Riaditeľ Akadémie MŠK Jaroslav Bačík: ”Nový systém prináša väčšiu variabilitu.”

Počas najbližšieho víkendu sa začína jarná časť aj pre mládežnícke tímy MŠK Žilina. Túto príležitosť sme využili na vyspovedanie riaditeľa Akadémie MŠK Žilina Jaroslava Bačíka. V rozhovore sme sa obzreli za jeseňou, podrobne sme rozobrali zmenu herného systému v niektorých kategóriách, zhodnotili sme kvalitnú prípravu proti zahraničným súperom a dostali sme sa aj k prestupom. 

Ktorých hráčov vytláča zo zostavy systém 3-4-3? Ako sa uchytili letné posily? A aké projekty plánuje Akadémia MŠK v najbližšej dobe? Všetko sa dozviete v rozsiahlom rozhovore.


zmena systému, nie štýlu

Vráťme sa ešte jednou otázkou v krátkosti k jesennej časti sezóny. Ako by ste ju celkovo zhodnotili?

"V dorasteneckých kategóriách sa oproti minuloročnej jari stabilizovali všetky kádre. V "B"- tíme a 19-tke prebehli aj mierne zmeny na trénerských postoch a taktiež zmeny herného systému. Aj toho dôsledkom neboli výsledky na začiatku ročníka ideálne. Postupne však hráči ukázali potenciál, čo sa prejavilo do výsledkov, ale najmä na zlepšení individuálnych a tímových výkonov."

"Čo sa týka úseku ženského futbalu, tak tam ešte pred sezónou prišlo k veľkým personálnym zmenám najmä v kádroch. Momentálne je pre nás dôležitý proces stabilizácie, čo sa nám darí v kategóriách od WU11 po WU19. Ženský tím zaznamenal počas jesene aj horšie výsledky, ale naše mladé dievčatá potrebujú najmä čas a trpezlivosť. Prioritou je pre nás, aby sme sa zachránili v 1. lige. Verím, že sa aj na jar podarí dievčatám pozbierať nejaké body."

Príchodom trénera Richarda Poláka prešli kategórie "B" a U19 na systém 3-4-3. Bude sa tento systém aplikovať aj pre zvyšok akadémie?

"Áno, postupne by sme chceli na tento systém prejsť aj v nižších kategóriách po U16. Toto rozostavenie momentálne preferuje aj náš "A"- tím, takže je dôležité, aby ho mali zažitý hráči už aj predtým. V nižších kategóriách po U15 zatiaľ preferujeme systém 4-3-3."

Čo vás viedlo ku kroku prejsť zo zaužívaného 4-3-3 na nové rozostavenie?

"Už dlhšiu dobu sme uvažovali, ako posunúť hranice útočného futbalu, ktorý sa vždy snažila Žilina hrať. Naše vnímanie hry sa ale týmto nemení. Stále chceme hrať útočný futbal, celoplošný pressing, byť nebezpeční pred súperovou bránkou, zakladať a viesť útok od brankára tak, aby sme mali stále loptu pod kontrolou. Pre niektorých hráčov to znamená trochu iné úlohy, no dodá nám to väčšiu variabilitu, aby sme boli ešte viac konkurencieschopnejší, komplexnejší a pripravenejší. Je to zmena, vďaka ktorej môže byť každý z hráčov ešte lepší."

Neprichádza pri zmene systému aj k ohrozeniu určitých hráčov na určitých pozíciách?

"Každá zmena prináša nejaké obete. Pri niekom sa to môže odraziť pozitívne, napríklad, že predtým hrával menej a teraz, naopak, dostane hráč väčší priestor. Samozrejme, sú ale aj hráči, ktorých to zo zostavy pri tomto rozostavení vytláča. Ide najmä o pozíciu ofenzívnych stredopoliarov, keďže v strede sú potrební iba dvaja hráči. Môžu však nastupovať na iných postoch. Naša myšlienka je taká, že kvalitný hráč si nájde svoj priestor a využitie v každom systéme."


medzinárodné súboje kľúčom v príprave

Počas letného prestupového obdobia nás najmä v rezerve posilnili viacerí hráči. Panuje s nimi spokojnosť? 

"Sme radi, že sa po letných príchodoch presadila väčšina posíl. Napríklad Boris Krstić je už členom "A"- tímu a najlepším strelcom II. ligy. Takisto hráči z Afriky ako Loic Essomba či James Ndjeungoue sa dokázali rýchlo adaptovať a už majú za sebou štarty aj prvom družstve. Na dobrej ceste do "Áčka" sú aj ďalší lídri rezervy ako Dominik Šnajder či Martin Gomola. Veríme, že sa tam čoskoro dostanú tiež."

Ako ste spomenuli, v klube je momentálne aj viacero hráčov z afrického kontinentu. Čo za tým hľadať?

"Stále sa snažíme a chceme cez Akadémiu MŠK Žilina vychovávať predovšetkým slovenských hráčov. Nakoľko ale napríklad "B"- tím neodštartoval ročník najlepšie, tak sme na to potrebovali zareagovať. V tom čase sa nám javila alternatíva doplnenia kádra africkými hráčmi ako najlepšia zo športového aj ekonomického hľadiska. Naším cieľom je dostávať mladých hráčov do mužského futbalu cez druhú ligu, v ktorej sa ale aj potrebujeme udržať a výsledky sú v nej dôležité."

Udiali sa v rámci Akadémie MŠK nejaké hráčske zmeny aj počas zimy?

"Z rezervy sme uvoľnili trojicu Richard Nagy (Prešov), Filip Mráz (Pohronie) a Adrián Mojžiš (Šamorín). To sú hráči, ktorí väčšinou dostali priestor ako v "Béčku", tak aj v "Áčku" a teraz na nich už tlačia mladšie ročníky. Nastal tak čas, aby opustili projekt a prenechali miesto mladším. Ich kariéra tak bude nateraz pokračovať v iných kluboch."

Máme za sebou mnoho kvalitných zápasov zimnej prípravy, v ktorej nás preverili najmä viacerí zahraniční súperi. Ako ste s týmito konfrontáciami spokojní?

"V prípravných a prechodných obdobiach sa vždy snažíme o medzinárodnú konfrontáciu. Počas tejto zimy sa nám podľa mňa veľmi dobre podarilo poskladať štruktúru zápasov. Navyše, najmä herne sme v tých zápasov boli konkurencieschopní. V tomto smere panuje s prípravou spokojnosť."

Sú podobné medzinárodné previerky naplánované aj počas jarnej časti?

"Máme na pláne viacero takýchto turnajov, no predovšetkým v letnom období. Počas jari sa medzinárodného turnaja ale zúčastní napríklad kategória U15 v Ostrave, na ktorom si zmerajú sily s top európskymi klubmi. Zrušením 2. ligy U15/U13, ktoré hrávali naše kategórie U13/U10, sme si vytvorili priestor v termínovej listine na medzinárodnú konfrontáciu aj v žiackych kategóriách. Tento krok hodnotíme z nášho pohľadu veľmi kladne. Veľa našich hráčov je aj členmi reprezentácií, takže o medzinárodné skúšky budú mať na jar postarané aj touto cestou. Väčšina kategórií sa však skôr sústredí na ligovú sezónu na Slovensku a toho priestoru tam veľa nie je."


podpora futbalu aj mimo klubu

Akadémia MŠK Žilina predstavila viacero nových projektov ako Camps, Skills či Education, a čoskoro pribudnú aj ďalšie. Čo je ich cieľom?

"V klube sa snažíme podporovať futbal aj v užšom či širšom regióne. To súvisí aj s výchovno-vzdelávacím procesom.

  • MŠK Žilina Education - Projekt Education pre trénerov najmä z okolia. Na tento polrok v rámci toho plánujeme viacero akcií a seminárov, ktoré budeme postupne zverejňovať.
  • MŠK Žilina Camps - Po prvýkrát sme sa rozhodli samostatne usporiadať letné kempy. V minulosti sme mali veľmi dobrú skúsenosť s organizáciou so Školou futbalu, ale tento rok sme sa rozhodli ísť do toho sami, nakoľko už na to máme dostatok ľudí. Chceme tak naše overené veci z tréningového procesu odovzdať aj širšej verejnosti a množstvu mladých nádejných futbalistov a futbalistiek. Každý z nich má možnosť zúčastniť sa na pobytových či denných kempoch, ale aj špecializovaných kempoch pre brankárov, dievčatá a najmenších.
  • MŠK Žilina Skills - Vďaka Skills majú hráči a hráčky extra možnosť zlepšovať svoju výkonnosť a zručnosti prostredníctvom tréningov počas súťažného obdobia.

Všetky projekty majú spoločnú myšlienku - a to zlepšovanie nielen hráčov, ale aj trénerov."

Plánuje akadémia nejaké nové projekty aj v blízkej budúcnosti?
"Dlhodobejší plán sa týka prípraviek, chceme rozšíriť futbalové strediská MŠK viac po Žiline a okolí. Cieľom je, aby sme sa s futbalom dostali bližšie k ľuďom, či už na sídliskách alebo na dedinách. Chceme, aby sa deti hýbali, športovali a mali možnosť rozvíjať svoj pohybový talent."

Smerom do jarnej časti máme pred sebou určite veľa práce. S čím by ste boli na konci spokojný?

"V II. mužskej lige je to určite záchrana, istotu by sme chceli mať čo najskôr. Čím vyššie umiestnenie v tabuľke, tak tým lepšie. V mládežníckych kategóriách je to stále o výchove mladých hráčov. Myslím si ale, že máme hráčsku aj trénerskú kvalitu na to, aby sme sa umiestňovali na popredných pozíciách."


Facebook