Podstatné momenty základnej časti Fortuna ligy
Základná časť Fortuna ligy je už dávno minulosťou, na skupinu o titul ale zatiaľ musíme čakať. Preto vám prinesieme niekoľko zaujímavostí z 22-kolovej základnej časti.

Dnes sa pozrieme na podstatné okamihy základnej časti - momenty, ktoré sa udiali od začiatku sezóny a vyniesli nás až na aktuálne 2. miesto ligového pelotónu.


ihneď platná posila

V letnej príprave pred aktuálnou sezónou sa veľa pohybu v šatni žltozelených neudialo. Jedna "20"-tka odišla a druhá zas prišla. Šošoni sa museli zmieriť s odchodom bývalého kapitána Michala Škvarku, ktorého však s jeho číslom na chrbte nahradil Macedónčan Besir Demiri. Skúsený univerzál ihneď zapadol do koncepcie šošonov, a hoci nastupoval počas jesene na viacerých pozíciách, pravidelne si zastal svoje miesto. Besir chýbal iba v jedinom ligovom dueli a na svoje konto si pripísal dva víťazné góly (ten premiérový zaznamenal hneď v 1. kole svojím prvým dotykom vo Fortuna lige).


nevídaný štart

Premiérový zápas v Michalovciach sme načrtli - Besir Demiri načal súpera a dvomi gólmi ešte v prvom polčase sa k nemu pridal Ján Bernát a Martin Králik. Keď sme doma dokázali zdolať následne silných súperov ako Trnavu a Trenčín, vytvorili sme si výborný vstup do ročníka, ktorý nás držal v tabuľke na najvyšších miestach. Napokon z toho bol najlepší štart MŠK v novodobej histórii, keď sme zvíťazili v prvých piatich stretnutiach sezóny a prvú prehru sme dokonca zaznamenali až v 10. kole.


nečakaný najlepší strelec tímu

Práve víťazná šnúra vyniesla do popredia trochu nečakaného strelca. Mladý stredopoliar Ján Bernát si vybojoval v príprave miesto v základnej zostave a trénerom sa odvďačil najlepším možným spôsobom. Už v prvom kole dal o sebe vedieť na východe exportnou strelou, ktorá bola jeho premiérovou presnou trefou v najvyššej súťaži. Po piatom kole mal na svojom konte už päť gólov a bol v tom čase nielen naším najlepším strelcom, ale kraľoval celej lige. Zaslúžene sa tak tešil aj z prvenstva v premiérovej ankete aktuálneho ročníka - Hráč mesiaca júl/august. Jano si až doteraz udržal pozíciu najlepšieho strelca tímu - hoci odohral iba 17 zápasov, má na svojom konte dokopy 7 gólov.


vysporiadanie sa so zranenými

Šošoni napriek vydareným výsledkom museli často meniť zostavu. Mohli za to zranenia, ktoré sa im nevyhli, ale žltozelení sa s tým vysporiadali nad očakávania. K dlhodobo zranenému Vladimírovi Majdanovi sa pridal už v 2. kole Enis Fazlagić, v októbri pribudol mladý Patrik Myslovič, začiatkom novembra sa zas nepríjemne zranil proti Trenčínu Michal Tomič. Tréneri však vykryli tieto straty, rotovali hráčov a oslabenie mužstva nebolo tak citeľné.


kostra tímu bez vynechaného zápasu

Práve vyššie zmienené zranenia hráčov dokázala pokryť kostra tímu, ktorá ostala počas celej základnej časti nemenná. Trojica Dominik Holec, Martin Králik a kapitán Miroslav Káčer totiž nevynechala ani jeden jediný duel a v každom stretnutí zabral jeden z trojice viac. 

Domino Holec v bráne má najviac núl (11), takmer najviac zákrokov z celej súťaže, a preto si počas jesene vyslúžil aj premiérovú pozvánku do reprezentácie.

Martin Králik sa stal defenzívnou oporou, k tomu pridal výborný gólový štart do sezóny, keď sa presadil v prvých dvoch kolách. Dokopy má na stopéra slušnú štatistiku 3 góly + 2 asistencie. Hlavne však stabilizoval svoju výkonnosť pri obranných úlohách, kde patrí k najlepším v lige.

Kapitán Miroslav Káčer patril takmer v každom dueli medzi ozdoby nášho tímu a zároveň na seba prevzal po odchode Michala Škvarku dirigentské, líderské úlohy na trávniku i v kabíne. Podčiarkujú to aj štatistiky, keď je aktuálne najproduktívnejším mužom tímu, keď zaznamenal štyri góly a pridal až päť asistencií. 


menšia kríza zakončená dôležitou výhrou v poslednom kole jesene

Aj šošoni zažili počas jesene bodový a gólový pôst, ktorý začal nešťastnou prehrou proti Trenčínu a pokračoval ďalšími štyrmi duelmi (vrátane osemfinále Slovenského pohára) bez chuti víťazstva. To napokon prišlo až v posledných minútach záverečného jesenného duelu v Senici - výhru 2:1 sme tak patrične oslávili a ňou sme si zároveň na 99% zabezpečili istotu prvej šestky.


nečakaná výmena trénera

Po skončení jesennej časti šošoni skončili na 2. mieste a nič, okrem hlasov najväčších kritikov, nenasvedčovalo trénerskej výmene na lavičke MŠK. Opak bol však pravdou - v závere kalendárneho roka po vyše štyroch sezónach (sezóne a pol na lavičke "A"-tímu) ukončil svoju robotu pod Dubňom Jaroslav Kentoš, ktorý sa rozhodol prijať ponuku Slovenského futbalového zväzu trénovať "21"-tku. Ešte pred začiatkom zimnej prípravy tak na lavičku šošonov zasadol ako 73. tréner v histórii Žiliny Pavol Staňo, niekdajší úspešný futbalista, predtým pôsobiaci ako asistent trénera pri "B"-tíme žltozelených.


kvalitná zimná príprava

Tréner Pavol Staňo od začiatku svojho pôsobenia deklaroval, že z hráčov chce "vyžmýkať" maximum a s mladým tímom chce hrať behavý futbal, v ktorom budú všetci drieť 90 minút. Tomu bola podriadená príprava, ktorá prebiehala už v klasických podmienkach - najskôr doma, nasledovalo sústredenie v Spojených arabských emirátoch a potom sme ladili formu na zvyšné štyri stretnutia základnej časti opäť pod Dubňom. Ako to zhodnotila kabína - príprava bola tvrdá, ale správne hráčov pripravila na dôležitú jar.


suverénny štart proti moravciam, ktorý sa páčil aj divákom + prémie pre riška

Výsledky z prípravy preniesli šošoni hneď do prvého jarného vystúpenia vo Fortuna lige. Na domácom trávniku sme nedali šancu Zlatým Moravciam a presvedčivým výkonom sme ich zdolali 3:0. Pritom výhrou prispeli šošoni aj na dobrú vec - víťazné prémie totiž putovali na liečbu pre chorého Riška.


plynulá náhrada v útoku

Zimné prestupové obdobie prinieslo odchod Róberta Boženíka do Feyenoordu Rotterdam, čím sa otvorila šanca pre ďalších našich útočníkov - Filipa Balaja a aj Poliaka Dawida Kurminowskeho. Obaja sa jej chytili, keď v úvodných jarných kolách zaznamenali spolu so sekundujúcim Lukášom Jánošíkom dokopy 7 gólov a veľkou časťou sa podpísali pod výbornú jarnú bilanciu - 3 výhry a 1 remíza.


ďalšie vychádzajúce talenty

Už každoročne vyskočia v tíme MŠK nové, ešte neznáme mená, ktoré sa postupne vrývajú do pamäti verejnosti. Najzásadnejšie prehovoril vyššie spomenutý Ján Bernát, stále viac priestoru dokázať svoj talent dostáva Dávid Ďuriš, ktorý sa predstavil až v 18 tohtosezónnych dueloch a zaznamenal 4 góly. 

Už počas rozbiehajúcej sa jari dostali priestor v "A"-tíme aj ďalší nováčikovia z Akadémie MŠK. Mladý krídelník Adrián Kaprálik si ešte na svoju šancu v "A"-tíme musí počkať, fortunaligovej premiéry sa ale dočkali už dvaja mladíci. Krídelník Patrik Iľko nastúpil na závery zápasov proti Pohroniu i Dunajskej Strede, stredopoliar Miroslav Gono zas debutoval v najvyššej súťaži naposledy proti Seredi.


Facebook