Novým asistentom pri ”A”-tíme sa stal tréner U19 Ivan Belák
Realizačný tím nového lodivoda MŠK Žilina Petra Černáka sa rozšíril o avizovaného člena. Asistentom trénera sa stal už bývalý kormidelník našej U19 Ivan Belák, ktorý po šiestich rokoch pri dorasteneckých tímoch Akadémie MŠK Žilina zamieri do seniorského futbalu.

Rodák z Handlovej sa tak do prvej kabíny MŠK vracia po dvanástich rokoch, ako hráč totiž strávil v šatni žltozelených päť sezón v úspešných rokoch 2005 - 2009.


užšie prepojenie akadémie a prvého tímu Šošonov

Hneď pri svojom nástupe avizoval nový tréner Peter Černák, že ešte nemá vybratého okrem Norberta Guľu ďalšieho asistenta. Ivan Belák však bol jeho prvou voľbou. Prečo prišlo k posunu až po mesiaci, ozrejmil športový manažér Šošonov Karol Belaník.
"Pristúpili sme k tomu až teraz, pretože tréner Belák mal pred sebou záver jesennej časti a k tomu súboje mládežníckej Ligy majstrov v kategórii U19. Nechceli sme teda do toho zasahovať v rozbehnutej súťaži. Do toho bol ešte tréner v karanténe... Zvyšná dohrávka I. ligy staršieho dorastu i odvetný súboj UEFA Youth League v Kazachstane bude už plne v kompetencii trénera Vladimíra Veselého. Utorkom, 9. novembrom, sa zapojil Ivan Belák do tréningového procesu "A"-tímu, kde sa pridal k Norbertovi Guľovi ako asistent trénera Petra Černáka, ktorý si ho vybral."

Kormidlo pri U19 tak ostalo neobsadené, nie však na dlho. Zmenu objasnil riaditeľ Akadémie MŠK Žilina Jaroslav Bačík.

"Od 1. decembra príde na lavičku U19 nový tréner, meno nateraz ešte nebudeme prezrádzať. Tešíme sa, že k "A"-tímu ide tréner z mládeže a prepojenie akadémie a seniorského mužstva môže byť ešte užšie. Dohrávku s Podbrezovou aj odvetu s Kairatom Almaty povedie spomínaný šéftréner dorasteneckých kategórií Vladimír Veselý."


návrat do kabíny po 12 rokoch

Po šiestich sezónach v mládeži, kde úspešne viedol dve sezóny kategóriu U17, tri ročníku U16 a rok a pol najstaršiu dorasteneckú kategóriu U19, sa presúva tréner Ivan Belák k mužom. Do kabíny, kde pôsobil sám ako hráč a ku chalanom, ktorých viedol v spomínanom doraste.

"V prvom rade si vážim, že som bol prvou voľbou u hlavného trénera. Ponuka ma veľmi lákala, kvôli ľudskej ako aj odbornej stránke celého realizačného tímu som sa ju rozhodol prijať. Práca v mládeži ma napĺňala, pretože sú v klube vytvorené nadštandardné podmienky na tréningový proces. Z pohľadu skúseností som rád, že som si mohol prejsť všetkými dorasteneckými kategóriami. Mojimi ambíciami bol postupný prechod do seniorského futbalu, čo sa mi podarilo. Budem sa preto snažiť čo najviac pomôcť realizačnému tímu ako aj hráčom k dosiahnutiu cieľa," hovorí náš bývalý záložník, ktorý sedel v kabíne naposledy v roku 2009 ešte ako hráč. "Samozrejme, teším sa z návratu do tejto kabíny. Je v nej veľký počet hráčov, ktorých som mal možnosť trénovať ešte v mládeži," prezrádza niekdajší záložník, ktorý sa predstavil v roku 2018 v charitatívno-exhibičnom Zápase hviezd pri príležitosti 110. výročia založenia klubu.

Rozlúčka bola na lavičke U19 počas víkendu víťazná, hoci UEFA Youth League trénerovi ušla. "Veľmi ma mrzí, že som nemohol byť kvôli karanténe na lavičke proti Kairatu. Aspoň na diaľku som chalanom držal palce. Verím, že zvládneme proti Kazachom aj druhý polčas a postúpime do jarnej časti. Počas víkendu som už mohol viesť chalanov v lige a som rád, že to dopadlo proti priamemu konkurentovi na víťaza súťaže víťazne. Chalanom som zaželal veľa zdravia, šťastia a hlavne úsilia pracovať na sebe, aby sa dostali do prvého mužstva a aby sme sa teda ešte stretli," dodáva 43-ročný tréner, ktorý tak doplní v prvom mužstve enklávu kormidelníkov pôvodom z Hornej Nitry.

Počas siedmich sezón v Akadémii MŠK Žilina odtrénoval Ivan Belák dokopy 161 zápasov s bilanciou 115 výhier, 24 remíz a 22 prehier. Dvakrát pritom vyhral ligu s U17, rovnako tak s U16, prvý bol so Šošonmi aj v prerušenej sezóne U19. 

Facebook