Mladší žiaci | Zhodnotenie sezóny: Radosť z futbalu pretavená aj do úspechov
Koniec futbalového ročníka 2021/2022 nám priniesol okrem menšej "uhorkovej" sezóny aj dostatok priestoru na zhodnotenie uplynulého ročníka z pohľadu jednotlivých kategórií žltozelených.

Aj mladší žiaci spomedzi Šošonov majú za sebou úspešnú sezónu. Počas nej zaznamenali všetci hráči veľký progres, čo viedlo aj k tímovým úspechom. Viac nám k tomu povedali tréneri Martin Repaský, Vladimír Stenchlák a Viktor Miko.


U13: láska k futbalu aj kvalita výkonov

Mladší žiaci v kategórii do 13 rokov si počas celej sezóny mali možnosť merať sily s o dva roky staršími súpermi v II. lige starších žiakov U15. Pre našich chalanov a dievča to však nebol žiaden problém a pravidelnými kvalitnými výkonmi si napokon zabezpečili pekné 3. miesto. Sezónu zhrnul tréner kategórie U13 Martin Repaský.

Počas celého roka (s výnimkou počas pandémie Covid-19) sme mali dvakrát do týždňa športovú prípravu, kde sme sa zameriavali na nešpecifické podnety (rozvoj sily, rýchlosti a plávanie) a trikrát do týždňa špecifické podnety. Chlapci, ale aj jedno dievča (Sára Kerešová) počas celej sezóny pracovali veľmi dobre. Snažili sme sa pracovať na zdokonaľovaní technicko-taktickej stránky herných činností jednotlivca. Najväčší problém sme mali s používaním slabšej nohy a hlavičkovaním. 

Po hernej stránke som so sezónou celkom spokojný, výsledkovo to mohlo byť lepšie najmä v závere sezóny, kde sme vo finále školského pohára prehrali s Trenčínom a na záverečnom turnaji Valachy Cup skončili na 7. mieste. Toto družstvo sa vyznačuje veľkou pracovitosťou a láskou k futbalu, ale chýba mu chladnokrvný zakončovateľ. Sú v ňom chlapci, ktorí sa ním môžu stať, majú na to potenciál, ale potrebujú sa ho naučiť predať v každom zápase. 

Nakoľko som pri tíme po troch rokoch skončil, chcem sa poďakovať klubu za možnosť pracovať vo výborných podmienkach, rodičom a chlapcom za spoluprácu vo všetkých smeroch. Boli to pre mňa napriek pandémii krásne tri roky. Ďalej im chcem popriať veľa zdravia, šťastia, lásky a športových úspechov v ďalšej kariére.


štatistiky

individuálne

Umiestnenie v lige: 3. miesto

Počet bodov: 57 bodov (19 výhier - 0 remíz - 7 prehier)

Góly (strelené/inkasované): 164:49

tímové

Najviac gólov: Tobias Hrobárik (22)

Najviac čistých kont: Patrik Zrebný (7)


U12: posun vpred, ale aj priestor na zlepšenie

S o rok staršími súpermi sa počas ročníka stretávali aj hráči našej U12-tky, ktorí to zvládli rovnako dobre. Okrem veľkého herného posunu (individuálneho aj tímového) si pripísali aj výborné druhé miesto vo svojej súťaži. K sezóne sa vyjadril aj tréner kategórie U12 Vladimír Stenchlák.

Sezónu hodnotím z celkového hľadiska veľmi dobre. Od začiatku sezóny sme kládli dôraz na rozvoj hráča. V tejto kategórii je to pre nás priorita. Hráčov tréningový proces bavil a pristúpili k nemu od začiatku naozaj zodpovedne a bolo to tak počas celej sezóny. 

Pozitívne hodnotím, že práca odvedená na tréningoch sa ukázala v zápasoch. Negatívom bolo, že sme sa v stretnutiach nepresadzovali gólovo viac. Vo všetkých našich zápasoch sme mali obrovské množstvo šancí, ktoré sme si vypracovali a nedokázali sme ich premeniť, čo nás trápilo počas celej sezóny. 

Chlapcov chcem pochváliť, u všetkých vidím veľký futbalový posun vpred. Taktiež im chcem za celú sezónu poďakovať. Dúfam, že budú pokračovať minimálne takto dobre aj v budúcnosti.


štatistiky

individuálne

Umiestnenie v lige: 2. miesto 

Počet bodov: 50 bodov (16 výhier - 2 remízy - 4 prehry)

Góly (strelené/inkasované): 155:22

tímové

Najviac gólov: Maximilián Dikoš (26)

Najviac čistých kont: Martin Meliš (8)


U11: rozvoj hráča pred výsledkami

Vekom ešte prípravka, no futbalovými výkonmi ako prinajmenšom vyrovnaný súper mladším žiakom. Kontinuálny rozvoj chlapcov po všetkých stránkach žal úspechy aj na športovom poli, kde Šošoni ovládli svoju súťaž. Podrobne sa o práci s mládežou v MŠK rozpísal tréner kategórie U11 Viktor Miko.

Individuálny rozvoj na prvom mieste

Hlavným cieľom tréningové procesu bolo vytvoriť podmienky pre rozvoj vnímania a uvedomovania si. Množstvom rôznych hier sa vytváral priestor na samostatné rozhodovanie sa hráčov, objavovanie a skúšať rôzne riešenia herných situácií. Počas celej sezóny je na prvom mieste individuálny rozvoj hráča nielen na ihrisku, ale aj mimo ihriska. Dbáme na prepojenie rodina - škola - futbal. 

V rámci hodnotenia sa hráči učia hodnotiť sami seba, uvedomiť si svoje silné stránky, rozprávať o nich, poznať, kde majú priestor na zlepšenie a komunikovať s trénerom. Počas letných a jarných prázdnin sme absolvovali sústredenie v Tatranskej Lomnici. Cieľom bolo vytvoriť podmienky pre rozvoj a podporu samostatnosti. Ak je hráč samostatný a vnímavý, proces jeho učenia je rýchlejší.

Majstrovské zápasy s o rok staršími hráčmi

Majstrovské zápasy hráči hrali v súťaži s o rok staršími hráčmi - I. liga mladších žiakov U12 - skupina stred. Zápasy sa hrali systémom 6+1/6+1 na dve ihriská paralelne, čo nám zabezpečilo maximálne vyťaženie hráčov. V prípade potreby sme doplnili nejakých hráčov z kategórie U12, prípadne U10.

Počas celej sezóny sme sa presadzovali najmä po hernej aj pohybovej stránke. Hrali sme aktívne, ukázali množstvo technických prvkov, rozohrávku od brankára, presadzovali sa v hre 1 na 1 (viacerí hráči až 1 na 3), vytvárali časté prečíslenia, dobre prepínali po strate lopty, využívali kolmé prihrávky, jednoduché rýchle herné kombinácie a často zakončovali. Pribúdajúcimi zápasmi sa hráči zlepšovali aj po taktickej stránke - ako brániť, kam vytláčať súpera, ako reagovať v herných situáciách, kde sme boli v podčíslení prípadne, keď sme sa dostali do prečíslenia.

Vedľajším produktom tréningovej práce, rozvoja hráčov a predvedených výkonov v zápasoch je najlepší strelec súťaže Damián Blaščík (121 gólov), celkovo najviac nastrieľaných (628 gólov) a najmenej inkasovaných gólov (100). Vyzdvihol by som aj nasadenie, radosť a emóciu hráčov počas zápasov.

Medzinárodná konfrontácia

Súčasťou sezóny bola aj kvalitná medzinárodná konfrontácia na turnajoch doma a v zahraničí, kde sme sa zamerali najmä na to, ako sa hráči dokážu presadiť po pohybovej a hernej stránke (individuálne a tímovo). Ďalej ako prejavujú svoju osobnosť, ako reagujú a pracujú s emóciami, úspechom, neúspechom, ako sa správajú, vystupujú, reprezentujú klub, ako dokážu pracovať so samostatnosťou a podobne. Celkové umiestnenia na turnajoch berieme opäť ako vedľajší produkt tréningovej práce, rozvoja hráčov a predvedených výkonov. Prioritou na turnajoch bol rozvoj hráča na ihrisku a mimo ihriska.

Absolvovali sme 5 kvalitných turnajov v Česku: Fair Play Cup 2021 SK Slavia Praha, halový turnaj - 44. ročník Memoriálu Evžena Hadamczika FC Baník Ostrava, Třebíč Open 2022, Salt Mine Cup 2022 Wieliczka (Poľsko) a turnaj MFK Skalica. Na záver sezóny nás čaká ešte turnaj v Martine.

Vyzdvihol by som historické prvé víťazstvo nášho klubu na 44. ročníku Memoriálu Evžena Hadamczika v Ostrave a aj vyhlásenie najlepšieho hráča turnaja Damiána Blaščíka. Rovnako dva turnaje MFK Skalica a Třebíč Open, kde sme skončili na 2. mieste. Pozitívom bolo aj reakcia hráčov po ostatných turnajoch, po ktorých sa hráči dokázali poučť a využiť odhalený priestor na zlepšenie vo svoj prospech a rozvoj.

Na záver

Poďakovanie patrí môjmu asistentovi Radoslavovi Zabavníkovi, trénerom brankárov - Filipovi Kňazovičovi a Antonovi Vaskovi, kondičnému trénerovi Samuelovi Faktorovi za rozvoj hráčov, klubu MŠK Žilina a ZŠ s MŠ Školská 49 Žilina-Závodie za vytvorené podmienky pre tréningový a zápasový proces. No a samozrejme rodičom hráčov za celosezónnu podporu, komunikáciu, spoluprácu a fandenie počas zápasov a turnajov.


štatistiky

individuálne

Umiestnenie v lige: 1.miesto

Počet bodov: 63 bodov (21 výhier - 0 remíz - 1 prehra)

Góly (strelené/inkasované): 628:100

tímové

Najviac gólov: Damián Blaščík (121 gólov)


Facebook