Diskusia Genius Loci v Rosenfeldovom paláci + záznam

Rosenfeldov palác dominuje na kultúrnej mape Žiliny už od roku 2016. Jedno z pravidelných podujatí tvoria diskusie “Genius Loci Žilina“ a v rámci májového vydania bol jej súčasťou futbalový klub MŠK Žilina. Futbal pod Dubňom totiž v tomto roku oslavuje 115 rokov, a aj preto sa v spoločnej debate vo štvrtok 18. mája zišla trojica Jozef Antošík, Miroslav Gerhát a Juraj Straka.

Či už z pozície majiteľa, bývalého hráča i trénera alebo funkcionára a najmä veľkého archivára klubu sa v debate rozoberal vývoj futbalu v Žiline, jeho historické momenty, budovanie štadióna, veľké mená a najmä úspechy, ktoré nás všetkých Žilinčanov spájajú. Nie, že by sme sa chceli vracať iba k minulosti a žiť z nej, ale podujatia "Genius Loci" sú zamerané na výskumnú činnosť smerujúcu k zachovaniu faktov, pamätí a vytváranie archívu slúžiaceho pre ďalšie skúmanie, bádanie a ako odkaz budúcim generáciám.


z "hálkovej ulice" do ligy majstrov

V príjemnej atmosfére naskakoval pri niektorých spomienkach úsmev či zimomriavky. Zážitky a skúsenosti hostí boli doplnené o historické fotografie, videá i vzácne artefakty priamo zo Siene slávy MŠK.

"V prvom rade veľmi pekne ďakujeme Rosenfeldovmu palácu za pozvánku a zaangažovanie nášho klubu do programu diskusie "Genius Loci" v rámci 115 rokov futbalu pod Dubňom. Ten spravil progres míľovými krokmi a zo Žiliny sa stala futbalová značka aj mimo slovenských hraníc. Práve o tom bolo rozprávanie "kronikára" a bývalého funkcionára Juraja Straku, ktorý zažil ešte ako malý chlapec výstavbu štadióna. Miroslav Gerhát zas z pozície kapitána priblížil časy Federálnej ligy a Jozef Antošík sa dotkol svojich začiatkov, trénerov v MŠK, stopy odchovancov v holandskom Feyenoorde či návštevnosti," hovorí mediálny manažér MŠK Martin Kollár.

A hoci sa niekomu môže zdať, že najúspešnejším časom sa už nič nevyrovná a ostanú iba históriou, po slovách prvého muža žilinského futbalu veríme, že ďalšie úspechy a veľké víťazstvá na nás všetkých Šošonov ešte čakajú a naplnia nás hrdosťou. 


záznam diskusie


Facebook