Mládežnícke tréningy Ajaxu Amsterdam s účasťou šošonov
MŠK Žilina

Talentovaný futbalista MŠK Žilina Patrik Jakubík si po tréningovom kempe Bayernu Mníchov vyskúšal niekoľko dní v ďalšom európskom veľkoklube, keď sa tentoraz porovnával s rovesníkmi v Ajaxe Amsterdam. Spolu so záložníkom našej U14 absolvoval tréningový pobyt aj kormidelník rezervy Jaroslav Kentoš, s ktorým sme sa o šesťdňovom pracovnom pobyte v chráme holandského futbalu porozprávali.

"Hneď v prvý deň absolvoval Paťo lekársku prehliadku, prehliadku s kondičným trénerom, aby vedeli všetko o jeho zdravotnej situácii, v akom stave ho "preberajú"," začal rozhovor tréner, ktorého zaujala najmä celková starostlivosť a práca s jednotlivcom. "Každý deň trénoval s kategóriou U14, jeden tréning absolvoval s tzv. top skupinou," opísal program kormidelník MŠK. Ako by z trénerského hľadiska porovnal Paťa s rovesníkmi z holandskej futbalovej školy? "Myslím si, že sa nestratil. Vyrovnal sa im, jediný rozdiel bol v somatotype, Paťo bol menšieho vzrastu, nezaostával však svojimi schopnosťami. Bol medzi takmer najlepšími mládežníkmi v Holandsku, je to predsa len Ajax," dodal na margo jednej z najlepších futbalových akadémií 42-ročný tréner. Okrem Patrika bolo na tréningoch zastúpené Slovensko aj Artúrom Gajdošom, ktorý bol v Ajaxe na tréningovom kempe už štvrtýkrát.

Pre MŠK je dobrou správou, že aj najväčšie holandské kluby sa uberajú rovnakým smerom ako šošoni. "Pre Ajax je zásadná výchova hráčov. Je to v podstate podobná filozofia, akú máme my. Samozrejme, prepracovanejšia a s oveľa väčšou štruktúrou."

Čo všetko okrem samotných tréningov zažili? "Boli sme na prehliadke arény, mali sme možnosť vidieť zápas Ligy majstrov U19, "Áčko" hralo stretnutie Európskej ligy proti Panathinaikosu. Okrem Paťových tréningov sme zhliadli aj niekoľko tréningových jednotiek rezervného tímu a ďalších mládežníckych výberov," povedal šéf žilinského béčka, pričom neobišli ani fanshop, šatne či celkové zázemie. "Zobral som si z toho veľa vecí, zaujala ma práca trénerov. Na každom tréningu bola až pätica trénerov - okrem hlavného a asistenta aj tréner na defenzívu a ofenzívu. Okrem toho aj tzv. performance tréner, ktorý dbal na kondičnú stránku, správny postoj tela hráčov. Naozaj detailne sa venujú hráčom, kvalitatívne na vysokej úrovni," prezradil lodivod šošonov na adresu Ajaxu Amsterdam, ktorý si pozýva najtalentovanejších chlapcom k sebe niekoľkokrát ročne. "Tréneri Ajaxu ich potom pravidelne sledujú, ako sa zlepšujú, zadávajú im úlohy. Jednoducho na sebe musia systematicky pracovať," dodal na záver Jaroslav Kentoš.

Facebook