Najlepší kanonier ligy Dawid Kurminowski prestupuje do dánskeho Aarhusu
Poľský útočník Dawid Kurminowski, ktorý sa stal v minulom ročníku Fortuna ligy kráľom strelcov s 19 gólmi, opúšťa po dva a pol ročnom pôsobení MŠK. Kanonier Šošonov prestupuje do štvrtého tímu dánskej ligy - Aarhus GF, s ktorým sa dohodol na päťročnej spolupráci.

Kurminovi, ktorý odohral za Šošonov dokopy 52 stretnutí s bilanciou 27 gólov a 3 asistencie, ďakujeme za odvedené služby v žltozelenom drese.


ťažký odchod, ale nové výzvy

Historicky šiesty Šošon v slovenskej lige s korunou kráľa strelcov najskôr prišiel pod Dubeň v zime 2019 na hosťovanie z Lechu Poznaň, ktoré sa na konci spomínaného roka zmenilo na trvalý prestup. 

"KurminGOALski" si postupne prešiel "B"-tímom MŠK, kde sa stal kľúčovým mužom, čo mu logicky prinieslo šancu aj v "A"-tíme žltozelených. Ani tam mu nezvlhol strelecký prach a gólovou produktivitou si nielenže vypýtal miesto v základe, ale v uplynulom ročníku nechal za sebou všetkých zakončovateľov Fortuna ligy.


Kurmin, tvoj prestup je skutočnosťou, ako to vnímaš?

"Zo Žiliny sa mi odchádza veľmi ťažko, nakoľko to bolo pre mňa najlepšie obdobie v kariére. Zažil som tu veľa skvelých okamihov, stal som sa kráľom strelcov vo Fortuna lige. Všetko mi ostane zaryté hlboko v pamäti. Odchod z dobrého klubu a dobrého mesta je vždy ťažký."

Síce si po získaní kráľa strelcov povedal, že v Žiline sa stále môžeš zlepšovať, ale ponúk asi bolo toľko, že sa nedalo odolať...

"Myslím si, že každý futbalista sa chce počas kariéry posúvať vyššie a vyššie. Samozrejme, v Žiline som mal vytvorené výborné podmienky pre moje ďalšie napredovanie, no rozhodol som sa vyskúšať možno trochu lepšiu súťaž, kde sa môžem posunúť ešte ďalej. To bolo pre mňa najdôležitejšie."

Od zimy v roku 2019, kedy si prišiel pod Dubeň, si si u nás prešiel "B"-tímom, dostal si sa do "A"-tímu, až si sa stal najlepším strelcom ligy. Prešiel si si teda celou hierarchiou MŠK. Takto si si to pred príchodom do Žiliny predstavoval?

"Pamätám si na to. Vedel som, že začnem v "B"-tíme, ale rovnako som vedel, že keď budem tvrdo pracovať, tak dostanem šancu aj za prvý tím. Som rád, že som si prešiel postupne oboma tímami, vďaka čomu som sa naučil, ako to tu funguje a potom sa mi ľahšie hralo aj za "Áčko". Myslím, že to bolo pre mňa prospešné."

Ako sa teda spätne pozeráš na túto žilinskú cestu? Čo ti dala? V čom ťa zmenila, resp. posunula?

"Odkedy som prišiel do Žiliny, tak som sa zmenil ako hráč i človek. Spoznal som veľa ľudí, s ktorými mám veľmi dobrý vzťah. Ako futbalista som spravil najväčší krok dopredu na Slovensku, špeciálne v Žiline. Každým mesiacom som cítil, že sa posúvam v každom aspekte hry. Po taktickej, fyzickej i streleckej stránke."


náročná rozlúčka s kabínou, takú už asi nezažijem...

Aj Vahan hovoril, že v kabíne ste naozaj ako veľká rodina. Ako zobrali chalani tvoj prestup? Stihol si sa rozlúčiť?

"Áno, s chalanmi som sa rozlúčil. Bolo to pre mňa veľmi ťažké, pretože aj ja som to cítil podobne ako Vahan. Ťažko sa mi lúči s takou skvelou partiou a ľuďmi, na ktorých som sa tešil každý tréning. Teraz nastal ten čas, kedy odchádzam... Nie je to pre mňa vôbec jednoduché."

Posledný zápas si musel nútene sledovať iba z tribúny, nestihol si sa rozlúčiť na trávniku. Vieš, že v prípade postupu do 3. kvalifikačného kola UECL by sme sa mohli stretnúť aj práve s tvojím novým zamestnávateľom - Aarhusom? 

"Je mi ľúto, že posledný zápas som videl iba z tribúny a nemohol som pomôcť chalanom na ihrisku či rozlúčiť sa priamo s fanúšikmi. Taký je však futbal a život, niekedy nie je všetko tak, ako by sme chceli. Čo sa týka možného stretu v Konferenčnej lige so Žilinou? Úprimne, skôr nechcem, aby takáto situácia nastala. Bolo by pre mňa veľmi zvláštne a nepríjemné nastúpiť pod Dubňom proti Žiline a útočiť na žilinskú bránu."

Prečo si si teda z viacerých ponúk vybral práve dánsky Aarhus?

"Aarhus som si vybral aj vďaka rozhovoru s ich trénerom a ľuďmi v klube, od ktorých som cítil veľkú dôveru. Mám pocit, že je to pre mňa dobrý smer, kde sa môžem posúvať. Je to naozaj dobrý klub, ktorý mi má čo ponúknuť do ďalšej hráčskej kariéry."

Čo ti najviac utkvelo v pamäti z pôsobenia v MŠK? Čo sa ti bude spájať s MŠK?

"Najviac budem spomínať na to, ako som sa vždy tešil na tréningy a na všetkých ľudí, s ktorými som v klube pracoval. Či už na trénerov, hráčov alebo ostatných ľudí okolo klubu. V Žiline sme ako jedna veľká rodina. Neraz som hovoril, že atmosféra v mužstve je nenahraditeľná. Pre mňa to bol najlepší kolektív v kariére a pravdepodobne už taký ani nezažijem."

Čo by si odkázal fanúšikom?

"I keď ich niekedy nebolo až tak veľa, ako by sme si predstavovali, tak sme vždy sme vedeli, že nás budú povzbudzovať zo všetkých síl. Každý hráč kvôli ním nechá na ihrisku všetko. Síce nám každý duel nevyšiel podľa predstáv, to sa vo futbale stáva, no pre hráčov je dôležité cítiť podporu fanúšikov priamo na štadióne."

Ako sa hovorí – "Raz Šošon, navždy Šošon" – bude to platiť aj u teba?

"Určite to bude platiť aj u mňa. Navždy mi ostane v srdci pocit, že som bol Šošon a celý život na to budem spomínať. Nikdy nezabudnem na to, ako som sa tu vždy cítil."


záujem prejavili všetky strany

K prestupu sa vyjadril aj športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník, ktorý potvrdil aj dôvod, prečo "Kurmin" nenastúpil v prvom zápase Konferenčnej ligy proti gruzínskemu FC Dila Gori. Transfer "bez európskeho zárezu" bol jednou z podmienok.

"Kurmin prestupuje do dánskeho klubu Aarhus, ktorý bude hrať druhé kvalifikačné kolo Európskej konferenčnej ligy. Keďže rokovania prebiehali už dlhšie, dohodli sme sa, že nenastúpi v prvom kvalifikačnom kole za Žilinu, pretože potom by už Dawid nemohol nastúpiť v tejto súťaži za jeho nový klub," vyhlásil funkcionár Šošonov.

Po sezóne, v ktorej Dawid gólovo vybuchol a s devätnástimi gólmi ovládol tabuľku strelcov Fortuna ligy, bol jeho prestup na spadnutie. Záujem prejavilo viacero klubov, zvíťazila napokon dánska cesta. "Dawid prejavil veľký záujem odísť do tohto klubu. Predtým boli v hre aj iné možnosti, ale tie sa nakoniec nezrealizovali. V priebehu nedele a pondelka sme sa dohadovali na finálnej verzii prestupu do Aarhusu. Ešte v sobotu absolvoval lekársku prehliadku a nič tak nebránilo tomu, aby sa prestup zrealizoval čo najskôr," zhodnotil aktuálnu situáciu okolo poľského bombardéra športový manažér žltozelených.

Na základe štatistík si "Kurmin" v našom klube pripísal presný zásah približne v každom druhom stretnutí, viac už ale nepridá. Šošoni si však Poliaka poistili aj v prípade budúceho predaja. "Suma transferu je vzhľadom na aktuálnu situáciu na trhu pomerne zaujímavá, no obe strany sa dohodli, že čiastku nebudú zverejňovať. Z hľadiska budúcnosti máme v zmluve ukotvené určité percentá z potenciálne ďalšieho prestupu," povedal k podmienkam prestupu Karol Belaník a na záver dodal: "Kurminovi ďakujeme za služby odvedené v žilinskom drese a na severe Európy mu prajeme veľa úspechov."


Dawid Kurminowski | vizitka v MŠK

Celkovo:

Odohrané zápasy: 52 zápasov

Odohrané minúty: 3211 minút

Góly: 27 gólov

Asistencie: 3 asistencie

Fortuna liga:

Odohrané zápasy: 46 zápasov

Odohrané minúty: 2824 minút

Góly: 24 gólov

Asistencie: 3 asistencie

Slovenský pohár:

Odohrané zápasy: 5 zápasov

Odohrané minúty: 352 minút

Góly: 3 gólov

Asistencie: 0 asistencií

UEFA Európska liga:

Odohrané zápasy: 1 zápas

Odohrané minúty: 35 minút

Góly: 0 gólov

Asistencie: 0 asistencií


Facebook