SC | Nekalkulovať a priviesť z východu dobrý výsledok
Už v stredu odštartujú futbalisti MŠK Žilina na východe republiky úvodné semifinále 52. ročníka Slovenského pohára. V dvojzápase o finále vyzveme FC Košice, pričom v prvom dueli teda cestujeme na ihrisko súpera. Ako vníma pohár v porovnaní s ligou hlavný tréner Pavol Staňo a čo hovorí na súpera?

Stredajší televízny duel s výkopom o 15:30 hod. povedie Adam Somoláni.


novinky u súpera

Po dvoch rokoch sme opäť v semifinále pohára a opäť čelíme východniarom. V sezóne 2018/2019 sme postúpili cez Michalovce v dvojzápase po výsledkoch 1:1 a 2:0 a aj teraz sú naše ambície finálové. Tentoraz nás čaká protivník, ktorý síce pôsobí v II. lige, no jeho ambície sú prvoligové a aj káder disponuje značnými skúsenosťami z našej najvyššej súťaže. Mená ako Pačinda, Kira, Pavúk, Karas, Jakúbek, Gall či Keresteš majú viacročné skúsenosti z Fortuna ligy, ktoré chcú zúročiť na opätovný návrat medzi elitu. 

Momentálne sa FC nachádza v tabuľke II. ligy na 5. mieste a ešte relatívne môže zabojovať o postup aj v tomto ročníku, zverenci trénera Vukušiča však deklarujú jasný útok na postup najmä v tom nasledujúcom. Počas uplynulého víkendu sa stretli východniari v lige s ďalším semifinalistom Slovnaft Cupu a ašpirantom na postup do Fortuna ligy - s Banskou Bystricou, ktorej podľahli 0:2. S naším "Béčkom" sa Košičania stretli zatiaľ raz - pod Dubňom sa tešili naši chalani po výhre 2:1. Žltozelená rezerva cestuje do metropoly východu v odvetnej časti 15. mája v rámci predposledného kola.

V aktuálnom ročníku pohára prešli Košičania cez piatich súperov - najskôr jednoznačne zdolali tímy z nižších líg - Olováry (6:0) a Rimavskú Sobotu (7:0), následne už prišli tí najťažší možní súperi - fortunaligisti - pričom všetkých troch zdolali. Postupne si poradili s Michalovcami, na pokutové kopy postúpili cez Sereď a naposledy v štvrťfinále vyradili Trenčín 3:0. Aj to svedčí o fakte, že Košice sú na úrovni mužstiev Fortuna ligy.


poctivou prácou si prikloniť šťastie k sebe

Posledné stretnutia proti Zlatým Moravciam a Slovanu Bratislava síce pre Šošonov zisk bodov neznamenali, no nedala sa im uprieť bojovnosť a výkony, od ktorých sa môžeme odraziť aj v stredu proti Košiciam. Tréner žltozelených Pavol Staňo vie, kde sa musíme poučiť.

"V obidvoch zápasoch sme mali aj trochu smolu, keď sme nehrali zle a detaily rozhodli o tom, že nemáme ani bod. So Slovanom sme boli blízko bodu, v Moravciach zase k víťazstvu, to je ale futbal. Musíme si dávať pozor na koncovky, kde tie mužstvá dokážu zmeniť výsledok. Pokiaľ by sme si toto ustrážili, bodov mohlo byť viac. Nedá sa nič robiť, musíme sa pozerať pred seba. Do Košíc ideme s tým, že to bude ťažký súboj, na ktorý sa musíme zodpovedne pripraviť. Čakáme aj na zdravotný stav chalanov, lebo po nedeli je pár hráčov otáznych. Niektorí vypadli úplne, ale za nimi čakajú na šancu ďalší a možno ju aj dostanú. Napriek všetkému verím, že budeme úspešní," zhodnotil stav mužstva pred pohárovým semifinále žilinský kormidelník.

Po dvoch prehrách zvykne byť mužstvo trochu psychicky dole. To ale neplatí o našich chalanoch. "Chlapci majú zdravý úsudok a vedia, kedy treba zabrať. Nastavenie sa im určite nedá vyčítať. Dôležitá je aj kvalita súpera, futbalové šťastie, ale stále si musíme ísť za svojím. Poctivou prácou si môžeme šťastie prikloniť na našu stranu.

Prvý a zároveň poslednýkrát v tomto ročníku odohrajú mužstvá v rámci Slovnaft Cupu dvojzápas. "Je to lepšie pre obe mužstvá, nakoľko pri jednom zápase hrá vždy jedno z nich vonku, čo je nevýhoda. Takto sú šance vyrovnané, tak je to v poriadku." Dvojzápas začíname stretnutím na východe, čo by mohlo pre nás predstavovať miernu výhodu. "Pre mňa to je stále 50 na 50. Určite sa na to takto nepozeráme. Budeme sa snažiť urobiť dobrý výsledok hneď v Košiciach. Všetko ukáže ale až zápas," hovorí o šanciach na úspech odhodlaný kouč, ktorý rezolútne dopĺňa, s čim budeme po strede spokojní: "Dobrý výsledok je pre mňa vždy iba víťazstvo.

Stretnutie sa odohrá na trávniku v Čermeli. Poučiť sa však môžeme aj z predchádzajúceho pohárového zápasu, ktorý tam Košice odohrali proti Trenčínu. "Treba sa na to pozerať tak, že každý zápas je iný. Treba rešpektovať Košice, pretože sa im podarilo vyradiť troch fortunaligistov, čo svedčí o ich kvalite. Ich hráči si takisto prešli aj prvoligovými klubmi, takže je to podľa mňa kvalitné mužstvo s kvalitným trénerom. Preto si myslím, že to bude aj kvalitné stretnutie." FC Košice dokázali po ceste do semifinále slovenského pohára vyradiť okrem Trenčína aj ďalšie dva tímy z najvyššej súťaže - Michalovce a Sereď.

Pre Šošonov sú rovnako dôležité všetky nadchádzajúce súboje, ktoré nás čakajú v lige či v pohári. A to i napriek miernemu odskočeniu Trnavy v tabuľke Fortuna ligy. "Podľa mňa je aj liga stále otvorená. Dôležité budú vzájomné zápasy a počítam, že práve v nich sa rozhodne. Nemyslím si, že by sme boli bez šance, pretože predošlé duely ukázali, že dokážeme hrať so všetkými mužstvami vyrovnané partie. Potom už záleží iba na tom, akú formu má jednotlivý tím v danom dni a rovnako hrá veľkú rolu aj element šťastia. Ako hovorím, rozhodnú pravdepodobne vzájomné stretnutia s Dunajskou Stredou a Trnavou. Tam sa rozhodne o tom, či máme šancu bojovať o tretie miesto alebo nie. Verím svojmu tímu, ktoré nepovedalo posledné slovo." To ale nič nemení na cieli, s ktorým cestujeme na východ Slovenska."Presne tak. Budeme pracovať tak, aby sme získali dobrý výsledok. Inak si to ani neviem predstaviť," skonštatoval hlavný tréner MŠK Žilina Pavol Staňo pred prvým zápasom semifinále Slovanft Cupu proti druholigovému FC Košice.


rozhodcovia

Stredajší semifinálový súboj, ktorý má v košickom Čermeli výkop o 15:30 hod. a vysielaný bude verejnoprávnou RTVS, povedie ako hlavný arbiter Adam Somoláni, na čiarach asistujú Ján Pozor a Mário Roszbeck.


Facebook