Po príprave s dobrým pocitom, teraz to zúročiť v lige
Futbalisti MŠK Žilina ukončili päťtýždňovú zimnú prípravu pod vedením nového trénera Pavla Staňa a pozornosť všetkých fanúšikov už plne smeruje na začiatok jarnej časti Fortuna ligy. Prvé jarné kolo odohráme už v nedeľu doma pod Dubňom, kde privítame Zlaté Moravce.

Vo štvrtok sa v Press centre Štadióna MŠK Žilina uskutočnila tlačová konferencia pred jarným štartom ligy, na ktorej sa pred novinárov postavil športový manažér Karol Belaník, tréner Pavol Staňo a kapitán tímu Miroslav Káčer.


z prípravy dobrý pocit, mementom minulá jar

Šošoni začiatkom roka predstavili nového trénera na lavičke MŠK. Ako sa pozerá na jeho robotu a celkovú zimnú prípravu športový manažér Karol Belaník?

"Ešte bude priestor na obšírnejšie hodnotenie, ale príprava prebehla tak, ako sme si naplánovali. Chalani pracovali vo veľkej intenzite, zvládli ju naozaj nadštandardne a vyhýbali sa nám aj zranenia, čo je dobrý signál," hovorí športový manažér, ktorý sa zúčastnil všetkých prípravných stretnutí. "Mám z prípravy dobrý pocit, ale teraz to treba potvrdiť a znásobiť v lige. Aj v očiach verejnosti potrebujeme dokázať, že príprava gradovala. Prvý súťažný zápas po dlhšej prestávke nikdy nebýva jednoduchý, verím, že hneď od prvého zápasu chytíme formu a budeme podávať kvalitné výkony."

Počas jesene sa šošoni naštartovali víťaznou sériou, následne sme v októbri zažili menší útlm. "Mali sme vynikajúci začiatok, potom prišla hluchšia pasáž bez víťazstva. Ide mi o to, aby sme mali stabilnejšiu výkonnosť. Chceme dlhodobo hrať kvalitne a držať sa v tabuľke hore, bez stability vo výkonoch to nepôjde," praje si športový manažér. Káder ostal viac-menej pohromade, odišli iba dve mená. "Prestúpil Róbert Boženík, ktorého odchod už bol dostatočne medializovaný. Naskytajú sa nám tam alternatívy s Filipom Balajom, Lukášom Jánošíkom či Dawidom Kurminowskim. Na poslednú chvíľu odišiel Ivan Diaz, ktorý nemal ako legionár garantované miesto v základnej zostave."

Mementom je pre šošonov minulá jar, kde sme hájili podobné pozície, ale cieľ sa nepodarilo žltozeleným naplniť. "Minulú jarnú časť sme začali dobre, ale v nadstavbe sme v ťažkých zápasoch neukázali dostatočnú výkonnosť. Stratili sme tak 10-bodový náskok a skončili sme až na nepopulárnom 4. mieste bez Európy. Verím, že to je pre hráčov výstraha a vnímajú to podobne. Určite sa budú musieť sústrediť na každý zápas, každý detail a situáciu. Dostali sme sa pod tlak, nastala nervozita a záver sme nezvládli," upozorňuje Karol Belaník. Mužstvo sa však teraz môže koncentrovať iba na ligu, keďže v Slovnaft Cupe sa na jar nepredstavíme. "Radšej by sme sa koncetrovali aj na pohár, kde sme však v osemfinále vypadli. Treba vždy hrať o nejaké méty, ale na druhej strane to môže byť výhoda, keďže tých stretnutí bude menej a tím sa bude koncentrovať na jeden cieľ. Verím, že ukážeme kvalitnú stránku nášho klubu a v priebehu jarnej časti nám urobia hráči veľa radosti."

Čo by osobne potešilo športového manažéra šošonov? "Keby sa nám daril hrať moderný, rýchly, atraktívny futbal. Z hráčov by išli energia, radosť a diváci by sa tešili. V príprave sa tréneri snažili, aby to hráči absorbovali. Samozrejme, potešilo by ma, kebyže získame stabilitu výkonnosti a odohráme dobré zápasy, aby aj žilinský fanúšik, ktorý je náročný, bol spokojný. Keď bude spokojný divák, budeme spokojní všetci," zhrnul očakávania pred jarou Karol Belaník.


do jari s mladosťou a dravosťou

Od nástupu nového trénera Pavla Staňa uplynulo niečo vyše mesiaca. Krátko pred štartom jarnej časti má žilinský lodivod lepší prehľad o mužstve.

"To čo sme si predsavzali, sme aj splnili. Lepšie som spoznal šatňu a chalanov. Myslím si, že po spoločne strávenom čase im viem viac pomôcť. Vnímam ich silné stránky, rovnako aj nedostatky. Na tých sme už pracovali počas prípravy a naďalej aj budeme v tréningovom procese. Celý tím máme pod palcom, to je základ."

Oči všetkých sa už upierajú smerom na ligu, kde chcú šošoni potvrdiť postavenie vybojované po jesennej časti. "Ambície a ciele sú dané, ale aby sme ich splnili, musíme ísť krok po kroku, od zápasu k zápasu. Nechceme myslieť príliš dopredu, pretože sa nám to môže vypomstiť." Vyskytlo sa počas prípravy niečo neočakávané, čo by mohlo narušiť plány? "Všetko nám išlo zatiaľ dobre, ale podstatné je zvládať aj horšie momenty, pretože sa určite vyskytnú. Je to však o nás, ako sa s tým popasujeme, ale myslím si, že náš mladý káder je dobre pripravený."

Akí chcú byť šošoni pod vedením Pavla Staňa? „Do jari ideme mladí, draví a ochotní pracovať. Z prístupu tímu sa teším, je to veľké plus. Na spomenutých atribútoch chceme stavať naše výkony a verím, že budeme úspešní,“ povedal kormidelník žltozelených. 


prioritou najbližší zápas, netreba sa pozerať za obzor

Pred novinárov predstúpil za kabínu kapitán Miroslav Káčer, ktorý si priebeh prípravy, ako aj prípravné stretnutia, pochvaľoval.

"Šesť týždňov sme sa pripravovali cez úvodné ťažšie tréningy, potom prišli na rad zápasy, v ktorých sme stále o niečo zlepšovali a vyvrcholilo to úspešnou generálkou. Verím, že keď budeme takto pokračovať v lige, vieme byť úspešní."

Druhé miesto po jesennej časti síce kabínu teší, no zároveň zaväzuje. Ako podľa "Kačku" zvládajú chalani tlak okolia? "Na ligu sa pripravujeme aj po psychickej stránke. Sústredíme sa na najbližší zápas, ktorý sa snažíme zvládnuť, nikdy nepozeráme za obzor. Tlaky možno sú, ale týkajú sa najmä ambície hrať o pohárové umiestnenia."

Pohybom v kádri sa nevyhla ani šatňa šošonov. Žltozelenú kabínu okysličili príchody talentovaných hráčov z Akadémie MŠK. "Keď prídu do kabíny mladí chalani, vždy donesú dravosť, energiu. Chcú sa ukázať a vytvárajú nám slušnú konkurenciu. V šatni zapadli rýchlo, s tým nebol absolútne žiadny problém." Jar, naopak, začneme bez dua Róbert Boženík - Ivan Diaz. "Odišli dvaja kvalitní hráči, ktorí nám vedeli pomôcť. Nemôžeme sa však pozerať späť a musíme pracovať s tým, čo máme."

Kde vidí kapitán najväčšie zbrane družiny šošonov? "Dosť sme pracovali na defenzíve a dúfam, že v nastolenom trende – najmä v kompaktnosti - budeme pokračovať. Vpredu chceme určite zužitkovať mladícku dravú priamočiarosť, ktorá nám, verím, prinesie góly a úspechy."


záznam tlačovej konferencie


aktuálna súpiska MŠK na jarnú časť Fortuna ligy

Č.MENODÁTUM NARODENIA(M/Ď/ROK)POZÍCIANÁRODNOSŤ
1Miloš Volešák4/20/84BrankárSVK
22Samuel Petráš4/10/99BrankárSVK
30Dominik Holec7/28/94BrankárSVK
25Filip Kaša1/1/94ObrancaCZE
27Branislav Sluka1/23/99ObrancaSVK
14Jakub Kiwior2/15/2000ObrancaPOL
13Vladimír Majdan4/7/99ObrancaSVK
5Adam Kopas8/16/99ObrancaSVK
15Kristián Vallo6/2/98ObrancaSVK
3Martin Králik4/3/95ObrancaSVK
23Ján Minárik7/25/97ObrancaSVK
28Benson Anang5/1/2000ObrancaGHA
20Besir Demiri8/1/94ObrancaALB
7Patrik Myslovič5/28/2001StredopoliarSVK
66Miroslav Káčer2/2/96StredopoliarSVK
4Miroslav Gono1/11/2001StredopoliarSVK
11Vahan Bichakhchyan7/9/99StredopoliarARM
21Ján Bernát1/10/2001StredopoliarSVK
18Enis Fazlagić3/27/2000StredopoliarMKD
17Jakub Paur7/4/92StredopoliarSVK
8Lukáš Jánošík3/5/94ÚtočníkSVK
24Michal Tomič3/30/99ÚtočníkSVK
29Dávid Ďuriš3/22/99ÚtočníkSVK
10Filip Balaj8/2/97ÚtočníkSVK
90Dawid Kurminowski2/24/99ÚtočníkPOL
6Adrián Kaprálik6/10/2002ÚtočníkSVK
16Patrik Iľko2/16/2001ÚtočníkSVK

realizačný tím

Športový manažér: Ing. Karol Belaník

Hlavný tréner A-tímu: Pavol Staňo

Asistenti trénera: Attila Malfatti, Mário Auxt

Tréner brankárov: Miroslav Seman

Tímový manažér: Vladimír Leitner

Vedúci tímu: Marián Varga

Kondično-rehabilitačný manažér: Mgr. Milan Ťapay, PhD.

Lekári: MUDr. Juraj Popluhár, MUDr. Jozef Hudcovský, MUDr. Róbert Adamov

Fyzioterapeut: Mgr. Tomáš Lintner Cert. MDT

Maséri: Peter Vojt, Jozef Hromka, Marko Kopas

Kondičný tréner: Vladimír Perexta

Videotechnik: Juraj Jacko

Facebook