Pred štartom ligy už iba generálka, v sobotu privítame Tychy
Futbalisti MŠK Žilina sa už približujú k štartu jarnej časti Fortuna ligy, ktorý má pod Dubňom výkop už budúcu nedeľu 16. februára. Pred šošonmi stojí posledná skúška v prípravnom období - generálkový súboj proti poľskému druholigistovi z GKS Tychy.

Generálka pred ligou má výkop v sobotu o 14:00 hod. Tentoraz nebude vysielaná prostredníctvom nášho kanálu MŠKŽilinaTV na žiadosť trénerov.


Náš posledný súper zimnej prípravy, druholigové Tychy sa pripravujú na jarnú časť I. divízie v Poľsku. V nej sú po jeseni na 8. mieste, pričom na baráž o Ekstraklasu strácajú jediný bod. V príprave už odohrali Poliaci doteraz štyri duely. Najskôr začali výhrou nad českou Opavou 2:1, následne si zmerali sily s rivalmi zo svojej ligy - s Belchatowom remizovali 1:1, proti Podbeskidzie neuspeli a prehrali najtesnejšie 0:1 a naposledy zvíťazili nad treťoligistom z Ruchu Chorzow 4:1. 

Pre GKS nepôjde o generálku, keďže druhá najvyššia súťaž sa u našich severných susedov začína až koncom februára. S mužstvom Tychy sa stretávame v príprave premiérovo.


overiť si niektoré veci

Šošoni absolvovali tento týždeň zimnej prípravy už v domácich podmienkach. Prechod z tepla uľahčilo zverencom trénera Pavla Staňa žilinské, príjemné počasie.

"Keď sme prišli, počasie nebolo extrémne na toto ročné obdobie a rozdiel teplôt nebol taký vysoký," zhrnul zvykanie si na žilinský trávnik hlavný kormidelník, ktorý sa počas tohto týždňa pripravoval už len s 21 hráčmi. "Pochopiteľne sme museli zúžiť káder - trojica Roland Gerebenits, Samuel Suľa a Matúš Rusnák sa presunula k B-tímu, no chalani majú otvorenú cestu naspäť. Sú to šikovní futbalisti, ktorí môžu byť hocikedy späť," priznáva rodák z Čierneho. Ten, naopak, nateraz nechal v kádri trojicu mladíkov - Patrika Iľka, Miroslava Gona i 17-ročného Adriána Kaprálika.

Káder je zúžený, zužujú sa aj možnosti k základnej jedenástke, ktorá vybehne na generálku, resp. následne na prvý ligový duel? "Predstavu máme, ale väčšina postov je zdvojená, čo je len dobré. Mladí chalani dýchajú na krk skúsenejším, je to dosť vyrovnané. Tešíme sa z konkurenčného prostredia, chalani pracujú veľmi dobre. Máme preto ešte určité otázniky, čaká nás generálka, v ktorej znova o čosi bližšie zistíme, ako na tom sme."

Čo bolo náplňou aktuálneho týždňa, ktorý zavŕšíme sobotnou generálkou? "Už sme to tlačili do kvality, kde sme aj veľa hrali. Mikrocyklus už bol taký súťažný, hráči mali aj väčší oddych, už ladíme detaily na ligu." Po kondičnej stránke bol realizačný tím spokojný, ako hodnotí technickú a taktickú časť? "Určite je tam priestor na zlepšenie, prípravné zápasy sú prípravnými zápasmi. Majstrovské sú oveľa ťažsie, súper je oddýchnutý, sústredený, stopercentne pripravený. V prípravákoch nikdy neviete, v akej fáze je súper."

Práve Tychy začínajú ligu až koncom februára, takže určite sú v inej časti prípravy. "Tychy sú veľmi dobrý súper, pretože vo svojich radoch majú hráčov z Ekstraklasy. Niektorých hráčov poznám, sledoval som zostrihy z ich zápasov. Ide o skúsené mužstvo, takže to bude určite dobrá previerka a ťažký zápas." Čo bude zámerom pred posledným prípravným duelom? "Overiť si niektoré veci, ktoré sa objavili v tréningovom procese. Celý čas hľadáme a pracujeme na našich nedostatkoch. Bez chýb sa futbal nehrá, preto sa budeme snažiť byť vnímaví a veci, ktoré nám nefungujú, budeme chcieť odstrániť."

V doterajších dueloch prípravy dostávali hráči takmer rovnaký priestor na trávniku. Bude tomu tak aj v sobotu? "Určite dostanú niektorí hráči väčší priestor. Samozrejme, budeme chcieť vyťažiť hráčov aj v "B"-tíme, takže určite nepôjdeme tak, ako pred sústredením, že každý dostane šancu na 45 minút."

Bude to mesiac, čo je nový tréner pri tíme. Aké sú jeho dojmy, pocity z tohto obdobia? "Je to rovnaké, ako tvrdím už od začiatku. Chlapci naozaj poctivo trénujú, nasadenie i tréningová morálka je vysoká. Ako to už pri futbale býva, všetko treba preniesť do zápasov a až tam uvidíme, ako sme pracovali," dodáva 42-ročný šéf žltozelených.


šťastný, že si zahrám proti svojmu mestu

Veľmi špecifický duel čaká poľského obrancu Jakuba Kiwiora, ktorého rodné mesto i klub sú práve Tychy. Ako sa pozerá na konfrontáciu so svojím bývalým tímom?


stále napredujeme

Stopér Ján Minárik naskočil v príprave do štyroch zápasov, pričom v troch prípadoch sa podieľal na čistom štíte šošonov. Ako vníma doterajší priebeh prípravy? 

"Cítim sa dobre v tréningoch aj v zápasoch. Nielen jednotlivci, ale aj mužstvo ako celok sa niekam posunulo. Ešte nás síce čaká generálka, ale už sa tešíme na ligu."

Rodák z Rašova pri Bytči prikladá rovnakú váhu každému zápasu, generálku proti GKS Tychy nevynímajúc. "Do každého zápasu, či už prípravného alebo súťažného, ideme na sto percent. Teraz máme možnosť ukázať to, čo sme natrénovali počas prípravy a jednoznačne to chceme pretaviť aj do výkonov."

Kde vidí odchovanec nášho klubu pokroky? "Posunuli sme vo viacerých herných situáciách. Vidno to najmä v defenzíve, ktorá je kompaktnejšia, menej náchylná na chyby. Myslím si, že napredujeme v dobrom tempe a verím, že to preukážeme dobrými výkonmi najskôr v generálke proti GKS Tychy a potom aj v lige."

Ako sa pokroky prejavujú na celkovom hernom prejave mužstva? "Cítim aj na sebe a aj z pohľadu tímu, že sme behavejší, súbojovejší. Mám z toho dobrý pocit," nechal sa počuť mladý stopér, ktorý sa do tréningového procesu zapojil po krátkej chorobe počas týždňa.


Sobotná generálka, ktorá má výkop o 14:00 hod., nebude vysielaná na MŠKŽilinaTV. Na zápase bude otvorená iba západná tribúna, vstup je zdarma.

Facebook