Riaditeľ Akadémie MŠK Jaroslav Bačík: ”Za nami je veľmi poučná sezóna.”
Po viacerých hodnoteniach sezóny mládežníckych kategórií sme sa tentokrát obrátili aj na najvyššieho muža jednej z najúspešnejších akadémií na Slovensku. Riaditeľ mládeže Jaroslav Bačík nám prezradil veľa zaujímavých informácii o nedávno skončenej sezóne, ale aj plánoch do blízkej i vzdialenejšej budúcnosti.

Čo považuje za vrchol sezóny? Na čom treba pracovať? Aké zmeny v klube nastanú? Aká je stopa Šošonov v reprezentácii? Všetko sa dozviete v obsiahlom rozhovore.


prioritou výchova smerom k mužom

Sezónu 2021/2022 máme definitívne za sebou vo všetkých mládežníckych kategóriách. Ako ju vnímate?

"Vnímam ju ako veľmi poučnú. Naučili sme sa veľa nielen o fungovaní akadémie, ale aj celého klubu MŠK Žilina. Ako veľké pozitívum vidím naše účinkovanie v mládežníckej Lige majstrov či pomerne skoré udržanie si druholigovej príslušnosti v podaní rezervného tímu. Podarilo sa nám znovu adaptovať aj viacero mladých hráčov do mužského futbalu. Medzi prvým tímom, rezervou a 19-tkou v tomto ročníku pendlovalo veľa hráčov, čo malo svoje výhody aj úskalia. Nebolo to pre nich jednoduché, keďže museli často alternovať vo viacerých kategóriách a na viacerých postoch. Spolu s reprezentačnými povinnosťami bolo aj vyťaženie, najmä tých kľúčových hráčov, celkom veľké. Myslím si ale, že to chalani zvládli veľmi dobre. Pre mňa to bol počas sezóny balans lepších aj horších chvíľ"

Štyri najstaršie kategórie medzi chlapcami skončili na 2. mieste? Panuje s tým pokojnosť alebo sú naše ciele vždy iba tie najvyššie?

"Prvoradým cieľom je vychovávať hráčov pre mužský futbal. Samozrejme, chceme aj víťazstvá, ale výchovný cieľ je tomu nadradený. Sklamaní sme najmä, že sa nám nepodarilo umiestniť na prvom mieste v súťaži staršieho dorastu do 19 rokov, v ktorej sme na to jednoznačne mali možnosti. Nepodarilo sa nám tak znovu prebojovať do mládežníckej Ligy majstrov, čo nás mrzí najviac. Treba však priznať, že fluktuácia hráčov medzi jednotlivými kategóriami bola naozaj veľká. My sme sa v zime rozhodli, že viacerých hráčov z projektu "B+19" pustíme na hosťovania, aj z "A"- tímu odišli nejakí hráči, a tým pádom sme boli počas jari v miernych počtových problémoch. Koordinácia nasadzovania hráčov do jednotlivých zápasov teda nebola jednoduchá, i keď sa nám to podľa mňa celkom darilo."

Čo považujete za vrchol sezóny? Bola to mládežnícka Ligu majstrov?

"Samozrejme, za "headline" sezóny považujem mládežnícku Ligu majstrov, ktorá bola pre klub veľkou výzvou. Myslím si, že sme dokázali obstáť veľmi dobre a byť konkurencieschopní aj v medzinárodnom meradle."

O to väčšia škoda, že ju nebudeme hrať v ďalšej sezóne. Je to tak?

"Určite áno. Hrať však mládežnícku Ligu majstrov je síce príjemné, ale aj ekonomicky náročné. Na druhej strane, športové hľadisko v tomto smere vedie a o rok by sme sa tam znovu chceli prebojovať. V kategórii U19 je na dotvorenie hráča dôležitý už aj výsledok. Futbal na top úrovni sa hrá na výsledky a hráč musí takisto v tomto veku ukazovať určité osobné výsledky."


pozitívne veci i priestor na zlepšenie

Ako hodnotíte výsledky ženských tímov, ktoré boli nad očakávania?

"Ženský futbal považujem naozaj za jedno z pozitívnych prekvapení sezóny. Ženy sa dostali do finále Slovenského pohára a umiestnili sa na výbornom treťom mieste v ligovej súťaži. Som rád, že aj ženská sekcia sa postupne stabilizuje a vytvárame štruktúru aj pre dievčatá, aby sa odmalička mohli vyvíjať v našom klube. Treba spomenúť aj výsledky žiačok, ktoré obsadili na majstrovstvách Slovenska tretiu priečku."

Keby ste mali vybrať jednu vec, tím či hráča/hračku, ktorý/á vám počas sezóny urobila najväčšiu radosť. Kto alebo čo by to bol/o?

"Musím povedať, že viaceré výkony hráčov aj celých tímov boli na ligovej a reprezentačnej úrovni na veľmi vysokej úrovni. Za zmienku stoja práve vyššie spomínané ženské kategórie. Alebo napríklad Elite Round kvalifikácie na európsky šampionát do 17 rokov, kde v Holandsku zaujali viacerí naši hráči. Takisto nemôžem zabudnúť na žiacke kategórie, kde sa 15-tka prebojovala do celoslovenského finále, kde to síce nedopadlo podľa našich predstáv, no dokázali sa presadiť na kvalitnom medzinárodnom turnaji v Abú Dhabí. Samozrejmosťou je výborná práca v prípravkách pod vedením Viktora Mika, o ktoré je veľký záujem. Snažíme chlapcov rozvíjať komplexne, aby boli pripravení na prechod ku žiakom."

Naopak, vedeli by ste vybrať aj niečo, na čom musíme v akadémii popracovať?

"Stále sa musíme zlepšovať v tréningovom procese a výchove mladých hráčov. Ukazuje sa nám, že naši hráči musia byť bojovnejší, kontaktnejší a pripravenejší na osobné súboje. Futbal je kontaktný šport, čo sa kategóriami iba zvyšuje. Určite musíme pracovať na rozvoji útočnej aj obrannej fázy od najnižších kategórii, vytvárať na to cvičenia a dostávať hráčov pod tlak, aby boli konkurencieschopní. Najmä osobný súboj na oboch stranách ihriska sa nám ukazuje ako veľký problém. Priestor na zlepšenie je samozrejme aj vo vzduchu."

"Pracovať treba aj na inej stránke výchovy - na komunikácii. Rodičov a ľudí okolo nášho klubu vnímame ako blízkych partnerov pri výchove hráčov. Preto je veľmi dôležité, aby sme boli v komunikácii ohľadne hráčov blízko spojení a nestávalo sa to, že hráči veria viac ľuďom zvonku ako ľuďom, ktorí ich v klube profilujú a snažia sa im vo všetkom pomôcť. Myslím si, že je to rovnako podstatné pre nás ako aj pre našich hráčov a hráčky."


vyrovnať sa medzinárodnému futbalu

Počas ročníka sa viacerým Šošonom darilo aj v reprezentačných výberoch. Ako vnímate úlohy a výkony našich chalanov na tejto úrovni?

"V každej kategórii máme viacero reprezentantov. Vždy, keď tam naši hráči idú, snažíme sa, aby boli čo najlepšie nastavení a pripravení. Ukázalo sa to aj na nedávnych Majstrovstvách Európy do 19 rokov, kde boli podľa mňa hráči "A"- tímu ako Timotej Jambor, Samuel Kopásek a Mário Sauer veľkým prínosom. Veľmi pozitívne sú hodnotené aj výkony Martina Oravca a Dominika Šnajdera, ktorí sú zatiaľ ešte v kádri "B"- tímu, ale veríme, že čoskoro sa dostanú aj do prvého družstva. Záleží však na ich výkonoch. Viacero reprezentantov máme aj v kategórii U18 či U17, ktorí majú za sebou spomínanú kvalifikáciu. Tam zaujal napríklad vekom mladší Samuel Dikoš či produktivita Lea Sauera."

Blíži sa nám začiatok prípravy a nová sezóna? Chystáte nejaké väčšie zmeny na hráčskych alebo trénerských pozíciách?

"V rámci hráčskych kádrov nechystáme veľké obmeny, i keď zopár odchodov aj príchodov nastane. Čo sa týka trénerských pozícií, tak tam sme po dlhšom čase spravili väčšie zmeny v rámci mládežníckej sekcie. Odišli tréneri Ľuboš Nosický, Patrik Mojžiš, Branislav Labant, Radoslav Zábavník, Milan Matejčík či tréner žien Marián Dlobík. Všetkým by som sa chcel aj touto cestou poďakovať za ich odvedenú prácu v službách MŠK Žilina a prajem im v ďalších kariérach veľa šťastia. Dôvody ukončenia či nepredĺženia zmlúv boli rôzne u každého z nich. Teraz dostanú priestor iní mládežnícki tréneri, ktorí určite majú potenciál, aby mládežnícky futbal v MŠK potiahli dopredu. Všetci z nich sú z našich interných zdrojov a predtým trénovali v klube iné kategórie. "

Ciele budú teda aj v ďalšom ročníku najvyššie? Máte aj nejaké konkrétne?

"Áno, ale prvom rade si najprv musíme urobiť interný audit z pohľadu štrukturálnych zmien, tréningového procesu a nových "upgradov", aby sme boli konkurencieschopní aj do budúcnosti. My sa primárne pozeráme na medzinárodný futbal a pravidelne sa s ním musíme aj konfrontovať v prípravnom období. Preto chystáme aj viacero zápasov s poľskými či českými súpermi. Devätnástka ide na turnaj, kde sa stretne napríklad s Aston Villou či Glasgowom Rangers. Kategórie U17 a U16 si zmerajú sily práve s poľskými protivníkmi, ktorí majú niekedy to, čo nám chýba - bojovnosť a agresivitu v osobných súbojoch. Chceli by sme čoraz viac hráčov posúvať do mužského futbalu a myslím si, že "Béčko" bude ešte viac omladené hráčmi, ktorí sú vekom ešte dorastenci. Takáto je naša cesta. Hráči ročníka 2004 by mali hrať za "B"- tím, hráči ročníka 2005 súťaž U19, a tak ďalej, aby sa adaptácia uskutočnila skôr. Na toto musia byť hráči pripravovaní už od žiackych kategórií. Našim cieľom je nastaviť mládež tak, aby sme stále napredovali a boli najlepší."


Facebook