Do defenzívy Šošonov prichádza Nikita Kelembet

Vedenie MŠK Žilina získalo na ročné hosťovanie s následnou opciou na trvalý prestup obrancu Nikitu Kelembeta. Ukrajinský stopér, ktorý tento rok oslávil 19 rokov, prichádza do MŠK z druholigovej Petržalky.


telefonát zo žiliny neočakával

Na Slovensko prišiel Ukrajinec v roku 2022 z tamojšieho Dnipra práve do Petržalky. Tam v prvej sezóne patril k oporám dorasteneckého tímu U19 a výraznou mierou prispel k historickému zisku bronzovej priečky v I. lige staršieho dorastu. Počas minulej sezóny už nastupoval za mužov v rámci II. ligy, kde si pripísal dokopy 23 štartov a slušnú bilanciu 5 gólov. A to aj preto, že mu nebolo cudzie nastúpiť aj na pozícii hrotového útočníka. 

Nikita Kelembet nechýbal ani na Tehelnom poli v rámci neúspešnej minulosezónnej baráže o Niké ligu proti Michalovciam a rovnako nastúpil aj proti Slovanu v stredajšom prípravnom zápase. Ten bol pre neho rozlúčkovým, keďže vo štvrtok sa už hlásil pod Dubňom.

"Pravdupovediac, neočakával som telefonát zo Žiliny. K prvému kontaktu prišlo asi pred týždňom a popravde, bol som veľmi šťastný, že mi chcú dať šancu v MŠK. Ideme pracovať," vyzval hneď na začiatku "do boja" perspektívny obranca. "Už som sa stretol s trénerom, ktorý mi predostrel svoje plány. Cítim, že by to mohlo ísť správnym smerom. Som vďačný aj Petržalke, ktorá mi dala šancu už v dorasteneckom veku. Preto ma zbadala aj Žilina, a preto som teraz tu."

Ako by sa charakterizoval Nikita ako futbalista? "Nerád sa nejak opisujem. V tomto budem skromný a radšej sa ukážem na trávniku. Mám však rád súboje v defenzíve a nie je mi cudzia ani rozohrávka."

Proti rezerve MŠK sa predstavil v bielo-čiernom drese v oboch minulosezónnych stretnutiach. "Nastúpil som tu ešte na umelej tráve. Oba zápasy mali fajn úroveň. Vnímam však Žilinu predovšetkým z pohľadu tej výchovy mladých hráčov, dávajú tu šancu mladým, čo je výborné. Navyše jej pozície sú vždy tie najvyššie, čo len podčiarkuje kvalitu, ktorá tu je. Teším sa na spoluhráčov, a teda kvalitnú konkurenciu, ktorá ma môže len posunúť."
Keďže stopérov MŠK vychoval hneď niekoľko, ku komu vzhliada? "Škriniar. Beriem ho ako veľký príklad, veľký hráč, ktorý dosiahol veľa," odpovedal okamžite bez dlhšieho váhania. Pozná sa Ukrajinec s niekým z kabíny? A čo jeho ciele?

"Poznám iba chalanov, proti ktorým som nastupoval v U19, resp. v II. lige. Prvotné ambície sú čo naskôr zapadnúť do kabíny, zvyknúť si na herný štýl i všetko v rámci aklimatizácie. Určite chcem byť súčasťou "A"-tímu, dostať šancu v lige, postupne plniť ďalšie méty a hlavne pomôcť mužstvu k spoločným cieľom. Teším sa na fanúšikov, štádión i novú trávu na ňom."


aby sme si na neho po roku mohli uplatniť opciu

Mladý Ukrajinec bol v hľadáčiku Šošonov dlhšie obdobie. Jeho výkony podrobne sledoval aj športový manažér MŠK Karol Belaník.
"Ide o mladého, talentovaného obrancu, ktorý má skúsenosti s druholigovým futbalom v drese Petržalky. Vyniká svojou agersivitou, dôrazom, kontaktom v súboji. K tomu má správnu mentalitu. Dohodli sme sa s Petržalkou na hosťovaní s opciou, aby sme mohli sledovať jeho ďalší vývoj priamo u nás. Samozrejme, vzhľadom na svoj vek má mnoho vecí, ktoré treba vylepšovať. Má však značný potenciál, preto uvidíme, ako bude napredovať v našom konkurenčnom prostredí. Je to len na ňom, ako sa bude vyvíjať a ako sa u nás za ten rok uplatní. Pre Nikitu to bude zmena, no mali sme ho dlhodobo vyskautovaného, sledovali sme ho dlhší čas, pričom posledný prípravný zápas Petržalky so Slovanom odohral na veľmi slušnej úrovni. Veríme, že časom prinesie do našej obrany správnu konkurenciu a po sezóne si na neho budeme môcť uplatniť opciu na trvalý prestup."

Facebook