Odštartovali sme rok 2024 a zimnú prípravu

Trojtýždňový oddych skončil, začína prípravné obdobie, ktoré hneď začiatkom februára vyvrcholí domácimi súbojmi proti Dortmundu či Slovanu. Futbalisti MŠK Žilina odštartovali v pondelok 8. januára úvodným tréningom nielen nový rok 2024, ale aj mesačnú zimnú prípravu. Počas nej si Šošoni zmerajú sily s päticou súperov z Česka, Poľska i našej druhej ligy.

Na prvom tréningu roka mal tréner Jaroslav Hynek k dispozícii 24 hráčov, a práve s kormidelníkom žltozelených sme si prebrali všetky novinky zo šatne.


jeseň teší i zaväzuje

Aký bol návrat na štadión? Touto otázkou sme načal debatu s hlavným kormidelníkom Jaroslavom Hynkom.

„Druhá priečka je výborná, možno až trochu nadplán. Chalani nás potešili, ako za tým šli a držali vysokú úroveň výkonov. Darilo sa nám uhrávať body, aj keď sa nejaký zápas nevyvíjal v náš prospech, čo bol veľký pokrok. Tým pádom si myslím, že sme na druhom mieste zaslúžene. Samozrejme, zavážili aj povinnosti Slovana či Trnavy v Európe, no to nič nemení na tom, že sme si to uhrali sami. Teší ma, že je to pre chalanov motivácia do ďalšej roboty, čo dokázali aj poctivou individuálnou prípravou počas prestávky. Všetci prišli dobre pripravení, a tak sme do toho mohli v pondelok vstúpiť pravou nohou. Predošlé obdobie vnímame sľubne, ale pred nami je teraz ešte veľa práce.“

Čo bude nosným prvkom prípravy? Čo si od nej sľubujete?

„Prípravu sme rozdelili do blokov, v ktorých sa budeme zameriavať na rôzne veci. Na začiatku sa budeme venovať ofenzíve, práci v pokutovom území a efektivite. Neskôr sa to bude preklápať viac na defenzívu. Do toho budeme pracovať aj na štandardných situáciách na oboch stranách ihriska. Po voľne, kedy si hráči trochu mentálne oddýchli, sa najlepšie pracuje na nových veciach. Chceme kontinuálne nadviazať na veci z jesene.“

Čo hovoríte na menoslov súperov v príprave? Proti všetkým hráme doma.

„Chceli sme čo najviac duelov odohrať doma, a pripraviť sa tak čo najlepšie na Slovan. V domácom prostredí máme najlepšie podmienky na prípravu. Nechceli sme žiadne klimatické zmeny či prechody z tepla do zimy. Hoci sme rozmýšľali nad zahraničným sústredením, rozhodli sme sa ostať tu, v našich klimatických podmienkach. Vybrali sme si rôzne typy súperov, ktorí hrajú rôzny futbal. Či už tímy, proti ktorým by to mali byť vyrovnané partie alebo také, proti ktorým by sme mali mať navrch, alebo aj vyrovnané súboje, ktoré nás preveria v dôraze i taktickej príprave. Vyskúšame si český, slovenský i poľský futbal a každý zo súperov bude v inej fáze prípravy. Je teda dôležité, že nás znova preverí mix súperov."

silový objem i kondička

V akom stave je káder, ako hodnotíte doterajšie zmeny?

„S Adamom Kopasom sme sa rozprávali už v lete, že si niečo môže nájsť, no nakoniec ostal. Počas jesene nám veľmi pomohol v tréningovom procese aj v niektorých zápasoch. Sme radi, že si našiel klub, kde bude viac hrávať a nájde tam možno aj novú motiváciu do ďalšej kariéry. Kopi aj tréner Sčasný sú s týmto krokom veľmi spokojní. Matúšovi Rusnákovi končila zmluva a s vedením sa dohodol, že odíde. Prajeme mu všetko dobré a nech sa mu v Baníku darí. Za neho sme priviedli Sama Ďatka, ktorý je ale typologicky odlišný hráč ako Rusky. Nie je možno taký rýchly, ale dodá nám iné výhody ako kreativitu, medzihru či rozhodovanie. Verím, že sa rýchlo chytí, keďže prichádza z podobného systému. Stále ešte môžu prísť nejaké zmeny, nakoľko o našich hráčov je záujem. Na druhej strane, pracujeme ešte aj na príchode."

Spoločne s tímom máte za sebou už jednu zimnú prípravu. V čom bude táto iná?

„Ideme v obvyklých koľajách. Tentokrát sme však obmenili cestu nadobúdania silového objemu. Samozrejme, budeme aj behať, ale trochu menej ako zvyčajne práve na úkor sily. Nechceme ísť cestou príliš veľkých objemov, skôr budeme pokračovať v podobných cykloch zo sezóny. Postupne smerom do ligy sa budeme zase zameriavať na rýchlosť a výbušnosť. Nie je treba však budovať veľké objemy, nakoľko zimná prestávka bola krátka na stratenie kondície. Chalani sú po kondičnej stránke slušne pripravení."


PLÁN PRÍPRAVNÝCH ZÁPASOV

  • streda 17.1. | MŠK Žilina - Považská Bystrica (II. liga) (Štadión MŠK Žilina, 15:00) | MŠKŽilinaTV
  • sobota 20.1. | MŠK Žilina - Karviná (Česko I. liga) (Štadión MŠK Žilina, 13:00) | MŠKŽilinaTV
  • streda 24.1. | MŠK Žilina - Liptovský Mikuláš (II. liga) (Štadión MŠK Žilina, 15:00) | MŠKŽilinaTV
  • sobota 27.1. | MŠK Žilina - TS Podbeskidzie Bielsko-Biala (Poľsko II. liga) (Štadión MŠK Žilina, 13:00) | MŠKŽilinaTV
  • piatok 2.2. | MŠK Žilina - Brno (Česko II. liga) (Štadión MŠK Žilina, 15:00)

ŠTART JARNEJ ČASTI niké ligy

  • piatok 9.2. | MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava (Štadión MŠK Žilina, 17:30)


Menný zoznam hráčov počas prvého dňa:

brankári

30 Ľubomír BELKO

22 Samuel BELANÍK

Jakub BADŽGOŇ (individuálne)

Dominik KÚDELČÍK

obrancovia

20 Kristián BARI

21 Martin GOMOLA

15 Tomáš HUBOČAN

2 Dominik JAVORČEK

3 Patrik LEITNER

23 Ján MINÁRIK

25 Tomáš NEMČÍK

18 Andrej STOJCHEVSKI (zapojí sa do prípravy v priebehu tohto týždňa)

Ivan Mensah (z B-tímu)

Michal Mynář (z B-tímu)

stredopoliari

6 Xavier ADANG

Samuel ĎATKO

11 Samuel GIDI

7 Patrik MYSLOVIČ

37 Mário SAUER

útočníci

13 Henry ADDO

14 Eric BILE 

29 Dávid ĎURIŠ

8 Antoin ESSOMBA 

16 Patrik IĽKO

19 Timotej JAMBOR


Facebook