”B”: Rezerva rozbieha II. ligu piatkovým zápasom v Bystrici
Mesačnú letnú prípravu ukončil aj náš "B"-tím, ktorý už v piatok odštartuje nový ročník II. ligy premiérovým kolom. Premiéru na lavičke "Béčka" zároveň absolvuje aj bývalý tréner našej U17 - Peter Černák. Práve s kormidelníkom rezervy sme sa porozprávali o letnej príprave, kádri i cieľoch v novej sezóne.

filozofia daná, cieľom trénera nehrať o záchranu

Naša rezerva má za sebou štvortýždňovú letnú prípravu, v rámci ktorej odohrali černákovci štvoricu prípravných stretnutí. Postupne sa postavili proti Trenčínu (3:2), Spišskej Novej Vsi (3:2), ukrajinskému mužstvu Rukh Vynnyky (2:3) a juniorke Olomouca (4:1). Tréner Peter Černák sa spolu so svojím realizačným tímom už teší na ostrú časť sezóny.

"Letná príprava bola krátka, no sme radi, že už je po nej. Sme futbalisti a každý z nás baží po ostrých zápasoch. Druhá liga ponúka súperenie so skúsenými mužstvami, čo je pre našich mladých hráčov každoročne výborná skúsenosť." Čo ukázali prípravné zápasy? "Každý bol odlišný. V poslednom nastúpili chalani proti rovesníkom, inak však pocítili proti ostatným súperom mužský futbal. Fyzická hra a skúsenosti boli na strane súperov. Chalani sa s tým vysporiadali veľmi dobre a ukázali, že sú opäť o rok skúsenejší. Verím, že sa to prejaví aj v súťaži."

Splnila letná príprava svoje plány a očakávania? "Išli sme podľa plánu, takže s náplňou sme spokojní. Teraz už začneme hrať o body, verím však, že sme pripravení. Ako sme však pripravení, ukáže až súťaž."  

Ako si nový tréner projektu zvykol na novú pozíciu, ktorá zahŕňa dva spojené tímy "B"+U19? "Chce to väčšie plánovanie tréningových jednotiek. Stále sa učím, no mám výborných kolegov, s ktorými to spoločne zvládame," hovorí jeden zo štvorice trénerov, ktorého dopĺňajú asistent Pavol Staňo a tréner U19 Norbert Guľa a jeho asistent Mário Pečalka.

Do kategórie U19 prišiel trénerovi prakticky celý minulo-sezónny káder z U17. Filozofia výchovy hráčov a ich následného posunu do seniorského futbalu je nastolená. Každý tréner sa však snaží predsa len priniesť niečo svoje. "Je to základom projektu, aby boli chalani čo najskôr nachystaní pre potreby hlavného mužstva. Samozrejme, každý tréner má svoje veci, praktiky. Budem sa snažiť, aby sme sa na tom podieľali všetci tréneri spoločne. Verím, že chalanov budú tréningy baviť."

V Banskej Bystrici štartujeme už v piatok. Tréner tak pred zápasom "A"-tímu nebude môcť počítať s viacerými "posilami", navyše U19 čaká počas víkendu turnaj v Plzni. "Vyskladali sme to, určite nás posilnia niektorí hráči zo širšieho kádra "A"-tímu. Rovnako musia ukázať svoju kvalitu aj naši hráči, ktorí sa chcú pobiť o prvý tím. Banská Bystrica má skúsený káder, ktorý je už dlhšie pohromade. Bude to náročný súboj."

Akú sezónu očakáva hlavný tréner projektu? "Vždy je dopredu ťažké odhadnúť silu súperov, silu nášho kádra. V našom prípade záleží na viacerých okolnostiach. Uvidíme. Mojím výsledkovým cieľom by bolo vyhnutie sa bojom o záchranu."


Úvodný duel II. ligy, ktorý má v piatok výkop o 17:30 hod., bude rozhodovať ako hlavný Kristián Micheľ, na čiarach asistujú Anton Perát a Simeon Vass.

Facebook