Defenzíva základným kameňom úspechu na Slovane
Po týždni čaká na futbalistov MŠK Žilina opäť šláger kola a opäť to bude pred televíznymi kamerami. Po troch mesiacoch cestujeme znova na Tehelné pole, kde sa postavíme lídrovi tabuľky zo Slovana. Šošoni by tak radi favoritovi znepríjemnili sobotný súboj a odniesli si z hlavného mesta body.

Televízny šláger s výkopom o 17:30 hod. povedie ako hlavný arbiter Peter Ziemba.


novinky u súpera

Po Trnave čaká staňovcov ďalší rival v šlágri kola. Skupina o titul ľahkého súpera neprinesie, Slovan je momentálne neohrozeným lídrom a pred nami stojí náročný, no určite nie nerealizovateľný cieľ - zvíťaziť proti Slovanu po troch rokoch. Aktuálny majster kráča pevnou nohou za obhajobou titulu aj počas jarnej časti. Zverenci trénera Darka Milaniča stratili v kalendárnom roku 2021 body iba v jarnej ouvertúre na Liptove, kde proti Ružomberku hrali bez gólov. V nasledujúcich štyroch dueloch však nastrieľali belasí pri štyroch výhrach až 15 gólov - postupne zvíťazili nad Pohroním 1:0, vysoko 5:0 si poradili proti Seredi, zdolali aj konkurenta z Dunajskej Stredy (3:1) a do nadstavby vstúpili dominantným triumfom na pôde Trenčína (6:2). 

Aktuálna bilancia i pozícia sobotného súpera ho pasuje do pozície favorita, šošonov však takéto zápasy vedia vybičovať k nadpriemerným výkonom. Všetci žltozelení dúfame, že sobota to len potvrdí.


Historická bilancia: ŽILINA – SLOVAN 133 44 24 65 167:239


detaily rozhodujú o úspechu a neúspechu

Eufóriu po Trnave vystriedala hneď začiatkom nového týždňa opäť realita a tvrdá práca. Pred súperom kalibru Slovana Bratislava to ani inak nemôže byť. V rozhovore pred náročným duelom s lídrom tabuľky to potvrdil aj lodivod MŠK Žilina Pavol Staňo.

"Hneď sme sa vrhli do prípravy na ťažký súboj proti Slovanu. Trochu nám ju narušilo stredajšie stretnutie "B"-tímu, do ktorého nastúpili aj niektorí chalani z prvého tímu. Pripravovali sme teda v o čosi menšom počte, ale to pre nás nič neznamená. Prichystaní sme dobre po fyzickej aj mentálnej stránke. Na zápas so Slovanom sa tešíme a urobíme všetko preto, aby sme uspeli," povedal hneď na úvod odhodlaný tréner Šošonov.

Už pred zápasom s Trnavou bolo isté, že pôjde o napätý duel. Vyhrali sme však iba jednu bitku, nie vojnu. "Videli sme, aký malý je rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Presne preto sa snažíme pracovať na detailoch a stáť nohami pevne na zemi, nie lietať v oblakoch. Zápasy sa často rozhodujú jedným gólom, my musíme mať hlavne pokoru a vždy ísť dobre nastavení do ďalších duelov." Konečne nám to pritom padlo aj na konci, čo môže byť veľká vzpruha pred Slovanom, s ktorým sme v decembri prehrali práve v úplnom závere stretnutia. "Pamätám si na to veľmi dobre. Vtedy rozhodovali rovnako detaily, nakoniec sme neboli úspešní, a to aj napriek celkom dobre rozohranému zápasu," skonštatoval kormidelník pred svojím štvrtým zápasom proti belasím. 

Obidve mužstvá sú v gólovej štatistike na prvých miestach. Potvrdzujú to aj dva tohto sezónne súboje, v ktorých padlo dokopy deväť gólov. "Sme zvedaví, ako bude stretnutie prebiehať. Poctivo pracujeme na defenzíve, chalani vedia, kde sa musíme posunúť a na čo si dať pozor. Verím, že sme od predošlého duelu zase o krok ďalej a budeme pre Slovan vyrovnaným súperom. Dáme do toho maximum, aby sme im priebeh zápasu znepríjemnili." Pre úspech budeme potrebovať dobrú obrannú robotu od každého jedného hráča v tíme. "Dôležitá bude určite defenzívna činnosť celého tímu. V modernom futbale vidíme, že na obrane sa musí podieľať celé mužstvo," zhodnotil tréner, ktorý je pri kormidle žltozelených už viac ako rok. 

Bude pre nás odrazovým mostíkom vydarený úvodný polčas z decembrového súboja na bratislavskom Tehelnom poli? "Práve tento konkrétny polčas sme mohli, paradoxne, odohrať aj o čosi lepšie. Zo začiatku sme boli trochu ustráchaní a zakríknutí. Vplyv malo určite aj to, že títo mladí chalani hrali na Slovane prvýkrát, mali rešpekt a chvíľu trvalo, kým to z nich opadlo. Potom sme už začali hrať náš futbal a odviedli sme dobrý výkon." V šlágri kola bude favoritom domáci Slovan, my doň ale ideme rovnako ako do každého iného stretnutia. "Myslím, že sa na nich nemusíme špeciálne nastavovať. Hráči vnímajú, že hrajú proti kvalitnému súperovi a zápas bude pre nás zrkadlom, na čom musíme ešte zapracovať. Máme možnosť konfrontácie s momentálne najlepším mužstvom na Slovensku, takže o motiváciu je postarané. Verím, že duel splní vysoké parametre." Na plný bodový zisk čakáme proti tímu z hlavného mesta už viac ako tri roky. 

V prvom kole skupiny o titul chýbalo v našej zápasovej nominácií viacero dôležitých hráčov. "Postupne sa jednotliví hráči vracajú do tréningového procesu, ale stále máme dosť otáznikov. Rozhodovať sa bude až v piatok, určite však nenastúpi obranca Ján Minárik," uviedol pred 134. vzájomným zápasom histórie tréner MŠK Žilina Pavol Staňo.


udržať nulu, aj keď to bude ťažké

Naposledy sa na ľavom kraji obrany Šošonov objavil Branislav Sluka. Aké má pocity po svojej jarnej premiére v základe a ako sa pozerá na sobotný šláger?


rozhodcovia

Sobotný televízny duel 2. kola nadstavby s výkopom o 17:30 hod. bude na Tehelnom poli rozhodovať ako hlavný rozhodca Peter Ziemba, ktorému na čiarach budú asistovať Milan Štrbo a Adam Jekkel.


Aj v Bratislave bez divákov

Upozorňujeme, že na základe aktuálnych nariadení kompetentných orgánov dostala najvyššia futbalová súťaž - Fortuna liga - výnimku aj na jarnú časť a môže nateraz pokračovať, stále len bez prítomnosti divákov až do odvolania.

V sobotu tak bude pochopiteľne uzatvorený v Bratislave aj sektor hostí určený pre našich fanúšikov.

Facebook