Nový tréner Šošonov Peter Černák: ”Značka MŠK velí vyhrávať.”
Po predčasnom konci Pavla Staňa zasadol od pondelka na stoličku MŠK Žilina v poradí 74. tréner histórie - Peter Černák. Vo štvrtok sa na mediálnom brífingu dočkal už aj premiérového predstavenia pred kamerami a mikrofónmi.

Ako prijal ponuku, čo chce zmeniť, na čom chce stavať?


ďalší trénerský nováčik na stoličke MŠK

Peter Černák je rodákom z Handlovej, kde aj začínal s futbalom. Najvýraznejšiu ryhu zanechal 45-ročný bývalý ligový stredopoliar a úspešný zakončovateľ v Zlatých Moravciach, s ktorými vyhral ako kapitán Slovenský pohár v roku 2007. Okrem toho si vyskúšal aj pôsobenie v Slovane Bratislava, kde si do svojej vitríny pripísal titul majstra aj Superpohár. V Česku zas obliekal dres Českých Budějovíc. 

Pod Dubňom pôsobí ako tréner od roku 2016, pričom postupne viedol našu U17, s ktorou získal majstrovský titul a následne projekt "B"+U19 ako hlavný tréner v II. lige.


Česť a zodpovednosť

Pre Petra Černáka to bude premiérová skúsenosť na pozícii hlavného trénera v najvyššej lige. Od pondelka 4. októbra vedie mužstvo Šošonov, keď bol po odchode Pavla Staňa pre vedenie MŠK voľbou číslo jeden.

"Nebola to pre mňa jednoduchá situácia, pretože išlo o nečakanú správu. Je to však výzva. Spracoval som to a vnímam to ako veľkú šancu od vedenia klubu, keďže som dostal ich dôveru viesť taký klub, akým je MŠK Žilina. A táto značka velí vyhrávať. Česť a zodpovednosť, takto to cítim. Ďakujem za dôveru a trénerskú stoličku Šošonov, chcem naplniť spoločné ciele a plány." Kandidátom na trénera žltozelených bol rodák z Handlovej už po odchode Jaroslava Kentoša. "Mal som možnosť viesť viacero družstiev v klube, som plne stotožnený s klubovou filozofiou a zároveň poznám chalanov detailne ešte z mládeže. Na tom chcem založiť našu spoluprácu, pretože tím je mladý, ale naozaj veľmi tvarovateľný."

Na čom chce postaviť nový kormidelník základy? "Svoju robotu chcem postaviť na pracovitosti a zodpovednosti. Nie je to iba o mne, ale o celom realizačnom tíme, ktorý bude silný a spoločne budeme tvarovať kolektív. Chalanov chceme doviesť do futbalovej dospelosti, pretože mužstvo má stále obrovský potenciál," dopĺňa bývalý ligový futbalista, ktorý sa ešte definitívne nerozhodol pre druhého asistenta. 

Ako chytiť energiu, drajv z leta? "Cítime, že chalani majú dravosť a chcú na sebe pracovať, ísť za spoločným cieľom. Treba sa len vrátiť na správnu cestu, na ktorej nám niekedy chýbalo trochu šťastia. Znova treba veriť v seba, vo svoje schopnosti a naďalej tvrdo pracovať. Po základoch práce trénera Staňa chceme kráčať aj naďalej, a ešte ju zveľaďovať," hovorí niekdajší úspešný tréner z Akadémie MŠK, ktorí si cení spoluprácu a vzťah s bývalým koučom žltozelených.

Práve kabínu pozná nový tréner detailne, čo bude jeho veľká výhoda. "V kabíne máme výbornú partiu, dobrých chalanov, ktorí majú kvalitu. K tomu je to podporené realizačným tímom, s ktorými si navzájom rozumieme a ťaháme sa. Sú tu teda základné predpoklady toho, aby sme boli úspešní." Čo k samotnej hre? "Každý tréner tam vloží svoje detaily. Chceme ale naďalej hrať atraktívny futbal plný pohybu, dynamiky a v neposlednom rade futbalovej kvality. Získať odbornú verejnosť a fanúšikov znova na svoju stranu. Prezentovať sa žilinským futbalom a byť aj výsledkovo úspešní. Dopredu tvrdiť, na ktoré miesto to bude stačiť, je náročné. MŠK Žilina chce by byť stále a maximálne úspešný klub," hovorí bývalý strelec, ktorému vždy chutil ofenzívny futbal. Aké boli prvotné tréningy, mítingy s hráčmi? "Pre chalanov bola trénerská výmena emotívna, ale od utorka už makáme. Povedali sme si, ako a na čom ideme stavať. Futbal je pre hráčov "chlebíčkom", musia to pochopiť a hrať za klub, za seba."

Peter Černák - hlavný tréner. Zmení sa u vás týmto niečo? "Určite sa nechcem meniť, stále chcem byť tým istým človekom. Niektoré kompetencie, ktoré vyplývajú z postu hlavného trénera, budem, samozrejme, plniť. Chcem však zostať sám sebou," hovorí v poradí 74. kormidelník v histórii Žiliny, ktorého premiéra čaká v sobotu 16. októbra o 16:00 hod. doma proti Dunajskej Strede. "Nebude to jednoduchý štart, no pre všetkých to bude veľká výzva. Budeme sa počas reprezentačnej prestávky poctivo pripravovať na to, aby sme zaznamenali úspešný "reštart". Verím, že budeme napĺňať naše ciele a hrať ako na začiatku sezóny. Určite máme na viac ako na aktuálne 7. miesto. Verím tomuto tímu," dodáva nový tréner MŠK Peter Černák.


Facebook