Do Moraviec s potrebnou dávkou sebavedomia

Po emotívnom a úspešnom strede týždna vďaka postupu našej U19-ky v mládežníckej Ligy majstrov sa opäť preklápame do ligových povinností i záverečného mesiaca roka. December odštartujeme v Zlatých Moravciach - nepoddajný súper, náročný terén a znova rola favorita na našej strane. Aj o tom sme sa porozprávali s hlavným trénerom Jaroslavom Hynkom.

Duel 16. kola, ktorý má vo ViOn aréne výkop v sobotu o 15:00 hod. pred kamerami Voyo, povedie ako hlavný arbiter Filip Glova.


novinky u súpera

Zlaté Moravce spolu s Michalovcami držia nový negatívny rekord ligy v počte odohratých zápasov v ročníku bez výhry. Paradoxne azda najbližšie k výhre bol ViOn v našom vzájomnom zápase pod Dubňom, kde viedol už 2:0, no po jednom z našich ďalších pamätných obratov odchádzal bez bodu po prehre 2:3. Od leta u nich ostalo v kolónke výhier všetko rovnaké, pribudli iba remízy s Bystricou a Michalovcami, a tak sú Moravce s tromi bodmi aktuálne stále na chvoste tabuľky. Čo však neostalo rovnaké, je meno na trénerskej stoličke. 

Tréner Cifranič, ktorý dostal od vedenia dlhý čas na prelomenie negatívnej série, predsa len nevydržal tlak a séria bez výhry mu zlomila krk pred novembrovou repre prestávkou. Na jeho miesto zasadol skúsený, bývalý reprezentačný tréner Michal Hipp. Ten si odbil premiéru v pohári, kde ViOn podľahol Podbrezovej, v tej ligovej premiére zas nestačil so svojimi hráčmi na Žitnom Ostrove Dunajskej Strede.

V kádri ViOnu pôsobia aj viacerí ex-Šošoni - Samuel Suľa, brankár Matej Slávik (rekonvalescent po operácii), stopéri Matej Moško (chýba pre otras mozgu) a Richard Nagy, ďalší krajný obranca Vladimír Majdan, stredopoliar Miroslav Gono či navrátilec Filip Balaj. Aj tento faktor dodá sobote špecifikum.


Historická bilancia: ŽILINA – ZLATÉ MORAVCE  50  36 4 10  117:49

veriť si a zvládať to v hlave

Šošoni napodobnili štart po repre pauze z októbra. Aj po tej novembrovej sa nabili víťazstvom, hoci sa nerodilo ľahko. Už teraz tak majú zverenci trénera Jaroslava Hynka viac bodov (32), ako mali v minulom roku po celej základnej časti (31).

"Prvotný, primárny cieľ je dostať sa do prvej šestky, to sa nemení. Pokiaľ tam nie ste na isto, stále je náš "fokus" zameraný na toto. Nabaľujeme postupne ďalšie a ďalšie veci a ťažíme aj z toho, že tím ostal pokope. Aj keď sme posledné dva, dva a pol zápasu nepodali top výkon, stále to smerujeme k tomu, aby sme automatizovali mechanizmy, ktoré do toho vkladáme."

Energiu tímu nedodalo iba víťazstvo nad Košicami, ale aj emotívny stredajší postup našich mladíkov.

„Bol to strhujúci zápas so šťastným koncom pre nás. Väčšina „A“-tímu sme priamo na štadióne sledovali duel a držali chalanom palce. Gratulujeme im. Verím, že postup do jarnej časti bude pre nich obrovskou motiváciou a viacerým tieto cenné skúsenosti v UEFA Youth League pomôžu k rýchlejšiemu prechodu do "A"-mužstva. A zároveň je streda aj pre nás pozitívnou energiou do záveru jesene."

Čaká nás posledný celok súťaže. ViOn sa aktuálne zžíva s novým trénerom Hippom.

"Veríme, že sme tento týždeň urobili správny vstup do tímu, aby sme nakopli záver jesene. Moravce zmenili trénera, a hoci prehrali v Dunajskej 0:3, mali tam znova dobre pasáže i šance. V ofenzíve sú nebezpeční dlhodobo, aj za trénera Cifraniča, ale neboli efektívni. Určite máme rešpekt k súperovi, jeho silu sme pocítili aj v domácom vzájomnom zápase. Pred sobotou sme favoritmi my a pokiaľ zvládneme terén, ako sme zvládli v Michalovciach či Ružomberku, tak chceme potvrdiť túto rolu. Bude to o poslednej tretine ihriska, o prechodoch. Je potrebné si veriť a zvládať to najmä v hlave."

Žltozelení si tak druhýkrát v rade vyskúšajú duel, kedy by papierovo mali zvíťaziť. Lodivod Šošonov si však plne uvedomuje, že vo futbale to rozhodne nie je iba o postavení v tabuľke.

"V sobotu chceme dokázať odolať veľkej vôli Moraviec zlomiť sériu a odraziť sa odo dna. Ako som spomínal na začiatku, my taktiež nemáme nič isté, potrebujeme k tomu pristúpiť maximálne naplno. Možno nám chýba "kúsok" k tomu, aby sme boli k prvej šestke. Avšak, Ružomberku minulú sezónu chýbal uhrať jeden bod v štyroch strentutiach a nedokázal to. Môže sa to kedykoľvek zvrtnúť, viď teraz Trenčín. Je potrebné byť pracovití, pokorní a ísť za tým. Takto sa chystáme na Moravce, aj s dávkou sebavedomia. Všetci vieme, o čo hráme," dodáva český kormidelník MŠK, ktorý by mohol disponovať kompletným kádrom.


sektor hostí | vstupenky

Predaj lístkov na meno na sobotné stretnutie 16. kola Niké ligy FC ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina do sektoru hostí bude prebiehať výhradne vo Fanshope MŠK (štvrtok 14:00 - 18:00 hod.).

  • Cena vstupenky: 7€.

V prípade potreby kontaktujte nášho bezpečnostného manažéra Martina Ukropa (martin.ukrop@mskzilina.sk | 0911 421 492).


rozhodcovia

Sobotný duel 16. kola, ktorý štartuje o 15:00 hod, bude rozhodovať ako hlavný arbiter Filip Glova. Na čiarach mu asistujú Tomáš Straka a Peter Čajka.


priamy prenos

Stretnutie proti Zlatým Moravciam budete môcť sledovať naživo iba na internetovej platforme VOYO.

Facebook