Odchovanci v akcii (8. týždeň)
Kolotoč ligových súťaží za hranicami Slovenska pokračoval aj uplynulý víkend. V akcii bolo opäť viacero hráčov, ktorých poslal do sveta práve náš klub. Prinášame vám informácie v celku o našich bývalých hráčoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

anglicko: heco sa činil, na body to nestačilo

V ďalšom kole anglickej Premier League hral Newcastle United s naším odchovancom Martinom Dúbravkom druhý zápas po sebe na ihrisku súpera. Opäť to bolo v Londýne, tentokrát išlo o Crystal Palace, tabuľkového suseda. Vo "vtáčom" súboji sa musel gólman "strák" činiť, veď eliminoval až osem pokusov "orlov". Nakoniec to nestačilo ani na remízu, pretože jedna strela si našla cestu za Hecov chrbát, čo znamená tesnú prehru 0:1. Newcastle tak klesol na 14. miesto práve za svojho posledného súpera.


taliansko: v akcii iba vavro, ostatní exšošoni nehrali

Uplynulý víkend si v talianskej Serii A zahral iba stopér Denis Vavro v službách Lazia Rím. Deno sa predstavil v základnej zostave svojho tímu na pôde FC Janov a odohral celý zápas. Lazio zdolalo protivníka tesne 3:2 a aj zásluhou nášho odchovanca natiahlo ligovú šnúru neporaziteľnosti už na 20 zápasov.

Tréner milánskeho Interu Antonio Conte doprial voľno vyťažovanému Milanovi Škriniarovi, ktorý tak nezasiahol do prvého zápasu šestnásťfinále Európskej ligy proti Ludogorcu Razgrad. Inter si s bulharským súperom poradil a po výhre 2:0 si vypracoval dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou. Cez víkend však "nerazzuri" nehrali, pretože niektoré duely Serie A (medzi nimi aj Inter - Sampdoria) boli odložené kvôli koronavírusu.

Naopak, Brescia Calcio s exšošonom Nikolasom Špalekom svoj ligový duel proti Neapolu odohrala. Niko síce sedel iba na lavičke, no musel z nej sledovať prehru svojho tímu 1:2. Brescia sa naďalej krčí na predposlednom 19. mieste tabuľky najvyššej talianskej súťaže. 


nemecko: hertha bez pekarík s nákladom, bénes opäť nehral

Po víťaznej tohtosezónnej premiére sa opäť do zostavy Herthy Berlín, a tentokrát ani na lavičku, nedostal náš odchovanec Peter Pekarík. Jeho tím schytal na domácom trávniku nepríjemný debakel od Kolína nad Rýnom. Hertha prehrala vysoko 0:5 a práve Kolín ju zosunul na 14. priečku Bundesligy.

Ďalší bývalý šošon László Bénes presedel ďalší duel svojej Borussie Mönchengladbach na lavičke náhradníkov. Z nej sledoval remízu "žriebät" s Hoffenheimom v pomere 1:1. Bénesovcom síce konkurenti trochu odskočili, no M´gladbach má stále zápas k dobru.


poľsko: plach s čistým kontom, gdanské duo prehralo

Úspešný víkend má za sebou gólman Piastu Gliwice František Plach. Piatimi úspešnými zákrokmi si proti Cracovii Krakov pripísal deviate čisté konto v sezóne, vďaka ktorému Piast zvíťazil tesne 1:0 a stále sa drží na 6. mieste v tabuľke Ekstraklasy.

Lechia Gdansk s dvojicou bývalých šošonov Dušanom Kuciakom a Jarom Mihalíkom sa predstavila na pôde Lechu Poznaň. Gdanské duo Exžilinčanov nastúpilo od začiatku, Mihalík bol po 65 minútach stiahnutý z hry. Lechii však duel nevyšiel a prehrala ho 0:2. 

V základnej zostave Jagiellonie Białystok nechýbal ani krajný bek Andrej Kadlec, pre ktorého to bol piaty štart v sezóne. Kacov tím však neuspel na ihrisku Legie Varšava, kde prehral hladko 0:4. Jagiellonia tak stále balansuje medzi účasťou v hornej a dolnej osmičke.


česko: nik zo šošonov nebodoval

Po veľkej senzácii, keď pražská Bohemka s naším Patrikom Le Giangom zdolala Slaviu, prišla tentoraz prehra. "Klokani" aj napriek štyrom Paťovým zákrokom nedokázali obrať o body rozbehnutý Liberec a pod Ještědom prehrali 1:3. Bohemians má aktuálne 23 bodov a figuruje na 11. priečke českej ligy.

Nedarilo sa ani pražskej Sparte, v základnej zostave s naším odchovancom Dávidom Hanckom. "Rudí" cestovali na pôdu Olomouca, no nedokázali zvíťaziť ani v druhom jarnom zápase. Hanco odohral celé stretnutie, videl žltú kartu a po záverečnom hvizde schádzal z ihriska po prehre 0:1. Sparta aktuálne uzatvára prvú šestku v tabuľke, no ostatné tímy z nižších priečok jej dýchajú na krk, veď ďalšie tri tímy majú rovnaký počet bodov ako Sparta (33).

Matej Rakovan v drese Zlína pravidelne chytá, no "ševcom" sa na jar zatiaľ nedarí. Zlín podľahol na domácom ihrisku nováčikovi a zároveň čiernemu koňovi ligy z Českých Budějovíc tesne 2:3. Moravský klub je naďalej trinásty, no musí sa mať na pozore pred Karvinou, ktorá sa k nemu dostala na dostrel.


maďarsko: škvaro mimo pre zranenie

Bývalý kapitán šošonov Michal Škvarka, obliekajúci dres Ferencvárosu Budapešť, naďalej čaká na jarný debut. Brzdí ho zranenie, pre ktoré vynechal šláger maďarskej najvyššej súťaže medzi jeho tímom a prekvapením ligy Mezökövesdom. Úradujúci majster síce prehral hladko 0:3, no stále kraľuje lige našich južných susedov. 


dánsko: mráz gólový, no bez bodov

Do štatistík sa uplynulý víkend zapísal exšošon Samuel Mráz. V drese Brøndby Kodaň nastúpil od začiatku do zápasu proti Aalborgu. Samo odohral celé stretnutie, videl žltú kartu a v 57. minúte zápasu sa presadil, pričom išlo o Samov tretí presný zásah sezóny. Brøndby však v Aalborgu neuspelo a prehralo 2:3. 


cyprus: hubo v akcii pri remíze

Cyperská Omonia Nikózia aj naším odchovancom Tomášom Hubočanom mala uplynulý týždeň na programe až dva zápasy. Počas týždňa dohrávala Omonia duel proti Doxe (remíza 1:1), do ktorého Hubo nastúpil a odohral celých 90 minút. Potom však nefiguroval v zápasovej nominácii pre víkendový duel proti Paralimni, v ktorom Omonia dokázala vyhrať 3:0.


holandsko: božo s ďalším víťazným zásahom

Výbornú bilanciu má po prestupe do Feyenoordu Rotterdam útočník Róbert Boženík. Božo premiérovo nastúpil v základnej zostave do duelu proti Fortune Sittard a odohral 88 minút. Pred domácimi divákmi sa bývalý odchovanec MŠK predstavil aj gólovo - v 71. minúte svojím tečom umiestnil center spoluhráča do brány a gól sa v konečnom účtovaní ukázal ako víťazný. Feyenoord je v tabuľke Eredivisie tretí, na druhý Alkmaar stráca štyri body.

Facebook