Jeseň v Akadémii MŠK: U16 suverénne dominuje
Po hodnotení žilinskej "devätnástky" a "sedemnástky" prichádza na rad bilancovanie kategórie U16. Tú vedie tréner Ivan Belák, ktorého sme po úspešnej jeseni vyspovedali.

Kategória U16 suverénne dominuje v I. lige mladšieho dorastu. Iba dvakrát sa stalo, že by mladí šošoni nezískali plný počet bodov. Zaslúžene tak vedú celú ligu s deväťbodovým náskokom pred Trnavou.

Jesenná bilancia: 17    15    1    1    62:13    46 bodov | 1. miesto

Najlepší strelec: Mario Sauer (16 gólov)


naďalej zvyšovať nároky

Pán tréner, jesenná časť vyšla "šestnástke" výborne. Aká bola jeseň, ktorú sme zakončili na prvom mieste?

"Z pohľadu počtu zápasov bola jesenná časť pre hráčov náročná. Keď spočítame prípravné zápasy v lete, 17 zápasov v lige a k tomu reprezentačné zrazy, kde sme mali hlavne v druhej polovici jesene väčšie zastúpenie hráčov, išlo o neľahkú polsezónu. Navyše, niektorí prešli zo žiackeho veku do dorasteneckého. Napriek tomu sme si s tým poradili optimálne, k čomu prispel celý kolektív, v ktorom bolo dobré konkurenčné prostredie. Mohli sme tak rozložiť zápasovú minutáž medzi viacerých hráčov. Odmena pre nich je po jesennej časti prvá priečka v tabuľke."

Akou tréningovou morálkou sa prezentovali chlapci počas jesene?

"Tréningový proces máme zameraný na rozvoj a zdokonaľovanie hráča. V lete po prechode zo žiackej kategórie do dorastu sme sa zamerali na osvojovanie a následné zdokonaľovanie princípov dospelého futbalu v obrannej a v útočnej fáze hry. Pre hráčov je vytvorený nadštandardný servis z hľadiska materiálneho a trénerského, kde sa okrem dvoch trénerov o ich futbalový rast starajú tréneri špecialisti pre brankárov, na kondíciu, defenzívu, mentálnu a zdravotnú oblasť. Chalani si to uvedomujú a snažia sa pracovať na tréningu ako aj v zápase naplno. Nemáme tak žiadny problém s tréningovou morálkou. Za prístup k tréningovému procesu ako aj zápasom môžeme hráčov pochváliť a naďalej u nich zvyšovať nároky."

Cieľ do jarnej časti bude zrejme nepoľaviť a udržať prvé miesto...

"Prvé miesto po jesennej časti je odmenou za prístup k tréningom ako aj k zápasom. V jarnej časti sú ciele tie isté - pracovať naplno v tréningovom procese, aplikovať to do zápasov a zvyšovať úroveň herného prejavu."

Podobne ako pri starších kategóriách, aj niektorí chalani z U16 nakukli do reprezentácie. A nebolo ich málo. Ako vnímate tento fakt?

"Samozrejme nás tešia nominácie hráčov do reprezentačných výberov. Je to odmena pre hráčov, ako pracujú v tréningu a zápasoch. Tréner reprezentácie si všímal ich progres, keďže na prvom reprezentačnom zraze sme mali zastúpenie troch hráčov a na poslednom ich bolo až sedem. Myslíme si, že ešte minimálne 2-3 hráči v jarnej časti budú klopať na dvere reprezentácie. Je len na nich a, samozrejme, aj na tých, ktorí sú už v širšom výbere, aby na sebe naďalej tvrdo pracovali."

Aj napriek tomu, že "šestnástka" prechádza ligou dominantne, vyskytli sa nejaké problémy?

"Počas celej jesennej časti sa nevyskytli nijaké závažné problémy, akurát také, čo k futbalu patria, a to zranenia a choroby. Niektorých hráčov sa to dotýkalo viac, niektorí zas odtrénovali a odohrali prakticky všetko. Keď sa nám niečo nepozdávalo, vyriešili sme to pohovormi na individuálnej ako aj kolektívnej úrovni."

Čo čaká tím počas zimnej prípravy?

"Hráči dostali individuálne plány cez dovolenku tak, aby prišli nachystaní a mohli sme sa ihneď venovať tréningovému procesu. Začíname 8. januára prvým tréningom hneď naplno. V prípravných zápasoch budeme mať medzinárodnú konfrontáciu s družstvami z Čiech a Poľska, na ktorú sa tešíme. Na záver by som sa chcel v mene celého realizačného tímu poďakovať vedeniu klubu za nadštandardné podmienky, v ktorých môžeme pracovať. Ďalej by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na rozvoji hráčov."

Facebook