Rok 2022 a s ním aj zimná príprava Šošonov odštartovala
Futbalisti MŠK Žilina odštartovali v pondelok 10. januára nový kalendárny rok 2022 prvým spoločným tréningom zimnej prípravy. Tá potrvá prakticky mesiac, počas ktorého nás preveria súperi až v siedmich stretnutiach.

Hlavný tréner Peter Černák na pondelkovom zraze privítal až 26 hráčov a troch brankárov a my sme sa ho hneď v úvodný pracovný deň nového roka spýtali na všetky novinky v tíme.


širší káder, šanca ukázať sa

Spoločný zraz, nepopulárna váha, mediálne povinnosti a potom už úvodný tréning. Po troch týždňoch dovolenky sú Šošoni späť, odhodlaní vyžmýkať počas mesačnej driny zo seba maximum, aby sme to následne mohli zúročiť v jarných bojoch Fortuna ligy. Tréner Peter Černák si oddych užil a načerpanú energiu chce preniesť na trávnik medzi chalanov.

"Jesenná časť bola náročná, hrali sme dlho, takže každému voľno padlo vhod. Stretli sme sa s rodinami, na ktoré príliš času počas sezóny nemáme. Načerpali sme energiu, ktorú všetci budeme najbližšie týždne potrebovať. Tešil som sa už na robotu a veci, ktoré sme za plného fortunaligového behu počas jesene nestíhali."

S akými slovami privítal rodák z Handlovej hráčov v kabíne? "V prvom rade sme sa tešili na chalanov, že sme sa znova stretli, i keď nastali nejaké odchody... Všetci však ideme za spoločným cieľom. Verím, že nás to bude všetkých vzájomne baviť, usmievať sa a tvrdá práca nám bude chutiť."

V najbližších dňoch finišuje modernizácia zázemia "A"-tímu na hlavnom štadióne. "Chceli sme, aby sa to tu viac zútulnilo, aby sa tu chalani cítili ešte lepšie. Silný kolektív potrebuje mať svoje zázemie, pohodlné priestory. Pracuje sa na tom a verím, že sa to čoskoro dokončí a my budeme z toho môcť čerpať."

Zimná príprava bude prebiehať už v klasickom režime, po roku zavítame znova do Spojených arabských emirátov, pre kormidelníka MŠK to bude premiérové sústredenie v pozícii hlavného trénera. "Prvý týždeň strávime na domácich terénoch, tento blok vyvrcholí zápasom s Podbrezovou. Následne sa sťahujeme na sústredenie do Dubaja za lepšími prírodnými terénmi a klímou, kde budeme môcť pracovať na futbalových veciach, detailoch. Bude to veľa o komunikácii, vysvetľovaní a stmelení kolektívu. Navyše, čakajú nás kvalitní zahraniční súperi. Určite to splní účel. Aj kvôli dvojzápasom berieme širší káder, každý z hráčov dostane postačujúci priestor, nikto sa nebude môcť sťažovať na to, že nemal šancu ukázať sa. Bude to len na nich, ako sa jej chopia a ako presvedčia trénerov o svojom ďalšom zotrvaní v "A"-tíme."

Lodivod MŠK načrtol káder, v ktorom po zimných odchodoch dostanú príležitosť ďalší mladíci z Akadémie MŠK Žilina. "Je to filozofia klubu a my sme s ňou stotožnení. Vieme, že chalani niečo pre klub odviedli a chcú sa v kariére posúvať ďalej. Je to prirodzené, a práve preto máme výborne nastavenú prácu v akadémii, ktorá nám produkuje mladíkov hladných po prvom tíme. Na uvoľnené miesta skočia hráči, ktorí na svoju šancu čakali, resp. dostávali menej priestoru. Verím, že diery opäť zacelíme a budeme silní a konkurencieschopní." Jeden z hráčov je predsa len úplným novicom pod Dubňom, Elvis Mashike sa dnes premiérovo zvítal s novými spoluhráčmi. Čo si od neho sľubujú tréneri? "Jednoznačne chceme skvalitniť finálnu fázu. Smerom dopredu má to, čo hľadáme a potrebujeme. Elvis vie hrať aj pre mužstvo smerom dozadu. Verím, že keď bude dobre nastavený a pracovitý pre tím, tak nám pomôže a bude posilou."

Športový manažér Karol Belaník v rozhovore na konci roka bilancoval a povedal, že na hodnotenie vašej práce bude väčší priestor práve po zimnej príprave. Čo je v nej pre vás prioritou? "Myslím si, že po hektickom období bude konečne priestor na prácu samotnú, hlavne v pokojnejšom tempe. Nebudeme pod výsledkovým tlakom v lige, takže sa naskytne priestor na komunikáciu s hráčmi o veciach, ktoré nám nefungovali. V jesenných zápasoch nám vyskočilo viacero nedostatkov, na ktorých odstránení budeme pracovať. Stále tu je obrovský potenciál hráčov, s ktorým je radosť pracovať."

Aká bude zimná príprava pod vedením Petra Černáka? "Jednoznačne budeme chcieť byť nároční na hráčov. Trend v zahraničí diktuje to, ako treba pracovať a pripraviť hráčov. Budeme sa tomu chcieť priblížiť. Bude to náročné, ale chalani sú na seba sami prísni a chcú na sebe pracovať. Verím, že individuálne plány ich správne naštartovali a prišli dobre nastavení a ochotní drieť a zlepšovať sa," zaželal si pred náročným mesiacom, v ktorom oslávi svoje 46. narodeniny, šéf žltozelenej lavičky.


PLÁN PRÍPRAVNÝCH ZÁPASOV

  • 15.1. MŠK Žilina - Podbrezová (Štadión MŠK Žilina, 11:00)

sústredenie SAE

  • 19.1. odchod do SAE
  • 23.1. Dvojzápas:
    • FC Krasnodar (Rusko) - MŠK Žilina (13:00 SEČ)
    • Gulf FC (SAE) - MŠK Žilina (15:00 SEČ)
  • 25.1. Dvojzápas
    • Zenit Petrohrad (Rusko) - MŠK Žilina (8:00 SEČ)
    • Johor DT FC (Malajzia) - MŠK Žilina (15:00 SEČ)
  • 28.1. FC Riga (Lotyšsko) - MŠK Žilina (13:30 SEČ)
  • 29.1. návrat zo sústredenia
  • 5.2. GENERÁLKA: Podbrezová - MŠK Žilina (Podbrezová, 15:00)

ŠTART JARNEJ ČASTI

  • 8.2. U19 - UYL | MŠK Žilina - Inter Miláno (Štadión MŠK Žilina, 16:30)
  • 12.2. FL | MFK Ružomberok - MŠK Žilina (Ružomberok, 15:00)

* Termíny, resp. časy prípravných stretnutí sa môžu ešte zmeniť.


Menný zoznam hráčov počas prvého dňa:

brankári

30 Ľubomír BELKO

22 Samuel PETRÁŠ

1 Marek TEPLAN

obrancovia

28 Benson ANANG

5 Abasa AREMEYAW

2 Dominik JAVORČEK

33 Adam KOPAS

3 Patrik LEITNER

23 Ján MINÁRIK

25 Tomáš NEMČÍK

66 Matúš RUSNÁK

Richmond OWUSU (B+U19)

Samuel KOPÁSEK (B+U19)

stredopoliari

18 Enis FAZLAGIĆ

6 Miroslav GONO

43 Filip MRÁZ

7 Patrik MYSLOVIČ

17 Jakub PAUR

24 Tibor SLEBODNÍK

Mário SAUER (B+U19)

Samuel JAVORČEK (B+U19)

útočníci

29 Dávid ĎURIŠ

16 Patrik IĽKO

19 Timotej JAMBOR

9 Lukáš JÁNOŠÍK

8 Taofiq JIBRIL

10 Adrián KAPRÁLIK

Elvis MASHIKE

Henry ADDO (B+U19)


Facebook