Číslo 1557 na žilinskej balustráde, čo znamená?
Pre Žilinčanov známy číselník ponúka na Hlikovom námestí zaujímavé údaje už niekoľko rokov. Pri príležitosti okrúhleho 20. výročia od prvého majstrovského titulu budú na ňom vôbec premiérovo visieť "žltozelené" číslice. Pre Šošonov je typické štvorčíslie 1908, to by však bolo až príliš jednoduché a okaté.

Tak čo teda v spojitosti s MŠK Žilina znamená rekordné číslo 1557, ktoré budete môcť vidieť na balustráde počas celého leta?


góly - korenie futbalu

Tušíte správne. 

Sedem titulov. 28 ligových sezón. 920 zápasov a v nich celkovo 1557 žltozelených gólov. 

Nik nestrelil viac gólov od vzniku samostatnej slovenskej ligy.

Práve od toho pamätného prvého majstrovského titulu MŠK Žilina v máji uplynulo okrúhlych 20 rokov. Odvtedy sa stali Šošoni nielen na Slovensku značkou, známou futbalovou značkou.

A práve 1557 gólov, čo je vôbec najviac gólov v prvej lige (v novodobej histórii od sezóny 1993/1994) spomedzi všetkých tímov, odzrkadľuje žilinský futbal – vždy útočný, dominantný.

Góly sú korením futbalu, doteraz je s rekordnými 80 presnými zásahmi najúspešnejším strelcom bohatej histórie Šošonov Štefan Slezák, ktorému sa to podarilo ešte v 70. rokoch.

Aj v novodobej ére mala Žilina svojich kanonierov – ligových kráľov strelcov, ktorých bolo dokopy šesť: Marek Mintál, Martin Fabuš, Matej Jelić, Filip Hlohovský, Samuel Mráz a Dawid Kurminowski.

Žilinčania, nie je nič krajšie, ako keď si pod Dubňom zakričíme gól, však? Ste pripravení na ďalšie v novej sezóne?


1557 - POČEŤ GÓLOV MŠK ŽILINA V SLOVENSKEJ NAJVYŠŠEJ SÚŤAŽI (V NOVODOBEJ HISTÓRII OD SEZÓNY 1993/1994)

Facebook