre 2:1 zabezpečila tri body a v lige jej patrí štvrté miesto so zápasom k dobru. Od začiatku jarnej časti si v súťaži zatiaľ pripísala päť víťazstiev a dve prehry, čo predstavuje druhú najlepšiu formu v rámci účastníkov druhej ligy. 

Dobrou obranou sa Podbrezová môže popýšiť v Slovnaft Cup-e, keď si v doterajších troch zápasoch dokázala vždy udržať čisté konto. V prvých dvoch kolách im žreb paradoxne prisúdil dva susedné tímy z okresu Topoľčany. Štvrtoligové Tovarníky porazili Horehronci pomerom 5:0 a piatoligové Jacovce vyradili po výsledku 4:0. Pre "železiarov" to teda bude v stredu už tretia cesta do okolia Topoľčian v rámci tohtoročnej edície slovenského poháru. Ešte predtým však museli odohrať dodatočný zápas 4. kola proti Dubnici po vyradení všetkých tímov od tretej ligy nižšie z dôvodu pandemickej situácie. Ten počas uplynulej reprezentačnej prestávky zvládli rozdielom triedy 3:0.

Naši chalani si v tomto súboji budú musieť dávať pozor predovšetkým na zohratosť Podbrezovčanov a zaujímavý mix mladých, talentovaných hráčov so skúsenými "mazákmi". Spomedzi nich vyčnieva predovšetkým kapitán mužstva a dlhoročný prvoligový obranca Boris Godál, ktorý si okrem najvyššej slovenskej ligy vyskúšal aj tú poľskú a na Cypre. Ďalší dvaja skúsení harcovníci sú zo stredu poľa - Erik Grendel a Michal Breznaník. Druhý menovaný má na svojom konte dokonca aj štarty v slovenskej reprezentácii. Na ofenzívnej polovici ihriska nám bude hroziť predovšetkým duo najlepších strelcov spomedzi Podbrezovčanov. Najlepším hráčom s čuchom na góly je v prebiehajúcej sezóne mladučký záložník Roland Galčík, ktorý zaznamenal v II. lige už okrúhlych desať gólov. Sekunduje mu aj útočník Horehroncov Daniel Pavúk so šiestimi presnými zásahmi. Obaja si okrem toho pripísali po jednom góle aj v doterajších stretnutiach Slovnaft Cup-u.

V tíme stredajšieho súpera pôsobí aj trojica hráčov so žltozelenou minulosťou. Pravý obranca alebo záložník Juraj Chvátal pôsobil pod Dubňom v sezóne 2017/2018 a v prvom tíme si pripísal dvadsaťjeden štartov. Na hosťovaní sa v tejto sezóne nachádzajú v Podbrezovej aj dvaja naši kmeňoví hráči. Roland Gerebenits stihol v doterajšom priebehu nastúpiť na dvanásť zápasov a do štatistík si zapísal aj dva góly. A v zime sa na polročné hosťovanie porúčal aj Vladimír Barbora, ktorý zatiaľ zasiahol do štyroch stretnutí. 


bude to boj, ale ideme za výhrou

Po viac ako pol roku nás čaká ďalší súboj v rámci 52. ročníka slovenského pohára. V ňom nastúpime proti aktuálne štvrtému tímu druhej slovenskej ligy - FK Železiarne Podbrezová. Proti tomuto súperovi to bude pre Šošonov prvý súťažný zápas po viac ako dvoch rokoch. Že to nebude nič jednoduché potvrdzuje aj náš lodivod Pavol Staňo.

"Čaká nás súper, ktorého sme mali možnosť vidieť hrať naživo pred tromi dňami. Treba sa na neho dobre pripraviť. Pravdepodobne sa bude hrať na ťažkom teréne, kde sa už dnes odohrali dva zápasy. Preto iba ťažko odhadnúť, čo nás tam čaká a aké budú podmienky na futbal. Musíme sa nastaviť tak, že to bude boj, takže ideme bojovať." V stredu to tak bude pravdepodobne odlišné stretnutie v porovnaní s nedeľou, kde naša rezerva tesne nestačila na Podbrezovú. "Myslím si, že to bude iný zápas. Veľa nám napovie spomínaná kvalita terénu a až na mieste sa podľa toho rozhodneme, aký plán zvolíme a ktorá taktika bude najlepšia," skonštatoval tréner žltozeleného tímu. 

Okrem náročného súboja nás teda v Topoľčanoch čakajú aj náročné podmienky pre futbal. "Pokiaľ sú trávniky pripravené na top úrovni, tak potom je to radosť hrať. Bolo tomu tak vo všetkých posledných dueloch proti Dunajskej Strede, Slovanu či v Trnave. Určite to len pomáha futbalu. Je veľmi diskutabilné, v akej kondícii bude trávnik v stredu. V tomto ročnom období je ťažké pripraviť trávnik na dobrú úroveň aj pre jeden zápas. V našom prípade pôjde o tretie stretnutie za 24 hodín, takže absolútne neviem, ako to bude vyzerať. Na druhej strane je to taká skúška našej mentálnej pripravenosti. Treba to jednoducho brať ako fakt, postaviť sa tomu čelom a urobiť všetko preto, aby sme ten zápas zvládli." Na ihrisku v Topoľčanoch sa ešte deň pred naším stretnutím odohrajú aj ďalšie dva duely Slovnaft Cup-u. Trenčín postúpil cez Trnavu a Pohronie vyzve Petržalku.

Do zápasu ideme priamo z náročnej nedeľnej bitky proti Dunajskej Strede. Dôležitou stránkou tak bude aj oddych a načerpanie nových síl. "Určite tam v nedeľu boli momenty, kedy toho hráči už mali naozaj dosť. Regenerácia bola krátka, a preto záleží aj na chlapcoch, ako sa k tomu postavia. Pripravujeme sa ale tak, aby bolo všetko v poriadku." Základnú zostavu budú tréneri vyberať aj na základe okolností, ktoré nás čakajú v stredu. "Ešte uvidíme, ako sa rozhodneme. Jednoducho chceme ten zápas vyhrať a v základe môžu hrať všetci hráči. Rozhodovať sa budeme aj podľa aktuálnych podmienok. Výber hráčov bude takto cielený," povedal kormidelník Šošonov, pre ktorého je to premiérový pohárový ročník na lavičke MŠK.

Rotácia zostavy bola prirodzenou súčasťou taktika Pavla Staňa a jeho realizačného tímu. Tejto stratégii ostanú verní aj pred stredou. "Snažíme sa, aby boli všetci hráči vyťažení podobne, preto rotujeme chalanov nielen v pohári, ale aj v lige. Pozeráme sa na všetky okolnosti daného duelu, ktoré nás môžu ovplyvniť. Predovšetkým však ideme tento zápas vyhrať a je jedno, kto bude hrať a na akom teréne," ukončil preview hlavný tréner, ktorého zverenci majú ešte v čerstvej pamäti víťazstvo 7:2 proti Podbrezovej z prípravného zápasu v rámci poslednej zimnej prípravy.


rozhodcovia

Stredajšie osemfinále, ktoré má v Topoľčanoch výkop o 16:00 hod., bude mať na starosti ako hlavný arbiter Marek Mastiš, na čiarach mu asistujú Peter Kováč a Tomáš Straka. 


priamy prenos

Facebook