”Bodaj by sa to dohralo. Skupina o titul by celému ročníku dodala šmrnc,” hovorí obranca Martin Králik
Ako naznačujú štatistiky, ale aj spätný pohľad na zápasy základnej časti, nebolo stretnutie bez defenzívneho zákroku Martina Králika. Ten spolu s Dominikom Holecom a Mirom Káčerom nechýbal v zostave žltozelených na trávniku ani minútu, avšak teraz musí nútene oddychovať ako väčšina spoločnosti.

Ako zvláda "Mates" aktuálnu situáciu, vypol úplne od futbalu, nenudí sa doma? Čo hovorí na "druhú" individuálnu zimnú prípravu? Vníma túto sezónu ako svoju najvydarenejšiu?


futbal chýba všetkým

Aktuálnu situáciu nemohol predvídať nik, tobôž nie futbalisti MŠK Žilina, ktorých mal od polovice marca čakať vrchol sezóny. Obranca Martin Králik si spočiatku myslel, že pôjde iba o krátkodobú, preventívnu pauzu.

"Z ľudského hľadiska je to veľmi nepríjemná situácia, ide o zdravie všetkých nás navôkol. Z futbalového hľadiska je to tiež nepríjemné, v zime makáme, pripravujeme sa na celú jar a teraz toto. Fyzicky sme sa cítili po zimnej drine výborne. Takýto výpadok určite nebude dobrý. Trénujeme individuálne, nenahradíme ale tímový tréning. Spočiatku som si myslel, že si iba týždeň oddýchneme a sme späť na štadióne. Zhoršuje sa to a nik nevie, ako a na aký čas to napokon ovplyvní spoločnosť. Futbal nám chýba všetkým. Zo zdravotného hľadiska je to však momentálne najlepšie riešenie."

Ako vidíš prípadné dokončenie ročníka? "Nie som optimista v tejto situácii, pretože vidíme, ako sa to šíri aj v ostatných krajinách. Bodaj by sa to dohralo. Bolo by to pre dobro všetkých - hráčov, klubov i fanúšikov."

Tabuľka aktuálne zobrazuje dokončenú základnú časť Fortuna ligy, v ktorej figurujeme na 2. mieste. Zaslúžene? "Každý s každým odohral dva zápasy, takže tabuľka je férová a odzrkadľuje reálnu kvalitu tímov. Každý tím musel makať naplno, aby sa prebojoval do nadstavby z najlepšieho možného miesta. Skupina o titul však celému ročníku môže a verím, že aj dodá šmrnc."


z profesionálneho futbalistu na profesionálneho rodiča

Všetko zlé je na niečo dobré. Tak to vníma aj Mates, ktorý sa môže venovať oveľa častejšie svojmu synovi. 

"Máme to s manželkou podelené a snažíme sa malému Matesovi vyhovieť. Trávime takmer všetok čas spolu. Máme však veľký dvor, takže vieme byť aspoň chvíľu aj von, čo je hlavne pre malého výborné. Aj keď nie je vonku najkrajšie, snažím sa toto nečakané voľno využiť najlepšie a najkrajšie, ako viem."

S malým, dvaapolročným synom sa veru otec nikdy nenudí. "Od rána "naháňa" malý mňa alebo manželku. Vydýchneme si iba cez obed, kedy spí. Vtedy však ja zvyčajne trénujem, potom sa spoločne naobedujeme a znova sa všetko točí okolo malého Matesa. Stále niečo robíme, hráme sa spolu."

Doma je väčší čas aj na sledovanie starších zápasov či rôznych futbalových videí. Si aj ty tento prípad, alebo si skôr vypol úplne od futbalu? "Viac-menej som vypol. Niekedy zachytím nejaké videá, určite to však nevyhľadávam. Aj keď beží život normálne, nie som typ, ktorý vyhľadáva extra futbalové videá."


kysucké trasy ponúknu všetko

Šošoni dostávajú tréningové dávky od svojich kondičných trénerov, ktorí im vždy naordinujú, čo musia počas dňa, resp. týždňa splniť.

"Tréneri nám posielajú vždy pestré tréningy, nie sú to iba monotónne behy ako také. Samozrejme, k tomu pridávame aj posilku s vlastnou váhou, všetky kompenzačné a strečingové cvičenia. Máme toho tak akurát. Určite to však nenahradí tímový tréning, ale trénujeme maximálne, ako nám aktuálne možnosti dovoľujú."

Berieš to teda ako "druhú" zimnú prípravu, v ktorej sa musíš pripravovať individuálne? "Ako som spomenul - myslel som si, že to bude iba krátkodobé. Teraz to môže byť aj niekoľkonásobne dlhšia zimná prestávka." Na Kysuciach je miesta na behanie dostatok. "Áno, už mám svoje trasy - keď potrebujem rovinu alebo zas les a kopce, ľahko to tu nájdem."


najvydarenejšia sezóna?

V tomto ročníku si odohral všetkých 22 stretnutí, k tomu máš na stopéra slušnú štatistiku gólov a asistencií, vynikáš v úspešnosti prihrávok, kde si vôbec najlepší z celej ligy. Je táto sezóna pre teba najvydarenejšia?

"Štatisticky možno áno, ale pocitovo sa iba ťažko môže vyrovnávať majstrovskej sezóne 2016/2017, kedy to nebolo o štatistikách, ale tíme ako takom. Všetko neskutočne klapalo tak, že keď aj teraz o tom hovoríme, mám zimomriavky. Avšak aj aktuálna sezóna je z tímového hľadiska veľmi dobrá a rovnako ma teší, že sa mi darí aj po individuálnej stránke."


boj proti neviditeľnému súperovi

Aktuálne teda nebojujeme proti súperom v lige, ale spoločne proti neviditeľnému súperovi. Mates si uvedomuje, že ochrana a prevencia je na prvom mieste.

"Rúška už mala manželka nachystané predtým, než to celé vypuklo. Máme samozrejme dezinfekciu, mydlá a vždy keď sa vrátim z tréningu, hneď si umývam ruky. Dodržiavame všetky preventívne opatrenia, pretože sa chceme čím skôr vrátiť do normálneho života. A ten môj je spojený s futbalom, so spoluhráčmi na štadióne," dodáva náš odchovanec a opora defenzívy, ktorý je súčasťou "A"-tímu šošonov od sezóny 2013/2014 a dokopy za žltozelených odohral už 155 súťažných stretnutí.

Facebook