Odštartovali sme novú sezónu 2021/2022 + video
Futbalisti MŠK Žilina spoločným štvrtkovým zrazom a úvodným tréningom v Budatíne odštartovali novú sezónu 2021/2022, pred ktorou ich čaká skrátená letná príprava, ktorá vyvrcholí úvodným, domácim zápasom 1. kvalifikačného kola proti gruzínskemu FC Dila Gori už 8. júla.

Trénerovi Pavlovi Staňovi sa hlásilo na úvodnom tréningu 20 hráčov, medzi ktorými ešte chýbali reprezentanti a niektorí legionári.


Trojtýždňové voľno po dlhej a náročnej sezóne je pre zverencov trénera Pavla Staňa minulosťou. Vo štvrtok 17. júna odštartovali, síce v oklieštenej zostave bez početnej enklávy reprezentantov, nový ročník 2021/2022, v ktorom nás čakajú okrem ligy a domáceho pohára opäť aj, verme, že viaceré európske kvalifikačné zápasy a predkolá. 

Práve kvôli prvému kvalifikačnému predkolu bude letná príprava na nový ročník podstatne kratšia, okrem súboja proti druholigovej Podbrezovej máme na naladenie formy tri súboje proti zahraničným celkom na sústredení v Slovinsku. Následne štartuje nový ročník Fortuna ligy 24., resp. 25. júla domácim súbojom proti Seredi.


bez reprezentantov do pondelka

Po náročnej sezóne padlo voľno vhod okrem hráčov aj hlavnému trénerovi Pavlovi Staňovi. Oddýchnutý a teraz už naplno pripravený a motivovaný na nový ročník, ktorý začína pre Šošonov práve dnes.

"Celý rok, celá sezóna bola náročná. Chvalabohu, podarilo sa nám kvalifikovať sa do Európy, preto ju môžeme hodnotiť ako úspešnú. Teraz nás čaká sústredenie a potom v Európe aj nevyspytateľný gruzínsky súper, ktorý má svoju kvalitu. Musíme byť opatrní a dobre sa na to pripraviť," hovorí kormidelník, ktorý už myslí na nové výzvy.

Počas medzisezónneho obdobia dostali hráči aj individuálne tréningové plány, každý z nich však podľa svojho vyťaženia. "U hráčov to bolo rozdielne. Niektorí boli na reprezentačných zrazoch, takže sme to riešili individuálne. Prihliadali sme na to, aké mali zaťaženie, a preto sa k nám reprezentanti pripoja až v pondelok, keď budeme odchádzať na sústredenie." Reprezentanti sa síce vrátia v pondelok, no také šťastie nemá jeden z nich - Dominik Javorček, ktorý utrpel podobné zranenie ako Patrik Iľko a mužstvu bude v najbližších mesiacoch chýbať. "Je to veľmi nešťastný moment predovšetkým pre neho, keďže bol vo veľmi dobrej forme. Je mi to ľúto, no musíme to brať ako fakt, pretože šport je aj o zraneniach." Javor sa nešťastne zranil v poslednom prípravnom súboji slovenskej 21-tky proti Fínsku.

Aj kvôli nedostatku hráčov z "A"-mužstva sme tak doplnili káder zatiaľ aj o niektorých hráčov z projektu "B+19". "Áno, zatiaľ sme k tomu pristúpili doplnením hráčov z rezervy. Týchto chalanov sme stiahli z voľna, aby zabojovali o miesto v tíme a o sústredenie. Uvidíme, kto s nami pocestuje aj do Slovinska. Rozhodne aj sobotný zápas s Podbrezovou, po ktorom urobíme finálnu nomináciu." Prvý prípravák so spomínanou Podbrezovou je na programe neštandardne už dva dni po začiatku prípravy. "Chalani ani nemali čas na to, aby vypadli z kondičnej formy. Všetci mali individuálny plán, chlapci z "Béčka" trénovali ešte dlhšie, takže by nemali hroziť ani zranenia. Hovorí sa, že zápas je najlepší tréning, preto sme zvolili túto cestu," konštatuje lodivod Šošonov. Podbrezovú privítame napokon na tréningovej ploche v Budatíne, a tak zo stretnutia nebude priamy prenos.

Čaká nás krátka príprava, o to intenzívnejšia. Je to tak? "Tu by som bol opatrný, pretože všetci chalani mali naozaj ťažkú sezónu. Nemali ani čas vypadnúť z formy, ale potrebujú aj zregenerovať. Počas prípravy absolvujeme zápasový mikrocyklus, intenzita bude zvýšená predovšetkým počas začiatku prípravy. Preveria nás kvalitné kluby a určite to bude pre nás dobrá príprava na Európu." Na sústredení v Slovinsku sa stretneme s tímami z Ruska či Chorvátska

Okolo trénera Staňa chodili rôzne šumy a záujem klubov z Poľska. On má na to však jasný názor. "Určite ostávam. Z mojej strany nie je tendencia utekať preč. Pracuje sa mi tu výborne, je tu skvelá partia ľudí okolo mňa a hráči, ktorí chcú napredovať," povedal spokojný tréner žltozelených, ktorý prezradil aj ako trávil zaslúžené voľno. "Mal som nejaké povinnosti, rovnako sme chcel aj niekde vypadnúť. Spolu s rodinou sme štyri dni strávili v Tatrách."

Prichádza teda nová sezóna. Aké v nej budú očakávania od tímu, ktorí bude už o niečo skúsenejší? "Dúfam, že všetci hráči budú zdraví a budú napredovať. Vieme, že nás v sezóne nečaká nič jednoduché. Potvrdiť výsledky je vždy ťažšie, ako ich ukázať prvýkrát. Bude to ťažké, no keď chceme rásť ako mužstvo, tak sa toho nesmieme báť. V každom jednom tréningu musíme robiť všetko na maximum, a tak môžeme splniť aj naše ciele," uzavrel motivovaný tréner Pavol Staňo.


konečne späť

S dobrou náladou prišli po voľne do kabíny všetci hráči MŠK Žilina. Zo starších sme vyspovedali Jána Minárika, z mladej zostavy zas Mária Sauera. Aké sú ich plány do novej sezóny?


HARMONOGRAM PRÍPRAVY + PRÍPRAVNÉ ZÁPASY

  • 19.6. MŠK Žilina - FK Železiarne Podbrezová (Budatín | 10:30) - bez priameho prenosu

sústredenie Kranjska Gora (21.6. - 1.7.)

  • 23.6. Lokomotiv Moskva (RUS) - MŠK Žilina (17:30 | MŠKŽilinaTV)
  • 26.6. NK Bravo Ľubľana (SLO) - MŠK Žilina (čas upresníme | MŠKŽilinaTV)
  • 30.6. HNK Rijeka (CRO) - MŠK Žilina (čas upresníme | MŠKŽilinaTV)

  • 8.7. MŠK Žilina - FC Dila Gori (úvodný zápas 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy UEFA)
  • 15.7. FC Dila Gori - MŠK Žilina (odvetný zápas 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy UEFA)
  • 22.7. (prípadný 1. zápas 2. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy UEFA)
  • 24., resp. 25.7. Štart Fortuna ligy 2021/2022 - MŠK Žilina - ŠKF Sereď
  • 29.7. (prípadný odvetný zápas 2. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy UEFA)

Kompletný rozpis prípravných zápasov nájdete aj v sekcii zápasy. Prípravné duely plánujeme vysielať na našom YouTube kanáli MŠKŽilinaTV.


Menný zoznam hráčov na prvom tréningu:

brankári

22 Samuel Petráš

1 Marek Teplan

obrancovia

23 Ján Minárik

28 Benson Anang

5 Adam Kopas

14 Jakub Kiwior

66 Matúš Rusnák

27 Branislav Sluka

40 Samuel Suľa (z "B"-tímu)

Richard Nagy (z "B"-tímu)

Richmond Owusu (skúška)

stredopoliari

Filip Mráz (z "B"-tímu)

Martin Oravec (z "B"-tímu)

Mário Sauer (z "B"-tímu)

Martin Gomola (z "B"-tímu)

útočníci

16 Patrik Iľko (individuálny tréning)

19 Timotej Jambor

29 Dávid Ďuriš

17 Jakub Paur

90 Dawid Kurminowski

13 Tenton Yenne

Vladimír Trabalík (z "B"-tímu)


Chýbali na prvom tréningu:

30 Ľubomír Belko (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

25 Tomáš Nemčík (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

11 Vahan Bichakhchyan (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

18 Enis Fazlagić (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

21 Ján Bernát (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

7 Patrik Myslovič (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

9 Miroslav Gono (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

24 Tibor Slebodník (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

20 Adam Goljan (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

6 Adrián Kaprálik (voľno do 21. júna kvôli predošlým reprezentačným povinnostiam)

8 Taofiq Jibril (k dispozícii od soboty 19. júna) 

2 Dominik Javorček (po operácii - dlhodobo zranený)


Facebook