Odchovanec Šošonov Patrik Le Giang víťazom FIFPRO Merit Award v kategórii Player impact
V utorok 16. novembra sa v Paríži uskutočnilo každoročné odovzdávanie cien FIFPRO (Medzinárodnej asociácia profesionálnych futbalistov) Merit Award, v ktorej si prvenstvo odniesol odchovanec Akadémie MŠK Žilina Patrik Le Giang. Tomu ho udelili v kategórii Player impact - hráč, ktorý sa snaží ovplyvňovať životy iných. A to vďaka Paťovej nadácii STEP BY STEP Foundation, ktorá vzdeláva, inšpiruje a pomáha deťom v núdzi a zároveň spolu s Enjoy life renovuje a spolupodieľa sa na výstavbe športovísk v Indonézii.

Náš bývalý brankár sa stal vôbec prvým česko-slovenským oceneným futbalistom v tejto kategórii.


ísť krok za krokom správnym smerom

Pre zaujímavosť - pred rokom vyhral toto ocenenie hráč Manchestru United - Marcus Rashford za spolupodieľanie sa pri stravovaní detí na školách v Anglicku zo sociálne slabších rodín. Paťove sociálne cítenie i ľudskosť bola už dlhé roky známa, teraz si všimla nadáciu STEP BY STEP Foundation aj celosvetová organizácia zastrešujúca viac ako 65-tisíc profesionálnych futbalistov. Aktuálne brankára pražského Bohemians 1905 nominovala Česká asociácia futbalových hráčov (ČAFH).

Patrik Le Giang sa spomedzi finálovej sedmičky tešil z prestížneho ocenenia, ktoré si prevzal osobne v Paríži a pri tejto príležitosti nám poskytol svoje dojmy.

„Mám v živote veľké šťastie, pretože sa mi splnil sen stať sa profesionálnym futbalistom a nastal čas, aby som to vrátil späť. Ak deti vzhliadajú k futbalistom ako ku svojim vzorom, nemali by ich vnímať ako ľudí s rýchlymi autami a balíkom peňazí. Mali by ich považovať za niekoho, kto využíva svoj vplyv a silu svojho hlasu na ovplyvnenie komunity. Uvedomil som si, že ak chcem inšpirovať ostatných, musím byť nielen lepším futbalistom, ale aj lepším človekom mimo ihriska. Preto som založil nadáciu Step by step. Jej filozofia nám pripomína, že bez ohľadu na to, aký malý je náš krok, stále nás posúva správnym smerom. A ak aj spadneme, je to len malý krôčik, ktorý nás privedie späť na cestu, ktorej cieľom je urobiť zo sveta lepšie miesto pre život,“ povedal Patrik Le Giang pre FIFPRO.

Aj vy môžete kedykoľvek prispieť na transparentný účet nadácie Step by step (IBAN účtu: CZ16 0300 0000 0003 0020 8786).

„Prvoradým cieľom je inšpirovať a vzdelávať mladšiu generáciu, vychovávať z nich nových lídrov, pretože to je naša budúcnosť. Popritom chceme pomáhať a poskytnúť finančnú podporu tým, ktorí to najviac potrebujú. Musíme sa spoločne starať o planétu, ktorú spolu zdieľame,“ doplnil prvý držiteľ Merit Award z Česko-slovenska.


My sme hrdí, že takíto ľudia vyrastajú v Akadémii MŠK Žilina. Paťo, gratulujeme v mene celého klubu.

Facebook