Róbert Boženík prestupuje do Feyenoordu Rotterdam
Vedenie MŠK Žilina na konci zimného prestupového obdobia sfinalizovalo prestup 20-ročného odchovanca MŠK Žilina Róberta Boženíka. Rodák z Terchovej, ktorý v MŠK pôsobil od svojich ôsmich rokov, prestupuje k 15-násobnému holandskému majstrovi - do Feyenoordu Rotterdam, keď podpísal zmluvu s Holanďanmi na štyri a pol roka.

na jednej strane radosť, na druhej smútok

Odchovanec Akadémie MŠK Žilina, ktorý si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami, je ďalším šošonom s prestupom do veľkej európskej ligy. O aktuálneho reprezentanta Slovenska sa zaujímalo viacero klubov z európskych líg. Róbert Boženík napokon prikývol na ponuku od slávneho trénera Dicka Advocaata, ktorý vedie holandský Feyenoord.

"Na jednej strane som rád, že sa môžem v kariére posunúť ďalej. Na tej druhej som smutný, pretože opúšťam klub, ktorý ma vychoval, ktorý mi dal šancu hrať veľký futbal a som nesmierne šťastný, že som mohol byť súčasťou tradičného klubu, ako je MŠK," zneli prvé slová Roba po spečatení podpisu. Posledné mesiace sa toho popísalo až príliš, čo si uvedomuje aj samotný "Božo". "Bolo toho už dosť na psychiku. Ďakujem hlavne pánovi majiteľovi Antošíkovi za všetko, čo som mohol v MŠK zažiť a čo pre mňa za tie roky spravil."

Feyenoord skautoval Roba na našich domácich zápasoch, rovnako tak aj v súbojoch reprezentácie. "Feyenoord patrí medzi najväčšie kluby v Holandsku, hrajú ofenzívny futbal, čo by mi mohlo sedieť. Keď som sa dozvedel o ich záujme, tak som to mal v sebe a bol som tomu naklonený. Som rád, že sa to dotiahlo," hovorí 188-centimetrov vysoký zakončovateľ.

Za MŠK Žilina odohral dokopy 58 zápasov a strelil v nich 19 gólov. "Žilina bude vždy klub na prvom mieste. Za tie roky som tu spoznal veľa skvelých ľudí. Vždy som za MŠK na trávniku odviedol maximum, nechal som tam srdce a bojoval na stodvadsať percent."

Čo by Robo odkázal svojim nasledovníkom v Akadémii MŠK? "Aby si vždy išli za svojím snom. Aby mali ako základný cieľ nie sa dostať niekam von, ale dostať sa do prvého mužstva MŠK a tam zanechať stopu a dostať sa do reprezentácie. Vtedy sa tie dvere pootvoria a keď príde šanca na posun, nechať si poradiť. Ľudia, ktorí robia futbal v Žiline, myslia v prvom rade na progres nás hráčov. Len tvrdo makať a snívať si svoj sen."

Aké sú Robove najkrajšie spomienky v žltozelenom drese? "Z mládeže je to titul v kategórii U19, kde sme zažili krásny rok. Najpamätnejší z mládeže bol vtedy gól proti Slovanu, ktorý mi utkvel v pamäti. Samozrejme, najviac pre mňa znamená premiérový gól v lige za "A"-tím, ktorý padol na našom štadióne proti Nitre."

Stihol si sa aj rozlúčiť s kabínou? "Pri odchode zo sústredenia sme sa všetci zišli. Znamená to pre mňa veľa, lebo bez spoluhráčov by som dnes nebol tam, kde som. Bolo to dojemné, vážim si ich reakciu. Práve šatňa s chalanmi mi bude chýbať asi najviac, samozrejme naša "umelka", štadión, žilinský futbal ako taký," dodáva Robo, ktorý už bol oficiálne predstavený ako hráč Feyenoordu, kde by mal nosiť na drese číslo 19.  


Feyenoord dobrou voľbou pre klub i hráča

Športový manažér Karol Belaník potvrdil, ze snaha aktuálne 3. tímu tabuľky holandskej Eredivisie bola veľká. Robo trénoval so šošonmi v Al Hamriyah do piatku, cez víkend sa už podrobil v Holandsku lekárskym testom a v pondelok oficiálne podpísal nový kontrakt.

"Robo s nami odletel aj na sústredenie do Emirátov, v piatok došlo k definitívnej dohode klubov, a tak mohol odcestovať do Feyenoordu na lekársku prehliadku, ktorá bola, samozrejme, pozitívna. Následne ešte pricestoval domov do Žiliny kvôli detailom a v pondelok sa stal už definitívne hráčom Feyenoordu, keď s ním podpísal zmluvu. Odchádza do tradičného, historicky veľmi známeho klubu v Holandsku. Bola to aj jeho vysnívaná destinácia, preto mu želám veľa šťastia, aby sa mu darilo, aby si zvykol na konkurenčné prostredie, a to nielen hráčske, ale i fanúšikovské. Prichádza v rozbehnutej súťaži, o to zložitejší bude jeho príchod, ale veríme, že sa s tým popasuje," myslí si Karol Belaník.

Ďalším veľkým prestupom nášho odchovanca, vôbec prvým do krajiny tulipánov, sa znova potvrdzuje oprávnenosť filozofie šošonov. Hoci Robovému odchodu predchádzali viaceré nešťastné, medializované rozhodnutia, športový manažér verí, že mu v budúcnosti pomôžu.

"Veci, ktoré boli v minulosti, mu hádam pomôžu a nabral nimi nové skúsenosti. Je mladý a niektoré veci nevnímal optimálne. V zásade sme však ako klub chceli pre neho iba to najlepšie, chceli sme mu umožniť prestup do ligy, kde má šancu presadiť sa. Napriek tomu mu úprimne želáme veľa šťastia, nech sa mu darí a nech nám robí radosť. Je to odchovanec našej akadémie a má všetky predpoklady pôsobiť na tejto pozícii aj v reprezentačnom výbere. Všetko záleží na ňom, ako sa presadí v novom klube."

O záujme viacerých európskych klubov sa popísalo dosť, vedenie však kládlo dôraz na jeho možný posun.

"Aj verejnosť vnímala záujem iných klubov, ale my sme v tomto smere vnímali, že Feyenoord išiel za prestupom Roba dôsledne a dôkladne a napokon sa mu to podarilo už teraz v zime. Ešte raz mu želám veľa šťastia a dobrú športovú formu. Hoci sa mu v poslednom období darilo strelecky viac v reprezentácii, v Žiline zanechal kvalitný dojem, istú stopu a odohral dobré stretnutia, takže potenciál tam určite je. Verím, že sa mu podarí kvalitou holandskej súťaže a kvalitou spoluhráčov napredovať výraznejšie a lepšie. Budeme sledovať jeho vystúpenia a verím, že nám v budúcnosti prinesie ešte veľa radosti," dodáva na záver športový manažér MŠK Karol Belaník. 

Facebook