Pavol Staňo už nie je trénerom MŠK, mužstvo povedie Peter Černák
Po posledných nepresvedčivých výsledkoch a výkonoch Šošonov sa rozhodlo vedenie MŠK Žilina odvolať hlavného trénera Pavla Staňa. Jeho nástupcom bude doterajší asistent Peter Černák, ktorý je pod Dubňom od roku 2016.

spoluzodpovední aj hráči

Výkony z leta sú momentálne vzdialenou minulosťou, a práve neúspešný september zlomil trénerovi Pavlovi Staňovi väz na lavičke Šošonov. Viac o zmene na trénerskej stoličke prezradil športový manažér MŠK Karol Belaník.

"V prvom rade by som chcel poďakovať Pavlovi Staňovi a jeho realizačnému tímu za obdobie, kedy boli pri mužstve. Palo prišiel do tímu ako mladý tréner bez výrazných skúseností a dostal veľkú šancu. Veľmi dobre sa toho zhostil napriek tomu, že nešlo o jednoduchú situáciu - pandémia, likvidácia klubu, reštart ligy... Na mužstve bolo vidno progres, najmä na začiatku sezóny hralo jeden úžasný, behavý futbal s kombinačným, atraktívnym prejavom, na ktorý sa pozeralo výborne a prišli aj skvelé výsledky. Už od stretnutia proti Liptovskému Mikulášu však pociťujeme, že mužstvo nemalo potrebnú šťavu, potrebnú energiu. Zvlášť domáce zápasy s Ružomberkom, Trenčínom či pohárové stretnutia ukázali, že nám chýba dravosť, živelnosť, behavosť. Preto sme sa rozhodli ukončiť spoluprácu s Pavlom Staňom. Spravili sme si dôkladnú analýzu a dospeli sme k záveru, že chceme spraviť zmenu a do mužstva vniesť nový impulz, oživiť ho," dodal na adresu už bývalého trénera Šošonov športový manažér.

Rodák z Čierneho pracoval v MŠK od sezóny 2018/2019 najskôr ako asistent pri B-tíme a začiatkom roka 2020 dostal po odchode trénera Kentoša možnosť viesť "A"-tím Šošonov. V poradí 73. tréner v histórii žilinského futbalu sedel na lavičke žltozelených v 71 stretnutiach s bilanciou 38 výhier, 11 remíz a 22 prehier. So Šošonmi hral dvakrát kvalifikačné kolá európskych pohárov. Po vypadnutí s waleským TNS počas minulej sezóny doviedol v tejto hráčov MŠK až do play-off o Konferenčnú ligu.

Futbalový klub MŠK Žilina dospel k rozhodnutiu predčasne odvolať trénera po takmer deviatich rokoch.

"Spoluzodpovední za výsledky sú aj hráči, ktorí sami musia cítiť, že to v ostatnom období nebolo optimálne nielen z pohľadu výsledkov. V niektorých častiach zápasov sme to neboli my, hrali sme akýsi pohodlnejší futbal. Mužstvo má ale stále svoju kvalitu. Musí sa vrátiť k tomu, čo nás zdobilo, čím sme boli úspešní a čím aj odborná verejnosť hodnotila naše zápasy veľmi vysoko. Futbalová kariéra nie je iba o pozitívnych výsledkoch, oslavách a glorifikovaní. Prichádzajú aj takéto situácie a my veríme, že to všetkým pomôže do budúcnosti a bude to na prospech veci."

K 4. októbru sa stáva 74. hlavným trénerom Žiliny Peter Černák, pričom nejde o dočasné riešenie. "Peter dlhodobo pracuje v klube. Prešiel si mládežou i "B"-tímom. Už po odchode Jaroslava Kentoša bol jedným z kandidátov na trénera. Jeho prácu poznáme, rovnako tak vedomosti a futbalovú odbornosť. Verím, že sa nám vyššie spomenuté veci, ktoré nám v ostatných zápasoch chýbali, podarí po reprezentačnej prestávke získať naspäť a mužstvo sa vráti k futbalu, ktorý ho zdobil na začiatku sezóny. Hoci bol Peter súčasťou realizačného tímu, môže priniesť nový pohľad, iný prvok. Zároveň chceme využiť priestor reprezentačnej prestávky, aby si nový tréner našiel okrem Norberta Guľu k sebe ešte jedného asistenta." 

Pavlovi Staňovi ďakujeme za služby, ktoré pod Dubňom odviedol počas troch rokov a v ďalšej trénerskej kariére mu želáme veľa úspechov.

Facebook