Jeseň v Akadémii MŠK: U15 s dobrými výsledkami doma aj za hranicami
Kým dorastenecké kategórie sú v polovici svojich súťaží, "pätnástka" má za sebou tak základnú časť, ako aj jeden zápas nadstavby. O výkonoch, výsledkoch a celkovej spokojnosti s jesennou časťou sme sa rozprávali s trénerom U15 Ľubošom Nosickým.

Najstaršia žiacka kategória má za sebou úspešnú jeseň. V základnej časti I. ligy Stred našla "pätnástka" premožiteľa iba raz a z prvého miesta postúpila do nadstavbovej skupiny o titul. Zverenci trénera Nosického na záver jesene odohrali jeden víťazný nadstavbový duel, v ktorom zdolali Košice 3:1. Koncom roka odohrala "pätnástka" dva turnaje v rámci Halovej sezóny mládeže. Kým v 1. kole sa tešila z postupu ďalej, v tom druhom skončila U15 na nepostupovom druhom mieste.

Jesenná bilancia:

Základná časť: 11    10    0    1    68:10    30 bodov | 1. miesto, postup do nadstavbovej časti

Nadstavba: 1    1    0    0      3:1 | priebežné 1. miesto


cieľom posúvať individuálne výkony

Pán tréner, ako by ste zhodnotili uplynulú polsezónu?

"Pozitívne hodnotím postup do nadstavbovej skupiny o titul z prvého miesta, ale aj porovnanie sa na medzinárodnej scéne. Dokázali sme vyhrať turnaj Bican Cup v Prahe v lete, kde sme boli ako tím zdravotne v poriadku. Potom sa mimo tréningového procesu zranili niektorí hráči a pracovali sme často s jedenástimi až trinástimi chalanmi. Vďaka vysokej náročnosti v tréningovom procese sme zvládli aj zápasy, v ktorých mali súperi k dispozícii oveľa fyzickejších hráčov, keď sa v druhých polčasoch prejavila naša vysoká zručnostná aj mentálna kvalita. Dokázali sme stupňovať tempo, správne sa rozhodovať a byť presní, rýchli a koncentrovane plniť svoje úlohy."

Sezóna je dobre rozbehnutá, tímu sa herne aj výsledkovo darí. Aké sú ciele do jarnej časti?

"Mám len jeden cieľ, a to je čo najefektívnejšie rozvíjať hráčov. Podmienkou je kondičná pripravenosť každého hráča, na čom skvele pracujeme v spolupráci s kondičným trénerom. Najdôležitejšie je posúvať individuálny výkon hráča budovaním mikrodetailov v útočnej a obrannej činnosti. Napredovanie umožní iba vysoký zručnostný potenciál hráča v spojení s myšlienkovým riešením. Stále premýšľam o tom, aké postupy zakaždým zvoliť, aby bol tréning alebo zápas maximálne efektívny, aby si hráči najprv uvedomovali podané informácie a neskôr ich zautomatizovali na činnosti potrebné pre "profi" futbal, nie iba pre U15. Keď bude progres u hráčov výrazný, budem spokojný."

Niektorí chalani z kádra nakukli aj do reprezentácie. Ako vnímali fakt, že sa dostali do nominácie, ktorá bola pre nich prvá?

"Pre chalanov to bola obrovská motivácia a až prehnaná túžba dostať sa do tohto výberu. Stále je to pre nich niečo veľmi vážne, za každú cenu sa chcú dostať alebo sa udržať v tomto výbere. Myslím si ale, že už stále viac chápu, že je to o dlhodobej systematickej práci a nemá zmysel niečo siliť. Vedia sa s tým ďaleko lepšie vysporiadať, ako na začiatku."

Mala úspešná jeseň aj nejaké čierne škvrny?

"Nevyskytli sa žiadne vážne problémy, ani vo vyučovacom procese v škole a ani v tréningovom procese. Mrzia zranenia, s ktorými sa hráči potýkali počas jesennej časti a ktoré nesúviseli priamo s tréningovým procesom."

Ako sa bude U15 pripravovať na jarnú časť?

"Po Novom roku začíname trénovať v stredu 8. januára. V príprave hráme každý víkend zápas s kvalitným súperom zo Slovenska, Česka alebo Poľska. Pôjdeme na zápasový trip do Prahy, v rámci ktorého odohráme zápasy s pražskou Slaviou a Spartou. Určite by nám zapasoval do tréningového procesu termínovo vhodne zvolený medzinárodný turnaj a privítali by sme kvalitnú medzinárodnú konfrontáciu. Jar odštartujeme v polovici marca a verím, že sezóna potrvá až do konca júna."

Facebook