Európskym štvrtkom štartujeme sezónu: Za postupom

Streda, deň pred ostrým európskym štartom patril okrem oficiálneho tréningu aj tlačovej konferencii. Pred novinárov v stredajšie popoludnie predstúpili v Press centre MŠK Žilina Karol Belaník, Jaroslav Hynek a Tomáš Nemčík. 

Tlačová konferencia bola špecifická v tom, že okrem zápasu proti Tallinnu rozoberali Šošoni už aj ligové ciele a očakávania. Najviac diskutovanými témami bola pochopiteľne nálada pred kvalifikačným kolom, príprava či európska priorita v podobe udržania kádra.

Zhruba 24 hodín pred výkopom bolo predaných (vrátane permanentiek) 3500 vstupeniek. Stačí kliknúť na obrázok a chytiť si svoje miesto.

Štvrtkový duel s výkopom o 17:30 hod. pred kamerami RTVS povedie škótsky arbiter David Dickinson.


v Estónsku odskočení

Debatu so športovým manažérom Karolom Belaníkom sme začali paralelou spred dvoch rokov, kedy Šošoni rovnako štartovali sezónu 1. kvalifikačným kolom Európskej konferenčnej ligy.

"Ťažko sa to porovnáva s tímom pred dvomi rokmi. Rovnako sme nemali obrovské očakávania, išli sme od zápasu k zápasu a aj proti kvalitným protivníkom sme to dokázali. Vtedy sa s tým mužstvo správne vysporiadalo a produkovalo výborný futbal. Uvidíme hneď v tomto dvojzápase proti Tallinnu, ako sme pripravení na európskeho súpera. Samozrejme, boli by sme sklamaní, ak by sa nám nepodarilo postúpiť. To si musíme otvorene povedať."

Aktuálny vicemajster Estónska má európske letá takmer každú sezónu. "Levadia má výhodu v podobe pravidelnej účasti v európskych pohároch, každoročne sa prebojuje do kvalifikačných kôl. Rovnako tak je momentálne rozohratá, v Estónsku sú v strede sezóny. Ideme do toho sebavedomí, s pokorou. Až realita ukáže, na čo máme."

Konfrontácia s estónskym futbalom je veľká neznáma. Len ťažko predpokladať a odhadovať, ako to môže vypáliť. "Ťažko sa to porovnáva, pretože kvalita estónskej súťaže je všeobecne slabšia ako naša. Levadia s Florou sú však odskočené tímy, medzi sebou si prakticky "vymieňajú" tituly, ich posledný vzájomný duel dopadol remízou. Vpredu majú individuality, rozdielových hráčov, ktorí vedia pohroziť. Verím však, že kompaktným výkonom s aktivitou a odvahou dáme už v domácom stretnutí signál, že chceme postúpiť. Impulz od hráčov preniesť aj na fanúšikov."

Aj pred dvomi rokmi sme začínali doma, rovnako proti tímu, ktorý bol rozbehnutý z domácej súťaže.

"V prvom zápase sme boli vtedy veľmi efektívni a premieňali sme šance. Už v domácom stretnutí sme tak spečatili prakticky naše postupové šance. Ťažko povedať, či aj teraz bude výhoda, že začíname doma. Pravidlo pri tomto neexistuje. Každopádne, doma sme silnejší, mužstvo si viac verí. Verím však, že štvrtkový duel odohráme v dobrom tempe, potešíme fanúšikov úspešným výsledkom, ktorý nám dá potenciál na postup smerom do odvety. Každé víťazstvo bude do estónskej odvety dobré a poteší."


záznam tlačovej konferencie


komplexný výkon

Na tlačovej konferencii súpera odznelo, že tím je pochopiteľne v dobrej nálade, keďže v lige naposledy triumfovali v lige 3:0 a z doterajších 20 stretnutí prehrali iba v jednom a s veľkým náskokom vedú ligu spolu s rivalom Flora Tallinn. Estóncov nerozhodila ani dlhšia a komplikovanejšia cesta.

Tréner supera Curro Torres sa nechal počuť, že nerozmýšľajú iba nad štvrtkovými 90 minútami, ale nad celkovými 180 minútami dvojzápasu.

"Ak do toho dáme všetko, môžeme dosiahnuť dobrý výsledok. Žilina je veľmi dobrý tím, technicky výborne vybavený. Hrá s nasadením, preto bude pre nás situácia o to náročnejšia a komplikovanejšia. Musíme zo seba vydať všetko, podať komplexný výkon a hrať dobre na všetkých pozíciách."


Facebook