Dunajská opäť favoritom, bodovať naplno však chceme my
Fortuna liga pokračuje po reprezentačnej prestávke svojím 3. nadstavbovým kolom. Futbalistom MŠK Žilina sa po Trnave a Slovane v ďalšom šlágri kola postaví tentoraz Dunajská Streda. DAC-u sme spôsobili v októbri vôbec prvú stratu bodov v ročníku a víťazné úmysly máme aj tentokrát.

Nedeľný televízny zápas s výkopom o 16:00 hod. rozhoduje Michal Smolák


novinky u súpera

Proti Dunajskej Strede sme v prvom tohtosezónnom zápase vstúpili výborne do mesiaca október a rovnako chceme vykročiť po reprezentačnej prestávke aj do nabitého aprílového programu. Spomínaný októbrový zápas vyšiel Šošonom na výbornú, keď pretrhli štvorročné čakania na výhru proti DAC po triumfe 4:1. Body sme brali aj na jar zo Žitného ostrova, kde sa zrodila v druhom meraní síl remíza 1:1. 

Dunajská Streda je napriek tomu na bezpečnom 2. mieste s aktuálne 6-bodovým náskokom práve pred našimi chalanmi. Naposledy ťahala za kratší koniec proti Trnave, kde stratila zápas v úplnom závere. Predtým si poradila pri vstupe do nadstavby so Zlatými Moravcami 2:0. Toto víťazstvo režíroval najlepší strelec a zároveň najlepší hráč ligy Zsolt Kalmár, ktorý sa však nepríjemne zranil v drese Maďarska v kvalifikačnom stretnutí počas tohto týždňa. Rovnako si na zraze poranil koleno aj ďalší maďarský stredopoliar András Schäfer, a tak sa musí tréner Bernd Storck vysporiadať s nečakanými problémami. Šrámy však majú po repre aj Šošoni, čo prezradia riadky nižšie.

Viac si priblížime kabínu súpera v predzápasovom Bulletine MŠK.


S favoritmi vieme hrať vyrovnanú partiu

Po reprezentačnej prestávke, v ktorej náš tím opustilo až 14 hráčov "A"-mužstva, sa vraciame opäť do kolotoča Fortuna ligy. Ako postihli zranenia nášho súpera, tak aj my sa boríme so zdravotnými ťažkosťami. Napriek tomu bude cieľom pred nedeľou nadviazať na predchádzajúce výkony proti silným súperom a myslieť na plný bodový zisk, čo potvrdil aj hlavný tréner MŠK Žilina Pavol Staňo.

"Naše posledné stretnutia sme odohrali veľmi dobre. Dokázali sme bodovať, z čoho plynulo aj pozitívne nastavenie hráčov. Treba to potvrdiť a ukázať aj v ďalšom súboji po skončenej reprezentačnej prestávke. Dunajská Streda je ťažký a kvalitný súper. Naším cieľom však bude predviesť dobrý výkon a urobiť všetko preto, aby sme vyhrali." Každý z navrátilcov z reprezentácií mal v medzištátnych zápasoch iné vyťaženie a aj na základe toho sa rozhodne o základnej jedenástke. "Niektorí hráči boli na náš vkus vyťažení málo, no na druhej strane väčšina odohrala slušné minúty. V tomto ohľade môžeme byť spokojní. Uvidíme, ako budú jednotliví hráči pôsobiť na tréningoch a v sobotu sa rozhodne, kto nastúpi," objasnil tretí najlepší tréner roku 2020 v ankete Futbalista roka, ktorý mal ako-tak kompletný káder na trávniku až vo štvrtok.

V súčte vzájomných zápasov v tejto sezóne máme v porovnaní s Dunajskou Stredou navrch. "Štatistiky ma vôbec nezaujímajú, pretože každý zápas je úplne iný. Nepozeráme sa na série, my vieme, kde je sila Dunajskej Stredy a taktiež poznáme jej slabé miesta, ktoré budeme chcieť využiť. Takisto má súper zanalyzovanú aj našu hru. Určite sa teším na dobrý a kvalitný súboj." O kvalite stretnutia pod Dubňom svedčí aj to, že obidve mužstvá sa prezentujú ofenzívnym futbalom s množstvom gólov.

Tentoraz bude mať na dueli premiéru VAR(video assistant referee). „Vždy to bude záležať na tom, ako sa rozhodne človek. Či už rozhodca priamo na ihrisku, alebo za VAR-om. Pokiaľ tie rozhodnutia budú správne, tak to bude prínosom. Ale ak sa budú posudzovať veci, ktoré k futbalu patria a zmenia ich na nedovolené zákroky, tak to bude zlé. Vždy je treba brať do úvahy dynamiku zákrokov za použitia napríklad rúk," hovorí na margo novinky kormidelník MŠK, ktorý prezradí viac v predzápasovom bulletine.

Počas sezóny sme ukázali, že vieme hrať dobrý futbal a získavať body aj proti favoritom, ktorým podľa rodáka z Čierneho bude v nedeľu súper. "Predpokladám, že väčšina stretnutí do konca sezóny budú vyrovnané a napäté súboje. Samozrejme, môžu prísť aj odlišné zápasy. My sme sa už posunuli trochu ďalej a vždy dokážeme hrať s favoritmi minimálne vyrovnanú partiu. S bodovým ziskom je to vždy rôzne, ale všetky naše súboje sú veľmi zaujímavé." V tabuľke nás od nedeľného súpera delí šesť bodov a do konca súťaže nás čaká ešte osem kôl v rámci skupiny o titul.

Reprezentanti sa v priebehu týždňa opäť zapojili do tréningového procesu, aká je zdravotná stránka tímu? "Všetci hráči sa vracali postupne. Najneskôr prišiel vo štvrtok poobede Vahan. Po zdravotnej stránke je to celkom dobré, i keď máme menšie zranenia u Patrika Iľka a Mira Gona. Všetko nie je tip-top, ale dúfajme, že do zápasu budú v poriadku." Istý posun nastal aj medzi dlhodobejšie zranenými oporami žltozelených. "Medzi zranenými hráčmi stále ostávajú Dominik Javorček a Jano Minárik, ktorí ešte netrénujú v plnom zaťažení. Naopak, Jakub Paur je už stopercentne pripravený naskočiť, keďže už aj minulý týždeň odohral ostrý zápas v druhej lige," dodal na záver žilinský kormidelník pred náročným súbojom s tabuľkovým susedom z Dunajskej Stredy. 


refreshnutí, s dobrým nastavením

Vo výbornej nálade sa do Žiliny vrátil Enis Fazlagić, ktorý rovnako ako slovenskí sokolíci absolvoval turnaj v Turecku  - Antalya Cup. Ako sa pozerá na duel proti Slovákom a čo treba hrať proti Dunajskej?


bulletin pred zápasom

Aj tentoraz vám spríjemníme čakanie na duel s Bulletinom MŠK, ktorý si namiesto tribúny môžete prečítať v pohodlí domova pred výkopom v elektronickej podobe. Tentoraz sa v ňom dozviete o:

  • emotívnych stretnutiach, divácky atraktívnych dueloch, ocenení v ankete Tréner roka i VAR-e tradične s trénerom Pavlom Staňom.
  • V dialógu sme sa porozprávali s odchovancom Adamom Kopasom o bulletinoch, ktoré si odkladal ako malý chlapec, o defenzíve tímu či silnom ročníku 1999.
  • Štatisticky sa obhliadneme za výkonom Jakuba Kiwiora na Slovane, ktorý patril k našim najlepším hráčom.
  • A priblížime si tradične aj novinky a zaujímavosti v tábore súpera.

Duel opäť bez divákov

Upozorňujeme, že na základe aktuálnych nariadení kompetentných orgánov môže najvyššia futbalová súťaž - Fortuna liga - naďalej pokračovať, avšak bez prítomnosti divákov. V sobotu tak budú zatvorené Pokladne MŠK a rovnako zatvorený bude aj Fanshop MŠK.


rozhodcovia

Nedeľné televízne stretnutie 3. kola skupiny o titul má výkop o 16:00 hod. Hlavným rozhodcom pod Dubňom bude Michal Smolák, na čiarach asistujú Milan Štrbo a Ján Pozor.

Stretnutie môžete sledovať naživo aj na fortunaliga.tv.


Facebook