Liga je tu, v nedeľu všetci na futbal proti Moravciam
Konečne - po 77 dňoch zimného pôstu sa na našom štadióne opäť rozbieha Fortuna liga a hneď v jej úvodnom jarnom kole nastúpia futbalisti MŠK Žilina na domácom trávniku. Kabína žltozelených je pred súbojom so Zlatými Moravcami plná správneho napätia a očakávania z úvodného jarného hvizdu. Veríme, že podobné nastavenie máte aj vy - náš dvanásty hráč. Navyše podpora nebude smerovať iba šošonom, ale aj malému Riškovi.

Nedeľnú, jarnú ouvertúru, ktorá má výkop o 14:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Michal Smolák.


Zlaté Moravce sa pod Dubňom predstavia po takmer roku, keď sme ich rovnako hostili v závere základnej časti - začiatkom marca sme nad nimi vyhrali 2:1. V aktuálnej sezóne sme sa rozišli na štadióne ViOn-u zmierlivo po bezgólovej remíze, hoci bližšie ku gólu sme boli my po šanciach Jánošíka či Balaja v závere. Náš prvý jarný súper ostal verný trénerovi Praženicovi, ktorý sa s tímom počas zimnej prípravy pripravoval takmer výlučne v domácich podmienkach a formu na ligu ladil najmä v súbojoch so slovenskými druholigistami.

V kádri Zlatých Moraviec nastal počas zimy pohyb skôr smerom von, keď skončili viacerí legionári. Naopak, na hosťovania prišli mladí Slováci z Bratislavy či Trnavy. Viac si o príprave či zmenách v kádri povieme v predzápasovom Bulletine MŠK.


dôveru z tribún hráči s istotou oplatia

Tréner žltozelenej kabíny Pavol Staňo už vo viacerých predošlých rozhovoroch zhrnul prípravné obdobie, nastavenie kabíny i jej ochotu pracovať na tréningoch na sto percent. Teraz tak šošoni dolaďujú posledné detaily pred ostrým štartom.

„Máme za sebou už aj analýzu posledného prípravného zápasu. Vysvetlili sme si, ktoré veci nám nefungovali, čo by sme mohli zlepšiť. Myslím si, že sme pripravení, ale až zápas ukáže, v akej dispozícii je náš súper a v akej my," myslí si pred svojou súťažnou premiérou na lavičke MŠK hlavný kormidelník. Zlaté Moravce vedia byť nepríjemným súperom, pravdepodobne prídu do Žiliny vyčkávať na svoju šancu. „V podstate hrali tak na protiútoky a v blokovej obrane, ale môžu nás prekvapiť. Musíme byť pripravení na každú alternatívu, a tak sa na zápas pripravujeme."

S blížiacim sa výkopom sa stupňuje aj napätie v šatni. „Trošku sa to už budí. Počas celej prípravy sme sa tešili na ligu. Všetci pracovali tak, aby hrali. Adrenalín ide hore, čo je super," zhrnul aktuálnu atmosféru v šatni Pavol Staňo, ktorého teší, že okrem trojice dlhodobo zranených šošonov je káder zdravotne v poriadku. 

Počas prípravných zápasov chodilo na duely žltozelených niekoľko stoviek fanúšikov. Liga je liga a v nedeľu očakáva tréner podporu z tribún. „To sú spojené nádoby. Bol som zvyknutý, že prostredí, v akom som hrával, bola vždy dobrá atmosféra. Aj divák je spokojnejší, ak je tá atmosféra dobrá, hráč je potom dvakrát spokojnejší. Vidíme európske ligy, ktoré nie sú možno až také kvalitné, ale zápas robia aj fanúšikovia. Je tu na nich taký apel, že keď vytvoria atmosféru, určite nás potiahnu. Sú tu mladí hráči, ktorým treba pomôcť a oni sa odvďačia. Keď budú cítiť dôveru, tak oni ju oplatia. To som si úplne istý," dodáva rodák z Čierneho.


náročnejšie ako v príprave, no môžeme sa od toho odraziť

Jedným z najskúsenejších šošonov je odchovanec Jakub Paur, ktorý hosťoval práve u nedeľného súpera ešte v roku 2012. Čo bude dôležité pred prvým jarným kolom?


držať sa systému, hrať jednoducho

Enisovi Fazlagićovi sa počas prípravy v strede poľa darilo. Severomacedónsky futbalista odohral v príprave 5 zápasov, v ktorých si pripísal najväčšiu porciu minút spomedzi všetkých šošonov. Navyše sa mu poradilo premiérovo skórovať v žltozelenom drese. "V príprave sme toho nabehali skutočne veľa, ale je to len na prospech mužstva, ktoré to zužitkuje v lige. Progres ma teší, ale zatiaľ išlo len o prípravu. Až zápasy nám nastavia zrkadlo."

Víkend sa blíži a s ním aj správny predzápasový adrenalín. "Sme pozitívne naladení a plní očakávania. Tešíme sa na druhú časť sezóny. Dlho a tvrdo sme pracovali a teraz prišiel čas ukázať to aj v súťažných zápasoch. Keď budeme pracovať dobre aj v lige, prídu aj pozitívne výsledky."

„Fazla“ spolu s tímom bude čeliť húževnatému súperovi, ktorého sme na jeseň nedokázali prelomiť. Revanš je preto na mieste, no podľa 19-ročného stredopoliara je dôležitý pohľad do vlastných radov. "Musíme sa sústrediť na seba, musíme hrať tak, ako počas prípravných zápasov. Darilo sa nám aj vpredu, ale ViOn bude iná "káva". Dáme do toho všetko a urobíme maximum preto, aby sme do jari vkročili tou správnou nohou." Čo všetko treba podľa „Fazlu“ spraviť, aby sme sa po zápase tešili z plného bodového zápisu? "K úspechu sa dopracujeme dodržiavaním nášho herného systému, rýchlou a jednoduchou hrou. Dôležité bude, aby sme nerobili zbytočnosti navyše, ktoré by nás mohli stáť úspech."

Nedeľný duel sa bude niesť aj v dobročinnom duchu. Výťažok zo vstupného pôjde malému Riškovi, ktorého postihla genetická choroba SMA. Iniciatíva pomôcť malému bojovníkovi prišla priamo z kabíny. "Keď máme možnosť pomôcť tým, ktorí to nemajú v živote jednoduché, neváhame to urobiť. Samozrejme, aj v kabíne sme všetci prispeli na dobrú vec. Verím, že aj my svojou troškou pomôžeme k tomu, aby bol malý Riško zdravý," hovorí Fazla za kabínu, ktorá vyzbierala pre Riška extra čiastku a veríme, že po nedeli sa k tejto sume pridá aj čiastka za víťazné prémie, ktorých sa šošoni v prípade trojbodového zárezu rovnako vzdajú pre Riška.


podporiť nielen šošonov, ale aj riška

Slovenskými médiami sa v posledných dňoch šíri dobročinná prosba viacerých známych slovenských osobností a športovcov, ktorí sa spojili a podporili malého chlapca Riška. Ten trpí zriedkavým ochorením a jeho liečba je finančne veľmi náročná. Tak ako vedia šošoni bojovať na trávniku, spoločne vedia bojovať aj mimo neho a spojiť sily pre dobrú vec. V piatok tak vyhlásila kabína šošonov, že sa finančne pridáva k podpore malého bojovníka.

"Rozhodli sme sa vyzbierané vstupné z nedeľného zápasu proti Zlatým Moravciam darovať malému Riškovi, ktorý bojuje s vážnym ochorením a jeho liečba je finančne veľmi náročná. Samotní hráči ešte budú organizovať dražby cez svoje sociálne siete a rovnako prisľúbili, že sa v prípade výhry v najbližšom zápase vzdajú svojich prémií v prospech Riška," hovorí pred prvým jarným vystúpením, ktoré tak bude mať aj dobročinný rozmer, mediálny manažér MŠK Martin Kollár.


pre fanúšikov

Prispieť Riškovi môže každý fanúšik. Výťažok zo vstupného poputuje na Riškovu liečbu, rovnako je zriadený transparentný účet, ktorý bude zverejnený aj na Štadióne MŠK Žilina.

Už tradične pred každým domácim zápasom bude pre všetkých žltozelených fanúšikov prichystaná Fanzóna MŠK spolu s Fanshopom MŠK.

Ani jar a domáce zápasy šošonov nebudú bez Bulletinu MŠK, ktorý si môžete zobrať zdarma pri každom vstupe na štadión.

Premiérovo s trénerom Pavlom Staňom o svojich bohatých hráčskych skúsenostiach, frflaní hráčov či postoji ako fanúšik MŠK.

Vrátime sa aj k zaujímavým číslam z prípravy i jej samotnému obsahu. Koľko podľa vás odbehali šošoni priemerne za jedeň deň prípravy? Nabehali v generálke viac ako Barcelona v Lige majstrov?

V rozhovore vyspovedáme tínedžera Jána Bernáta, s ktorým sa porozprávame o "nálepke" najlepšieho strelca a o jeho "vysnívanom" roku.


Prvý jarný zápas, ktorý má v nedeľu výkop o 14:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Michal Smolák, na čiarach asistujú František Ferenc a Daniel Poláček.


Vstupenky

Vstupenky na zápas 19. kola Fortuna ligy MŠK Žilina - FC ViOn Zlaté Moravce sa predávajú cez Ticketportal alebo na pokladniach:

  • SOBOTA 15. februára | 12:00 - 14:45 | Pokladne MŠK (Uhoľná + Športová ulica)
  • NEDEĽA 16. februára | 12:00 - 14:45 | Pokladne MŠK (Uhoľná + Športová ulica)

+ predajné miesto A1 Music (Bottová ulica).

Facebook