Jaroslav Kentoš: ”Priamočiarosťou sme pre súperov nebezpeční.”
Prvá tretina základnej časti Fortuna ligy je za nami. Na tabuľku sa po siedmich kolách pozerá výborne, veď šošoni ešte neokúsili trpkosť prehry a sú na čele tabuľky. Žltozelení majú v lige najlepší útok, najlepšiu defenzívu a aj najlepšieho strelca.

Nielen o tom sme sa rozprávali s lodivodom "A"-tímu Jaroslavom Kentošom.


poučení defenzívou z nadstavby

Takýto vstup do sezóny očakával z fanúšikov žltozelených len málokto. Prvých sedem kôl prinieslo výhradne pozitívne výsledky, čo si myslí aj šéf lavičky šošonov Jaroslav Kentoš. Kde vidí príčiny?

 "Všetko sa to začalo zápasom v Michalovciach, kde sme dobre zachytili vstup do stretnutia. Chalani sa od zápasu k zápasu zlepšovali, výkonnosť nám stúpala a to je dôvod, prečo sme na špici," priznáva 44-ročný rodák z Vranova nad Topľou, ktorý je ako tréner žltozelených vôbec premiérovo na čele tabuľky. "Prvých sedem kôl naznačilo, že naša liga je mimoriadne vyrovnaná. V každom zápase rozhodujú detaily. Hoci sa tabuľka istým spôsobom rozdeľuje, stále možno hovoriť o vyrovnanosti súťaže." Aktuálne tak môže kentošovcov pri súčasnej forme mrzieť, že je reprezentačná prestávka. "Berieme to ako fakt, že reprezentačné pauzy sú súčasťou sezóny. My to plne rešpektujeme a pracujeme na tom, aby sme sa čo najlepšie pripravili na najbližšie kolá."

Ďalším ukazovateľom je najlepšia ofenzíva a najmä defenzíva, kde vidieť posun. "Hlavne oproti nadstavbovej časti minulej sezóny sme spravili veľa krokov k tomu, aby sme sa zlepšili v defenzíve. Sme kompaktnejší, inkasujeme menej gólov, čo vnímam pozitívne. Som rád, že sa nám darí aj v koncovke, ale stále je tu priestor na zlepšovanie, pretože boli zápasy, kde nám vyšiel lepšie prvý polčas, v iných sme boli lepší v druhom polčase." Práve prvé dejstvo sme vyhrali až šesťkrát. Najviac gólov (5) sme strelili medzi 15-30 minútou. "Mali sme zápasy, v ktorých sme dominovali v prvom polčase, či už to bolo v Michalovciach alebo v Ružomberku. Druhé polčasy nám zas vyšli proti Slovanu alebo naposledy doma so Senicou." 

Štatisticky najhoršou bola pre nás prvá 15-minútovka v druhom polčase, kde sme inkasovali až štyri góly zo šiestich. "V dobre rozbehnutých zápasoch sme trochu poľavili. Chlapci zrejme pod dojmom uspokojenia sa s priebehom stratili koncentráciu, čo sa nám v zápase proti Ružomberku takmer vypomstilo. Dôležité je to, ako sú chalani mentálne nastavení na zápas a práve psychická pripravenosť sa ukázala v posledných stretnutiach pred reprezentačnou prestávkou. Musíme naďalej pracovať na tom, aby sa chlapci koncentrovali na zápas, kvalitu našej hry a nie na výsledok."

Z našich 21 gólov padlo až 20 zvnútra šestnástky. "Hlavne sme radi, že si vytvárame veľa gólových príležitostí. Koncentrujeme sa na to, aby sme po krátkej výstavbe útoku boli viac priamočiari a vytvárali tlak na súperovu bránu. To, že padajú tie góly hlavne v šestnástke, je druhoradé." Zároveň nás v úvode ročníka zdobí najvyšší priemer striel na zápas (17). "Je to najmä priamočiarosťou. Podstatné je tlačiť sa do súperovej šestnástky a potom aj do koncovky. Z toho vyplýva početnosť striel a aj to, že sme pre súperov nebezpeční."


individuálne výkony i konkurenčné prostredie

Podľa celkových štatistík je jedným z najlepších hráčov ligy Martin Králik. Tak trochu v úzadí popri lídroch ako Miro Káčer či Dominik Holec. Navyše produktívny je aj vpredu, keď strelil tri góly – čo teda hovorí kormidelník MŠK na Matesove výkony? "Mates si dlhodobo drží dobrú výkonnosť. Je aj strelecky efektívny, dokáže sa presadzovať po štandardných situáciách a tým svoje výkony vylepšuje. Preto nepochybne patrí k lídrom tímu."

Vôbec najviac striel na bránu z celej ligy vyslal Robo Boženík – práve u neho sa potvrdilo, že po minuloročnej raketovej sezóne prídu aj ťažšie chvíle. Napriek tomu má stále vašu dôveru – asi napriek "iba" dvom gólom spĺňa vaše požiadavky? "Treba ho pochváliť za to, že je prospešný pre mužstvo vo viacerých herných situáciách - v presingu, v hre chrbtom k bráne, v kombinačnej hre. Síce mu to v posledných zápasoch nepadalo, ale čoraz častejšie sa dostával do gólových príležitostí, čo je prvý predpoklad toho, aby začal strieľať góly," hovorí na margo najviac faulovaného hráča celej ligy šéf žltozelených.

Aktuálne žiari v strede poľa ďalšia nádej žilinského futbalu - Ján Bernát. Celkovo vyslal na brány súperov 16 striel, 7 smerovalo na bránu a až 5 skončila v sieti. "Vo všetkých zápasoch ukázal efektivitu premieňania šancí. Vie si dobre nájsť miesto v pokutovom území, v čom spravil veľký pokrok. Musíme popracovať na tom, aby sa ešte zlepšil v hre ako takej. Všetkých našich hráčov, nielen Jana, vedieme k tomu, aby boli vyrovnaní. Keď sa niektorému hráčovi nedarí, snažíme sa ho pozdvihnúť. Naopak, keď sa chalanom darí, je to super, ale nemôžu mať z toho veľké oči. Preto chceme, aby sa hráči vedeli reálne ohodnotiť a aby mali zdravé sebavedomie vzhľadom na svoje schopnosti."

Jedného Macedónčana na poste defenzívneho stredopoliara vystriedal druhý, ako to vnímate? "Enis Fazlagić mal smolu na zranenia, ale verím, že sa vráti ešte silnejší. Na jeho pozícii využívame Besira Demiriho - je to univerzál, ktorý vie zahrať na ľavom kraji obrany, na pozícii krídelníka či stredového hráča. Konkurenčné prostredie je na prospech všetkých hráčov."

Ako sme využili, resp. ako využívame reprezentačnú pauzu? "Máme zaužívaný model prípravy v čase, keď sa reprezentanti rozpŕchnu po zrazoch, a to tak, že tréningový proces spojíme s "B"-tímom. Hráči majú tým pádom normálny mikrocyklus," zakončil dialóg na víkend tréner Jaroslav Kentoš.

Facebook