Jozef Antošík: ”Ako to bolo a je s Róbertom Boženíkom?”
Text je priamou rečou prvého muža žilinského futbalu Jozefa Antošíka.

V novembri 2017 futbalový klub MŠK Žilina podpísal s Róbertom Boženíkom profesionálnu zmluvu na dobu 5 rokov. Zároveň som sa s ním dohodol, že nebude mať klasického agenta. Môj partner, právnik z Bratislavy s ním uzavrel zmluvu, ktorá mala chrániť hráča pred tlakom rôznych hráčskych manažérov, agentúr a zároveň v prípade potreby zaručovala plnohodnotný právny servis. Robovi som vysvetlil, že keby sa zaviazal zmluvou niektorej agentúre, môže si zatvoriť prestup do niektorých krajín alebo klubov. Agenta bude potrebovať po prestupe a môže si vybrať takého, ktorý mu zaručí v danom prostredí najlepší servis.

V dôsledku zlepšujúcej sa výkonnosti a pravidelných nominácii do seniorskej reprezentácie sme mu v lete výrazne vylepšili finančné podmienky.

V lete prejavil záujem o prestup. Vysvetlil som mu, že je pre neho dôležité, aby sa stal platným hráčom základnej zostavy reprezentácie, na čo má predpoklady a až potom by mal rozmýšľať o prestupe. V prípade kvalifikácie na EURO 2020 by bolo pre neho najlepšie zostať v Žiline a prestúpiť po účasti na turnaji do klubu, kde bude mať predpoklady stupňovať svoju výkonnosť, lebo si bude môcť vyberať. Nepripravený okamžitý prestup by mohol skončiť tak, že nebude pravidelne hrávať a môže stratiť svoju pozíciu v reprezentácii. V priebehu posledného 1,5 roka bol skautovaný viacerými klubmi, ale reálna ponuka (skôr abstraktná) prišla v lete len z FC Janov. Hráč sa vyjadril, že do Talianska nechce ísť.

Vzhľadom na to, že pri transferoch kupujúci klub zvykne trvať na časovom rozložení splátok do viacerých rokov, spolupracujeme s finančnou inštitúciou v Nemecku.

Nemci preveria solventnosť kupujúceho klubu a v prípade, že je pozitívna, pohľadávky vzniknuté časovým rozložením splátok od nás odkúpia. Pomáha nám to v stabilizácii cash-flow a zároveň sa vyhneme riziku z neplatenia (ktoré je podľa našich skúseností u talianskych klubov bežné).

V lete FC Janov nespĺňal finančné kritériá na odkúpenie pohľadávok.

Ponuku FC Janov sme na základe stanoviska hráča a pravdepodobného rizika neplatenia odmietli.

Potom, ako sa reprezentácia nekvalifikovala na EURO 2020 priamo zo skupiny, mi bolo jasné, že Robo bude chcieť prestúpiť už v zimnom prestupovom období. Som s tým uzrozumený a chápem toto jeho rozhodnutie. Napriek tomu si myslím, že by bolo pre neho lepšie, keby strelecky dominoval aj v domácej súťaži a potom prestúpil. Jeho slabá strelecká bilancia v tomto kalendárnom roku je to, čo zneisťuje skautov významnejších klubov. Môj názor vychádza zo skúseností, keď jednorazové úspešné strelecké obdobie v lige v prípade Adama Nemca alebo Samuela Mráza (odchod iniciovaný agentmi a samotnými hráčmi) po prestupe nepotvrdili rovnakou efektivitou v zahraničí. Naopak, Marek Mintál (bez agenta a na podnet Norimbergu) po dvoch sezónach najlepšieho strelca domácej ligy nadviazal na zakončovateľský potenciál aj v I. a II. Bundeslige. Je to najmä o mentalite a psychike a keď hráč nezvládne "slabú" Fortuna ligu, tak nezvládne ani silnú Bundesligu.

Agentúra Stars & Friends mi predstavila projekt CSKA Moskva, ktorý sa mi páčil najmä preto, že majú podobnú filozofiu s mladými hráčmi ako MŠK Žilina, len samozrejme na vyššej kvalitatívnej úrovni. Roba mali vytypovaného do základnej zostavy s vidinou predaja do klubu vyššej kategórie. Boli stotožnení s podielom MŠK Žilina z ďalšieho transferu vo výške 20%. Výstupnú klauzulu na ďalší prestup počas trvania zmluvy stanovili na 30 mil. EUR. Čistý garantovaný príjem hráča navrhli takmer štyrikrát vyšší ako bol príjem Milana Škriniara po prestupe do Sampdorie.

Hráča som pozval na večeru a predstavil som mu projekt CSKA s tým, že potrebujeme jednu konkrétnu ponuku, aby sme prípadne iniciovali ponuky aj iných klubov. Dohodli sme sa, že v sobotu po tréningu a deň pred zápasom proti Slovanu sa stretneme so zástupcom CSKA Moskva v Žiline.

Na stretnutí sme si vyjasnili finančné podmienky pre MŠK Žilina a potom som zavolal Roba, aby si vypočul priamo od zástupcu CSKA dôvody, prečo sa pre neho rozhodli, čo od neho očakávajú a akú má perspektívu ďalšieho rozvoja. Na záver sa ho opýtal zástupca CSKA na agenta a či tam chce ísť. Potešilo ma, že rokovanie prebehlo v angličtine a hráč nepotrebuje tlmočníka. Robo odpovedal, že môj boss (sedeli sme vedľa seba) je aj mojím agentom, je ako môj druhý otec a urobím to, čo mi on poradí. Rozlúčil sa a odišiel.

Po odchode som mu volal, aby si obsah rokovania nechal zatiaľ pre seba, pričom ma uistil, že sa nemusím báť. Zástupca CSKA odišiel s tým, že sú rozhodnutí, nepotrebuje sledovať Robov výkon proti Slovanu a v pondelok nám pošlú písomnú ponuku pre hráča a pre MŠK Žilina. Po rokovaní som sa dohodol s Karolom Csontom, že nebude trvať na tom, aby bol automaticky agentom hráča.

Robo mal určité informácie od spoluhráčov z reprezentácie, ktoré ho zneisťovali a považoval som za serióznejšie, aby si vybral agentúru na podporný servis v novom klube až po podpise zmluvy.

V nedeľu po Slovane sme sa s Robom dohodli, že v pondelok o druhej sa stretneme s jeho otcom a oboznámime ho s projektom CSKA Moskva. Nič nebolo definitívne, iba podmienky pre hráča a klub boli ústne prerokované.

V nedeľu večer o 22:46 som dostal SMS od Martina Petráša. Napísal mi, že od dnes je zmluvným agentom Roberta Boženíka, že má lepšie ponuky pre hráča a aj klub a že sa chce k tomu stretnúť.

Telefonicky som tromi vetami nepríjemným tónom povedal Boženíkovi, aké sú jeho možnosti.

V pondelok 2. decembra ráno dostal v zmysle zákonníka práce dovolenku do 15. decembra. Následne aj písomnú informáciu, kedy začína zimná príprava. V danej situácii máme ďalších dvoch útočníkov, ktorým potrebujeme dať príležitosť.

Agentúra Martina Petráša poslala v pondelok zmluvu na vedomie CSKA Moskva.

Výsledok bol ten, že v pondelok z CSKA poslali draft kontraktu pre hráča, ale písomnú ponuku pre MŠK Žilina sme už nedostali.

V piatok 6. decembra sme obdržali mailom na hlavičkovom papieri FC Janov autorizáciu pre dve agentúry, z ktorých jedna je na meno Martin Petráš. Je absurdné, aby tá istá agentúra zastupovala hráča a aj klub, kam má prestúpiť. Navyše podľa spravodajskej informácie RTVS z 5. decembra 2019 je spolumajiteľom agentúry kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík.

Robo Boženík sa stal dobrovoľne, vedome a napriek tomu, že vedel, že jeho príbeh mal byť príkladom, ako by mal vyzerať kariérny postup mladého slovenského futbalistu, obeťou boja agentúr o jeho zastupovanie.

Je smutné, že zrazy slovenských futbalových reprezentácií sa stávajú miestom vymývania mozgov mladých hráčov. Ešte viac ma mrzí to, že výsledok výchovného procesu Roba Boženíka po takmer 10 rokoch v MŠK Žilina je taký, že v prvej vážnejšej životnej situácii dôveruje viac cudzím ľudom ako mne a že je schopný systematicky klamať len preto, aby vyzeral in. Ja sa nad týmto faktom zamyslím a vyvodím z toho pre seba závery.

Jozef Antošík

Facebook