Nové svetlá na Štadióne MŠK Žilina sú pripravené
Počas letných mesiacov sme hrali po dohode s klubmi zápasy v skorších výkopoch bez umelého osvetlenia. Teraz je už však všetko pripravené vďaka promptnosti všetkých zaangažovaných firiem a subjektov, nakoľko aj v dnešnej neľahkej dobe boli splnené prakticky všetky dohodnuté termíny i celý harmonogram projektu.

Premiéru si nové svetlá odbili na medzinárodnom barážovom stretnutí SR "21" proti Ukrajine, odteraz už budú k dispozícii aj Šošonom, najbližšie už v sobotu proti Trenčínu.


viac svetiel, najmodernejšie štandardy

V piatok 17. júna sa na Štadióne MŠK Žilina začalo s realizáciou výmeny svetiel na umelom osvetlení hracej plochy v rámci projektu "Modernizácia osvetlenia futbalového štadióna MŠK Žilina". Projekt, ktorý náš klub pripravil v spolupráci so spoločnosťou AE group, s.r.o., bol podporený dotáciou z Fondu na podporu športu v rámci výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry v sume 406 853,85 €. Spolufinancovanie klubu MŠK Žilina bolo vo výške takmer 400 000 €.

Táto modernizácia bola nevyhnutná z dôvodu amortizácie, opotrebenia existujúcich svetiel a zároveň nedostatočného osvetlenia hracej plochy počas televíznych zápasov. Posledná rekonštrukcia svetiel prebehla ešte v roku 2010 a len počas minulého roka sme boli nútení vymeniť osem poškodených svietidiel. Po tejto rekonštrukcii znova spĺňa Štadión MŠK Žilina tie najmodernejšie štandardy. 

Doteraz bolo na štadióne 168 halogénových svietidiel (na každom stožiari 42). Po rekonštrukcii je pod Dubňom 200 najmodernejších LED svietidiel talianskej výroby, ktoré dodáva firma Fael Luce známa po celom svete osvetlením štadiónov (Štadión AC Monza, ďalšie štadióny v Južnej Amerike, atď...), prístavov či letísk. Na stožiaroch je nainštalovaných po novom 120 LED svietidiel (na každom stožiari 30 svetiel), zároveň k tomu na hlavných tribúnach ďalších 52 LED svietidiel (na východnej i západnej po 26 svetiel) a za bránami 28 LED svietidiel (na južnej i severnej po 14 svetiel). Výmena zabezpečí lepšie a komplexnejšie osvetlenie hracej plochy, ešte kvalitnejší vizuálny zážitok pre fanúšikov a napriek vyššiemu počtu svietidiel úsporu nákladov na energie, čo je v súčasnej dobe veľmi aktuálne.


vzorná spolupráca všetkých zainteresovaných

Generálny dodávateľ diela: 

  • STREDOSLOVENSKÁ ENERGETIKA, a.s. - víťaz verejného obstarávania v spolupráci s partnermi:
    • Helios Lighting, spol. s.r.o. - vytvorila projekt osvetlenia spolu s talianskou spoločnosťou Fael Luce a zároveň bola subdodávateľom svietidiel.
    • ELZA – Elektromontážny závod Bratislava, a.s. - zabezpečovala montáž a kabeláže.
    • LEDIT SK s.r.o. - manažovala nastavenie ovládania svietidiel.
    • ELMAX Žilina - inštalovala jednotlivé rozvodné skrine.

zjednodušené ovládanie, regulácia osvetlenia

Doteraz boli rozvodné skrine k svietidlám iba v kobkách pod stožiarmi, po novom disponuje rozvodnou skriňou aj každá tribúna. V praxi to znamená, že každý stožiar i jednotlivé svetlá sa dajú zasvietiť samostatne. Umožní to tak podstatné zjednodušenie ovládania a k tomu rôzne variácie a svetelné efekty. Vzhľadom na intenzitu denného, resp. nočného svetla bude možné prispôsobovať a regulovať osvetlenie, a tým pádom ušetriť ďalšie finančné prostriedky. Kvôli dispozícii štadióna a výške stožiarov bolo potrebné dosvietenie ihriska svetlami umiestnenými na tribúnach. 

Celá demontáž, montáž i dodávka komponentov prebehla aj napriek zložitej situácii takmer do bodky v súlade s dohodnutými termínmi a harmonogramom. Ku koncu augusta boli podľa plánu všetky práce ukončené a nové svietidlá napojené a pripravené na skúšku. 

Následne prebehlo v septembri nastavenie svietidiel, ktorú vykonala talianska spoločnosť Fael Luce, ktorá disponuje špeciálnou technológiou. Po tejto kalibrácii bol Štadiónu MŠK Žilina udelený certifikát osvetlenia, ktorý je potrebný k tomu, aby sme spĺňali najvyššiu Kategóriu 4 podľa UEFA. 



Facebook