Nová sezóna je tu: Letnou prípravou k úspešnému štartu v Európe

Futbalisti MŠK Žilina ukončili svoje dovolenky a spoločným zrazom v pondelok 19. júna odštartovali ligový ročník 2023/2024. Trojtýždňové voľno vystrieda trojtýždňová letná príprava a po ňom prídu hneď zápasy UEFA Conference League. To je program najbližších týždňov pre Šošonov. 

O všetkých novinkách či zmenách sme sa v úvodný deň nového ročníka porozprávali s trénerom Jaroslavom Hynkom, ktorý pod Dubňom na lavičke štartuje svoju druhú sezónu.


Oddýchnutí sú Šošoni, voľna od futbalu bolo dosť aj pre nás fanúšikov, a tak sa môžeme vrhnúť na novú sezónu, ktorá bude mať po roku znova aj prívlastok európska. A práve vo štvrtok 13. júla zápasom Konferenčnej ligy UEFA odštartujeme ostrým duelom ročník 2023/2024, ktorému teraz budú predchádzať tri týždne letnej prípravy a štvorica prípravných stretnutí

Na úvodnom, pondelkovom tréningu nového ročníka sa trénerskému štábu hlásilo 26 hráčov a traja brankári. Medzi nimi boli aj niektoré staronové tváre ako Patrik Myslovič a už tradične aj mladé talenty z projektu, ktoré minimálne v úvode môžu zabojovať o svoju šancu v "Áčku", menovite: Eric Bile, Timotej Kudlička, Ivan Mensah či Henry Addo.

Naopak, trénerom chýbali a aj budú najbližšie dni chýbať reprezentanti - Dávid Ďuriš, Ľubomír Belko, Dominik Javorček, Adrián Kaprálik, Martin Gomola a Andrej Stojchevski. Tí si ešte plnia povinnosti v najcennejších dresoch, preto sa k tímu pripoja až pred sústredením v Rakúsku 1. júla.

Vrcholom prvého týždňa bude sobotný súboj proti druholigistovi z Považskej Bystrice od 11:00 hod. na jeho trávniku. Priamy prenos prinesieme prostredníctvom MŠKŽilinaTV.


prípravou smerovať k európskemu štartu

Trojtýždňové voľno je minulosťou. Ako ho strávil hlavný tréner Jaroslav Hynek? Bolo potrebné načerpať po prvej sezóne veľa síl?

"Skôr to bolo o zmene prostredia. Nejaké veci som si potreboval dokončiť na chalupe, to bol môj aktívny relax. Na dovolenku v pravom slova zmysle čas nebol, nakoľko manželka pracuje v školstve. Avšak trávili sme spolu veľa času ako rodina. Odpočinul som si však, tri týždne boli akurát."

Aký bol návrat na štadión, do kancelárie medzi kolegov? "Sezónu, ktorá bola celá ako na hojdačke, sme zavŕšili úspešne. Tým bol aj návrat príjemnejší. Z celkového fungovania klubu i ľudí v ňom mám dobrý pocit. Preto som sa vrátil do kancelárie i na trávnik rád a oddýchnutý. Teším sa na novú sezónu, nové podnety, napredovanie všetkých."

Pred rokom bolo pre vás všetko nové, spoznávali ste klub i jeho chod. Okrem iného sme sa bavili o prinavrátení DNA Žiliny naspäť do kabíny. Mení sa vaše nastavenie a osobné ciele pred druhou sezónou na lavičke MŠK? 

"Myslím si, že sme sa stihli posunúť do fázy, v ktorej som predpokladal, že budeme až tento ročník. Trošku sme to teda predbehli, za čo som rád. Osobne som pred rokom čakal, čo ukáže súťaž a ako hráči zareagujú na všetky zmeny. Chalani všetko spracovali slušne a dokázali sme zo sezóny vyžmýkať maximum v kontexte rozvoja tímu i zabudovania zmien, ktorých bolo naozaj dosť. Čo sa týka DNA Žiliny - pracovitosť, odvaha i ambícia sa posúvať bola v hráčoch všetkých kategórií. Zachytili sme to, prebudili v hráčoch, a teraz je potreba to ešte viac prepracovať a ešte viac zakoreniť potrebné veci. Určite mám ambíciu v novom ročníku v tom pokračovať. Navyše sme v Európe, a preto to chceme maximálne využiť a zviditeľniť klub. O konkrétnych cieľoch sa ešte budeme s vedením i hráčmi baviť."

Čo bude cieľom prípravného obdobia? "Verím, že sa počas oddychu v každom hráčovi tých veľa nových podnetov z jari urovnalo a uložilo. Teraz sme by chceli nabaľovať ďalšie taktické veci a princípy. Dúfam, že sa to prejaví a bude to v našej hre vidieť."

Reprezentanti budú chýbať v podstate prvé dva týždne, ako sa to prejaví v zložení na minimálne prvých tréningoch?

"Máme interne nastavené, ako bude káder vyzerať. Znova nebudeme umelo nafukovať káder o hráčov "B"-tímu. Áno, na začiatok budeme mať viac hráčov. Pripoja sa k nám chalani, ktorí s nami boli už ku koncu sezóny, keď absentovali reprezentanti do 20 rokov. Oprieme sa teda o chalanov z rezervy, ktorých sme už využívali. A potom sa rozhodneme, kto s nami ostane aj naďalej. Všetko bude záležať aj na prípadných odchodoch a príchodoch. Vždy je fajn, keď príde k nejakému pohybu, "refreshu" v tíme. Už počas minulej sezóny sa káder obmenil. Teraz tých pohybov môže byť menej, ale k nejakým pravdepodobne dôjde."

Spomínali ste už pri harmonograme prípravy, že akési jej jadro prebehne na sústredení. Pre vás navyše premiérové v MŠK.

"Predovšetkým so začiatkom sústredenia budeme už konečne kompletní aj s reprezentantmi. Sľubujem si od neho, že spoločný celodenný program a režim, ktorý máme pod kontrolou, využijeme na maximum. Verím, že naladíme tím nielen tréningami, ale aj vecami okolo. Teambuildingov sme veľa nemali, preto sústredenie vždy slúži aj na stmelenie kolektívu a detailnejšie spoznanie jeden druhého."

Už zajtra (v utorok 20. júna) je na programe žreb 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy. Pozerali ste si potenciálnych súperov?

"Ťažko špekulovať pred žrebom. Zoznam možných súperov máme, je ich však dosť. Po žrebe zacielime na súpera a zoženieme si maximum informácií. Pre mňa osobne je to úplne nová vec v trénerskej kariére. Je to obrovská výzva a nová koncentrácia. Štartujeme hneď pohárom a chceme uspieť, chceme dopriať fanúšikom viac ako jeden domáci európsky zápas. K tomu bude smerovať aj naša pozornosť v príprave. Chalani majú ambíciu a skúsenosti z ťažkých duelov. Verím, že sa s tým popasujeme čo najlepšie."


Facebook